Деца от община Созопол влязоха в кабинетите на властта

Ученици от ОУ „Христо Ботев“ в село Зидарово и от ОУ „П.К. Яворов“ село Крушевец посетиха днес община Созопол и общински съвет Созопол в деня на отворени врати, посветен на 9 май. Преди това децата научиха за двата празника – Деня на капитулацията на Хитлеристка Германия и края на Втората световна война и Деня на обединена в съюз Европа и как те исторически са свързани.

Кметът Тихомир Янакиев, председателят на общинския съвет Станимир Андонов, зам.-кметовете Тодор Дамянов и Андрей Николов, общински съветници, партии, общински служители и граждани поднесоха венци и цветя на загиналите във Втората световна война жители на община Созопол. Официалните лица и децата почетоха паметта им с минута мълчание. В този празничен за Европа ден европейският парламент в Брюксел отваря врати за граждани. Това беше и поводът днес в Созопол да има отворени врати за най-малките граждани, за да видят как се управлява общината. Децата от Зидарово влязоха в кабинета на кмета Янакиев. Едно от момиченцата опита дали е удобен стола му. Кметът им разказа какво е важно за общината и, че всеки, който е спечелил доверието на хората, за да влезе в този кабинет, трябва да оправдава това доверие ежедневно.

Децата опитаха да напишат едно заявление с молба към кмета да им организира екскурзия с учебна цел до Габрово в етнографски комплекс „Етъра“. Кметът им напомни, че общината преди няколко дни подари автобус на тяхното училище и с него могат да отидат на каквато екскурзия пожелаят. Другата част от децата – от с.Крушевец, посетиха  общинския съвет. Председателят Станимир Андонов отстъпи мястото си на нов – детски председател, избран от детските общински съветници. Те проведоха и една сесия, на която гласуваха, освен новия председател, още бюджет и забрана на строителството за летния сезон. Част от децата посетиха и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Секретарят Яна Сотирова  ги запозна с работата на комисията.