“Кукерландия” завърши с концерт на Ансамбъл “Тунджа”

По християнска традиция българите дават прошка на своите близки. В последния ден от Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ на сцената зад Спортна зала „Диана“ бяха представени традициите на празника Сирни Заговезни. Многобройните му названия – Прошка, Прочка, Поклади, са свързани с типичната за празника обредност. Чества се винаги в неделя, седем седмици преди Великден. На празника беше показано искането на прошка от по-възрастните, както и „хамкането“ с халва. Хвърлянето на дървени и стрели и прескачането на огъня за здраве, традиции, датиращи от езически времена,  също бяха представени на Сирни Заговезни.

Двадесет и четвъртото издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ завърши с концерт на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“, ръководен от хореографа Петър Димитров. Танцьорите и музикантите показаха богатата палитра от фолклорни традиции на България.

       Довиждане „Кукерландия“! Хубавото време в Ямбол показа, че маскираните вестители на доброто от всички краища на България отново са събудили природата за нов живот. Благодарим на всички жители и гости на града, които преживяха емоциите от фестивала в изминалите дни!