Призоваха хората от Мъглиж да не пътуват към планинската част

В периода от 21.01. до 25.01.2022г. по справки на редица метеорологични агенции и видно от обстановката в общината, се очакват различни по интензитет снеговалежи, които в съчетание с ниските температури, могат да доведат до заледявания и до ситуации, представляващи опасност за живота и здравето на хората.

В тази връзка, призоваваме всички жители и гости на Община Мъглиж, да се въздържат от пътувания към високопланинските села Борущица, Селце, Сливито и Радунци, а придвижването по уличната и общинска пътни мрежи да се извършва с повишено внимание. За сигнали и нередности, моля да се обърнете към мл. експерт Трифон Трифонов – тел. 0887798293 и 0886442375.

Чудовищни сметки за електроенергия в община Созопол

Кметът на община Созопол Тихомир Янакиев изпрати спешен сигнал до министъра на финансите  заради плана за финансово оздравяване на общината. Цялата капиталова програма на общината ще бъде зачеркната, а парите ще отидат за покриване на сметките.

Община Созопол сигнализира Министъра на финансите и Националното сдружение на Общините в Република България за завишените в пъти размери на фактурите за ел. енергия за последните месеци. Това предизвиква сериозните притеснения  на Тихомир Янакиев за финансовото състояние на Общината за 2022 г., тъй като тя се намира в план за финансово оздравяване, който до момента се спазва стриктно и всички приходи и разходи са максимално оптимизирани и съобразени с него. Ако се наложи разходите да бъдат намалени още за сметка на електричеството, то това би довело до занижаване качеството на живот на населението на територията на общината, което не бива да бъде допускано, казват от общинската администрация.

Сметката на Община Созопол за 2020 година е в размер на 475 570 лв., а за 2021 г. тя е над 2 пъти по-висока и вече надвишава 1 089 000 лв. Вземайки предвид последната фактура за м. декември 2021 г., която е в размер на 226 000 лв. и това че за същия месец през 2020 г. е 53 000 лв., и ако цената на тока продължава да расте, то би следвало в бюджета за 2022 г. да бъде заделен ресурс в размер на минимум 2 000 000 лв., което се равнява на почти цялата капиталова програма, предвидена за настоящата година.

Недялка Керанова обичала да лови риба с ръце

Родната къща на народната певица Недялка Керанова в село Татарево, община Минерални бани се намира край реката. Недялка е израснала край тази река, неведнъж е газила във водите й за да лови риба наравно с момчетата. Всички приятели на Недялка Керанова знаят, че изключително много обича риба, но ако може, тя да си я налови.

Известно е още, едни от любимите й гозби са телешко варено и телешка глава в шкембе. Веднъж, приятели музиканти я водят на риба на река Пясъчник, в посока град Стрелча. Един от музикантите се прави на голям рибар и се спуска по реката да налови риба, докато другите си пийват и го чакат. След известно време идва, но нищо не е наловил. Недялка се ядосала и му казала: „Ела да ти покажа как се лови риба!” Събула си гащите, направила ги кеп и сама влязла в реката. Наловила един леген с риба.

Кметът на Мъглиж д-р Душо Гавазов с обръщение към гражданите

Кметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов направи обръщение към жителите на общината във връзка с възникналите водни проблеми. През 2010 г. ООН призна достъпа до чиста питейна вода и санитарни съоръжения за фундаментално човешко право. Всеки мой колега с медицинско образование ще Ви каже, че човешкото тяло съдържа средно 55-60% вода. Животът е започнал във водата, развил се е и стотици милиони години вече, независимо къде, Водата е онова божествено съчетание на два атома Водород и един Кислород, който поддържа живота на нашата планета.

Борбата за достъп до питейна вода и санитарни съоръжения на територията на Община Мъглиж е била и ще продължава да бъде от първостепенно значение за мен и моя екип, особено сега когато проблемите с водоподаването на град Мъглиж са много сериозни и създават непосилни житейски и битови проблеми на хората! Тук своята отговорност трябва да поемат и структурите на ВиК, които са държавно, а не общинско дружество, така както ние поехме нашата! Битките, които водихме с Държавна администрация, проверяващи, съветници и специалисти бяха дълги, трудни, на моменти с удари под кръста. Ако мога да перефразирам една народна поговорка, Европа е далече, а ООН – високо, казва в обръщението си кметът д-р Душо Гавазов. Но съм щастлив да Ви съобщя, че упоритостта на целия екип на Община Мъглиж бе възнаградена. Започна втория етап от реконструкцията на уличен водопровод в с. Ягода и второстепенни клонове с обща приблизителна дължина – 4565 м.л. Стойността на СМР по този проект възлиза на 2 618 996 лв и включва подмяна на водопроводната мрежа, сградни отклонения и възстановяване на асфалтовата настилка. Заедно с това ще започне и изграждане на ПСОВ с довеждаща инфраструктура, гр. Мъглиж, община Мъглиж, което е първа стъпка от изграждането и реконструкцията на ВиК мрежи и ПСОВ в гр. Мъглиж. Сумата за този първи етап на проекта е 5 514 284 лв финансирани от ПУДООС, а дължината на довеждащия колектор е 4179м.л. Беше трудно, но Екипът успя. За добро! На снимките се виждат част от улиците в с.Ягода с напълно подменен водопровод и изцяло възстановена асфалтова настилка. Продължаваме заради Вас, заради нас! Истината е една – работим, за да успяваме, заявява кметът д-р Душо Гавазов.

