109 000 лева събраха на благотворителен бал в община Тунджа

Коледният благотворителен бал на община „Тунджа“ сътвори нов рекорд в историята на тунджанското дарителство със събраните над 109 хиляди лева, които са с над 32 хиляди лева повече от миналогодишния бал. Той отново доказа силата на тунджанската общност да се обединява в името на голяма цел – тунджанските деца и младежи, и да покаже своята съпричастност и добротворство.

Повече от месец тунджанската общност съпреживява подготовката на благотворителното събитие, в което всеки участва с каквото може. Детските градини, училища, пенсионерските клубове и читалища подготвиха красиви сувенири и кулинарни изкушения за коледния благотворителен базар, който впечатли над 250-те гости на бала с красотата, майсторството и голямото изобилие, а част от тях се включиха и с откупки на покани за бала. Най-мащабната благотворителна инициатива в целия Ямболски регион започна и с рекорден старт – 38 210 лв. Дарения бяха и всички експонати за благотворителния търг, който впечатляваше със своето разнообразие – картини, дърворезба, кукерска маска, плоча на „Юрая Хийп“ с автографи на членовете на групата и надпис на английски език: „За децата на община Тунджа“, фланелка на БК „Левски“ с автографи на големия баскетболист от Ямбол Димитър Ангелов и треньора Тити Папазов, ръчно рисуван копринен шал, ръчно изработени сребърни бижута, кулинарни шедьоври, торта, пластика, автентична паралия с трикраки столчета и др. Търгът също постави рекорд – 21 експоната с начална тръжна цена бяха откупени общо за 44 200 лв., след щедрите наддавания на гостите.

В началото на вечерта кметът на община Тунджа“ Георги Георгиев направи кратка равносметка на постигнатото досега в 15-годишната история на тази благотворителна инициатива. Досега са събрани са 497 414,67 лв., от които за стипендии и еднократно финансово подпомагане на 2220 деца и младежи са дадени 312 273 лв.; за лечение на 21 деца и младежи са дарени 79 490 лв.; за безплатни летни лагери на 420 ученици са вложени 69539,85 лв.; за лаптопи и таблети на 150 деца по време на Ковид-кризата са дадени 17 450 лв. Той благодари на всички, допринесли за организацията на най-мащабната благотворителна инициатива и на дарителите. Зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин заяви, че не знае друга община в България, която да поддържа такава мащабна инициатива, и заяви: „Щастлив съм, когато съм на това събитие в община „Тунджа“, защото за мен Коледните празници започват с вашия бал. Коледният дух се ражда тук, където различни хора се събират да отварят сърцата си, да концентрират своята положителна енергия за нещо добро, да окажат подкрепа и да покажат солидарност“.

Всички кулинарни изкушения бяха откупени и дарени– председателят на Общински съвет „Тунджа“ Нели Славова дари печената пуйка на Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Св. Франциск“ с. Веселиново, Красимир Трънков дари тортата на ДГ „Кольо Тенев“ с. Тенево, а Стоян Проданов дари печеното прасенце на Дом стари хора в с. Болярско. Пластиката „Рог на изобилието“ и картината „Кукери“ на художника Кольо Инджов достигнаха най-високата цена на търга – по 4000 лв. Зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин отново дари 3000 лв. за стипендии на студенти и ученици, а Неда Карска и семейството й дариха 5000 лв. за социално затруднени абитуриенти. Рекордната сума от над 109 хиляди лева беше натрупана от продажба на покани – 24 700 лв., от дарения – 36 810 лв., от търга – 44 200 лв. и от коледния базар – 3917 лв. В програмата на благотворителния бал участваха малкия Божидар Димитров, певицата Вили Русева, която пя благотворително, танцовата двойка на Клуб по спортни танци „Тандем – Тунджа“ Стефан Дончев и Лиляна Байлова, а изненада от гостите беше фолклорно изпълнение на млади танцьори. „Дълбок поклон пред вас дарители!“ обърна се в края на вечерта кметът Георги Георгиев и благодари за изключителната подкрепа и щедрост.