“Държавен архив” в Галерия GISSEN

Днес е премиерата на изложбата „Държавен архив” в Галерия GISSEN. След като държавата се опитва да превърне всеки втори българин в потенциален престъпник чрез казусите в новия Наказателен кодекс, изложбата „Държавен архив” идва като протест срещу това, твърди авторът на изложбата – Живко Тенев. GISSEN има над 100 участия в международни изложби на карикатурата и е ученик на Борис Димовски. Карикатурите от изложбата „Държавен архив” са на повече от 30 години. Ако след още 20 години, той не ги декларира те попадат под ударите на закона. Пред подобен казус е всеки български художник, който се е осмелил да драсне две-три черти на белия лист и това е геноцид преди всичко към хората на изкуството, твърди още авторът. Първо държавата е оставила от години тези хора на произвола на съдбата, след това ги убива, посягайки върху тях и единствените им меценати – малкото останали колекционери и трето – пет поколения след като те си отидат от този свят, държавата окончателно слага ръка върху всички техни произведения, снемайки авторските права от техните наследници.
Но да се върнем на изложбата, опитах се да извадя от архива карикатурите за държавата. Не тези от последните двайсет, петдесет или сто години, а онези – още от създаването на българската държава. И понеже по онова време никой не е можел да си представи какво е това карикатура, камо ли да твори подобни неща, аз се върнах назад във времето за да създам тези карикатури запълвайки празнината. Сега притежавам колекция от карикатури, за която мога да бъда подведен под отговорност, споделя авторът. Готов съм да ги продам на държавата, но тя едва ли ще прояви интерес към тях, защото повече се интересува от празни флашки и други подобни неща. И понеже „Държавата” е едно абстрактно понятие, аз съм готов да продам тези карикатури на някоя друга държава, която реши да се припознае в тях, сподели още GISSEN.
Това е неговата 77 авторска изложба и трета проява в рамките на тази година. GISSEN стартира новата 2014 г. с първата изложба в света със заглавие „Номер едно”, след това показа фотоизложбата „Българският Холивуд”. Само за месец януари първите четири изложби в галерия GISSEN генерираха над 6 000 гледания, което е твърде високо постижение за българска виртуална галерия.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Вашият коментар