Отвориха врати три филиала на детската градина в Стамболово

Отново отвориха врати филиалите на Детска градина „Звездичка” в Стамболово в селата Голям извор, Малък извор и Силен. Те бяха ремонтирани по проект „Реконструкция на Детска градина „Звездичка” по подмярка „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура” от мярка „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони” на Програмата за развитие на селските райони. Проектът е съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони Общата му стойност е 921 099,16 лева без ДДС.

В реконструираните бази е осигурена подходяща и достъпна образователна инфраструктура, изградени са площадки, подменени са оградите, оформени са кътове за отдих. Общината използва всички възможности за финансиране на проекти в образователната инфраструктура. Искаме всички филиали на детска градина „Звездичка” да са модерни и приветливи, нашите деца заслужават най-доброто, изтъкна кметът на община Стамболово Аднан Йълдъз.

Насрочиха делото срещу стрелеца от Сърница

Разпоредителното заседание по делото срещу 55-годишния Бейсим Салиф, по-известен като Стрелеца от Сърница, е насрочено за 23 февруари от 11,00 часа. Това стана след като в съда беше внесен обвинителен акт от Районна прокуратура – Кърджали по образувано наказателно дело с общ характер.

Бейсим Салих е с обвинение в извършване на две престъпления: за това, че  на 30.11.2021 г. в землището на с. Душка, община Черноочене, област Кърджали, се заканил на другиго с престъпление против личността му, като отправил спрямо него закани с убийство и това би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му – престъпление по чл.144 ал.3 във вр. с ал.1 от Наказателния кодекс; и за това, че на 30.11.2021 г. в землището на с. Душка, община Черноочене, област Кърджали, държал огнестрелно оръжие и боеприпаси за огнестрелно оръжие, без да има за това надлежно разрешение по Закона оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите  изделия – престъпление по чл.339 ал.1 от Наказателния кодекс.

Паметна плоча на руските освободители откриха в Бяла река

Кметът на община Първомай Николай Митков откри паметна плоча на руските освободители в село Бяла река. Преди 144 години на 18 януари 1878 г. жителите на село Бяла река тържествено посрещат руските войни от Първи ескадрон на щабскапитан Александър Зданович в състава на 2 гвардейска кавалерийска дивизия, командвана от генерал Йосиф Гурко.

На 18 януари в присъствието на гости от Руското посолство, кметът на общината Николай Митков откри паметна плоча на руските войни-освободители в село Бяла река. Освещаването на паметника уважиха кметът на селото Димитър Димитров, зам. кмета Радослава Ставрева, представители на местното църковно настоятелство, читалищни дейци и жители на селото.

Местните жители посрещнаха с пита делегация от посолството на Русия у нас, начело с пълномощния министър на мисията – Филип Воскресенский, неговият съветник Михаил Горбатов, аташето Надежда Воробьова и главния инженер Владимир Федотов.

Церемонията започна със заупокойна служба, отслужена от отец Станимир. Благодарствено слово поднесе кметът на община Първомай Николай Митков, като припомни за паметния ден, когато генерал Гурко освобождава местното население. Приветствено слово произнесе и Филип Воскресенския, а кметът на Бяла река Димитър Димитров благодари на всички участници в тази благотворителна инициатива, която възражда духовността на селото.

