„Истанбул – многоликият” в Галерия GISSEN

„Истанбул – многоликият” е моят поглед към най-великия град на света, сподели Живко Тенев – GISSEN. Това е втората негова фотоизложба за тази година след „Българският Холивуд”. Фотоизложбата бе премиерна цял един месец в Галерия GISSEN. Невъзможно е този град да бъде обхванат в някакви си трийсетина фотографии, невъзможно е това да се направи и с 3000, защото градът е необхватен и велик като своя създател, твърди авторът. Какво обаче прави някогашната столица на Константин Велики номер едно в света. Преди всичко неговата уникалност, стъпил здраво на два континента, той не е просто мост между тях, а двете камери на едно и също сърце.
За почти шестнадесет века той служи като столица на четири империи: Римската империя (330-395), Византийската империя (395-1204 и 1261-1453), Латинската империя (1204 – 1261) и Османската империя (1453-1922). Той изиграва ключова роля в развитието на християнството по време на римското и византийското управление, преди османците да завладеят града през 1453 г. и да го превърнат в ислямска крепост и седалище на ислямския халифат. В днешни дни, въпреки че Република Турция установи своята столица в Анкара, имперското наследство в града все още видимо напомня за някогашната централна роля на града.
Истанбул е един космополитен град, в който съжителстват различни етноси и религии, от които, разбира се, най-многобройни са турците изповядващи исляма, но има още гърци, евреи, арменци, кюрди, араби, малък брой българи и още много други изповядващи православно християнство. Истанбул е център на православието. Тук се намира седалището на Цариградската патриаршия и Вселенския патриарх. Мюсюлманите в Истанбул разполагат с около 2690 джамии, християните – с около 160 църкви, а евреите – с 26 синагоги. Арменците населяват района Кумкапъ, евреите – района Балат, а квартал Фенер традиционно си остава дом на Цариградските гърци.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS