Тихомир Георгиев предложи 1050 лева минимална заплата

Тихомир Георгиев от „Български възход“ предложи точката, касаеща минималната работна заплата, да стане първа точка в дневния ред на депутатите за утре и добави, че те искат минималната работна да стане 1050 лева. Предложението не беше прието, получи само 58 гласа „за“.

Народните представители събраха кворум и още в началото на пленарното заседание промениха дневния си ред. Започват с разглеждането на законопроекти на ГЕРБ, свързани със съхранението на енергия и намаляване на цените на горивата. „Добре е да говорим, че сте евроатлантици до момента, в който не изградихте „Руски поток“, до момента, в който не гласувахте за хартиените бюлетини с БСП“, каза Йордан Иванов от „Демократична България“ от трибуната на Народното събрание в началото на пленарното заседание. Иванов посочи, че по поводът за днешната му декларация е скандалът с Пловдивския панаир, който се дава на Почетния консул на Русия в Пловдив – Георги Гергов. Той подчерта, че все още има шанс това решение да бъде отменено.

Делян Добрев от ГЕРБ отговори и направи процедурно предложение и предложи в дневния ред да бъдат включени Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, внесен от него, както и да се включи разглеждане на Законопроект за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива. „Да дадем шанс на Йордан Иванов да покаже, че е евроатлантик. По думите му причината за 20-ти път да повдига темата е, за „да проверим кои са в коалицията Лукойл и кои са в „анти коалицията Лукойл“, посочи той. Добрев предложи предложените законопроекти да бъдат първа и втора точка в дневния ред. Предложението беше прието с 118 гласа „за“.

Георги Свиленски от БСП пък предложи разглеждането на промени в Кодекса на труда да стане първа точка. „Да гласуваме минималната работна заплата 850 лева, след което да преминем към Бюджета“, каза той. Предложението не беше прието, то получи подкрепата на едва 103 депутати. Последва и още едно процедурно предложение, което предвиждаше промените в КТ да станат трета точка в дневния ред. Предложението отново не беше прието и получи подкрепа от 105 народни представители.

Божидар Божанов от „Демократична България“ предложи точката за минималната работна заплата да замени гледането на ветото на президента за Изборния кодекс на утрешното пленарно заседание. Росен Желязков, зам.-председател на Народното събрание обясни, че това са две процедури и ще бъдат гласувани отделно. Първото гласуване беше за отпадане на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Предложението не беше прието, получи подкрепата на 101 депутати, така второто гласуване отпадна.

Искрен Митев от „Продължаваме промяната“ отбеляза, че българските граждани не разбират кое е по-важно за БСП – хартиените бюлетини или минималната работна заплата. Георги Свиленски отговори на Митев и посочи: „БСП ясно е подредило своите приоритети. Кое не ви е ясно, минимална работна заплата 850 лв. и възможност за българските граждани да гласуват и на хартия, и на машина“, подчерта той.