Паметникът е изграден по изричното желание на голямата българска поетеса Ваня Петкова, която е живяла в съседното село Езерово. Нейната дъщеря – журналистката и поетеса Оля Ал-Ахмед разказа за бележка, оставена от покойната й майка: „Да се изгради паметник на руските войни-освободители в Бяла река!” Ваня Петкова не успяла приживе да осъществи идеята си, затова с тази мисия се заема нейната дъщеря Оля Ал-Ахмед, която е инициатор на проекта, осъществен с пълното финансиране на Посолството на Руската федерация в България. Монументът е уникален по своята изработка и единствен по рода си с вградена в него икона на Св. Георги Победоносец. „Вечна признателност на братята освободители!” – пише на паметната плоча. Гостите и жителите поднесоха цветя и венци в знак на признателност. Местната фолклорна група изпя специално за почетните гости няколко руски песни, допринасяйки за превръщането на събитието в истински празник. След официалното откриване на паметника, кметовете и гостите се отправиха към село Езерово, за да посетят къщата-музей на голямата българска поетеса Ваня Петкова. Празничното събитие завърши с посещение на храма „Свети Никола” в село Езерово, където се съхраняват старинни икони, в това число и руски. Всички присъстващи запалиха свещ и се помолиха за здраве и благоденствие на двата народа – българския и руския.

Земеделски производители от Минерални бани подават декларации

Земеделските производители от община Минерални бани, кандидатствали по схемата за обвързана подкрепа за картофи, лук и чесън за Кампания 2021 трябва да подадат декларация по образец и да предоставят документи, доказващи минимални добиви и реализация на произведената продукция, съгласно чл.32 на Наредба №3 от 17.02.2015 г., напомнят от Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция.

Документите се приемат в отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане“ в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“. До момента от 2 907 кандидати по схемите за обвързано подпомагане за картофи, лук и чесън (СЗ – КЛЧ) 1 356 са подали декларация. Припомняме, че утвърдените образци на електронен опис на документите, доказващи реализацията на произведената продукция, са достъпни за изтегляне и попълване на сайта на ДФ „Земеделие“. При попълване на приложения файл не се обединяват редове, не се добавят работни страници и по никакъв начин не се променя формàта на зададената таблица. Попълненият опис по образец се подава на електронен и хартиен носител, придружен от копия на описаните документи. Документите за реализирана продукция по схемата СЗ – КЛЧ следва да са издадени в периода от 01.02.2021 г. до 31.01.2022 г. за Кампания 2021.

Поради епидемичната обстановка в страната ДФЗ предоставя възможност на кандидатите по схемата СЗ – КЛЧ (картофи, лук и чесън) да изпратят електронен опис на документите и техните сканирани копия по e-mail на съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“ по постоянен адрес на кандидата (за физически лица) или по адрес на управление (за ЕТ и юридически лица) не по-късно от 17:30 часа на 26.01.2022 г. Големината на прикачените файлове в едно с електронния опис не трябва да надхвърля 12 МВ. В случай, че файловете са по-големи от 12 МВ, е необходимо кандидатът да ги изпрати с повече от един е-mail. Не подлежат на подпомагане кандидатите по схемата СЗ – КЛЧ, които не са предоставили декларация и опис по образец, утвърден от изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ за произведената продукция през годината на кандидатстване, както и документи, които доказват нейната реализация в периода по чл. 32 на Наредба 3 от 17.02.2015 г.

Среща на граждани с ВиК заради проблеми с водата в град Мъглиж

Днес от 17:00 часа в заседателната зала на третия етаж в сградата на общинска администрация Мъглиж, ще бъде проведена среща с представители на ВиК дружеството в Казанлък и жители на град Мъглиж. Срещата е във връзка с продължаващите проблеми по водоподаването в определени части на града. На срещата ще присъстват кметът на общината, д-р Душо Гавалов и заместник-кметът на Община Мъглиж.

Пунктовете за билки трябва да предоставят отчет за 2021 г.

Най-много билки в община Минерални бани събират в село Сърница. В общината обаче няма пункт за изкупуване на билките. Най-близкият такъв се намира в Хасково. До 20 януари всички пунктове за билки в областите Хасково и Кърджали трябва да представят обобщена информация за изкупените, обработените и реализираните през 2021 година билки от лечебни растения и техния произход, както и за складовите си наличности, информира Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково.

В областите Хасково и Кърджали има 15 пункта за изкупуване на билки. Те са в Кърджали, Крумовград, Момчилград, Свиленград, Ивайловград, Симеоновград, Хасково, 4 в Тополовград и 4 в Любимец. В района най-много се изкупуват риган, жълт кантарион, лайка, шипка, хвойна, киселица, градински чай, култивиран мурсалски чай, липа и други билки в по-малки количества. Това показват подадените в РИОСВ справки за реализирани количества билки. Информацията се представя в началото на всяка година от пунктовете, които извършват дейност по събиране, търговия и съхранение на билки. Те задължително обявяват дейността си в РИОСВ и регистрират книга за изкупените, реализираните и налични количества лечебни растения. От 300 до 2500 лева глоби грозят билкозаготвителите, ако не подадат в срок исканата информация или тя съдържа неверни данни.