С еко акция отбелязват Деня на Черно море в Синеморец

С почистване на дивите и красиви плажове в Синеморец отбелязват Международния ден на Черно море на 31-ви октомври. Инициатор на проявата е Народно читалище „Синева 2020”. Международният ден на Черно море е добър повод да се замислим за вредите, които нанася човешкото въздействие и климатичните промени и рискът, на който излагат синята и зелената ни екосистеми. Тази година се отбелязват 25 години от подписването на Стратегическия план за Черно море и това е едно добро напомняне, че са нужни постоянни усилия за предотвратяване замърсяването от човешката дейност и вредните въздействия от климатичните изменения преди те да станат необратими.

Акция „Зима” стартира в община Минерални бани от утре

От утре в община Минерални бани стартира традиционната акция на полицията „Зима“. Акцията се провежда в продължение на повече от 27 години  по инициатива на Съюза на българските автомобилисти в партньорство с МВР-Главна дирекция „Национална полиция“, отдел „Пътна полиция“  и Българския Червен кръст. През последните години в партньорството се присъединиха Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Агенция „Пътна инфраструктура“, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Заложени са следните акценти: От 01 до 10 ноември 2021 г. – кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. Акцентът е извършване на проверка на светлините за тяхната изправност в съответствие с нормативните изисквания при регистрация и пререгистрация на ППС. Планирани са съвместни проверки с органите на местната власт за наличието на регистрация, както и за изправността на светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника. Контролът ще бъде насочен към: спазването на въведените ограничения за движение на велосипеди, индивидуални електрически превозни средства, ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища или участъци от републиканската пътна мрежа. Ще се следи за недопускане движение по пътищата и улиците на технически неизправни ППС без необходимото оборудване. Няма да се допуска движението извън населените места, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост на велосипедисти без светлоотразителна жилетка. Полицията ще следи за движението на водачи на индивидуални електрически превозни средства в тъмните часове на денонощието или при намалена видимост без светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъдат лесно забелязани, или без каска, ако водачите са на възраст до 18 години. Няма да се едопуска движението през тъмната част на денонощието на водачи на ППС с животинска тяга без светлоотразителни жилетки.

В Мъглиж предупредиха за бойни стрелби на Учебен център „Тюлбето”

В Мъглиж предупредиха за бойни стрелби на Учебен център „Тюлбето”. На основание Писмо № 3-2350/ 19.10.2021г. на Командира на военно формирование 22180 – гр. Казанлък уведомяваме населението на Община Мъглиж, че на 01, 02, 03, 04, 05, 08, 09, 10, 11, 12, 15, 16, 17, 18, 19, 22, 23, 24, 25, 26, 29 и 30.11.2021г. от 08.00ч. до 24.00ч., ще се проведат стрелби със стрелково оръжие, бойни машини и артилерийска материална част на Учебен център ”Тюлбето”. С цел недопускане на нещастни случаи, в района на полигона не се допускат хора, машини и животни. Преди стрелбата ще бъдат разставени постове на отцепление. На всички хора, преминаващи през постовете и не изпълнили техните законни искания, ще им бъде потърсена съдебна отговорност на основание чл.389, ал.1 от Наказателния кодекс.

Обучение за машинно гласуване провеждат в Минерални бани

Пробно гласуване с машини ще се проведе в община Минерални бани през месец ноември т.г. Ще има демонстрация на гласуване със специализирано устройство за машинно гласуване, след което всеки избирател ще може да гласува пробно с машина преди изборите, информираха от общината.

Обучението за машинно гласуване в населените места от община Минерални бани ще се проведе по следния график:

01.11.2021г. от 08,00ч. до 17,00ч. с. Сърница – физкултурен
салон;

02.11.2021г. от 08,00ч. до 17,00ч. с. Караманци – кафе-клуб;

03.11.2021г. от 08,00ч. до 17,00ч. с. Боян Ботево – стария
магазин на РПК;

04.11.2021г. от 08,00ч. до 17,00ч. с. Ангел войвода– кметството;

05.11.2021г. от 08,00ч. до 12,00ч. с. Винево – Ритуална зала; 05.11.2021г. от 13,00ч. до 17,00ч. с. Минерални бани – сграда КОС

Училищата от община Царево минават на ротационен принцип

Училищата от община Царево преминават на ротационен принцип на обучение от 2 ноември. Заболеваемостта в общината е между 500 и 750 на 100 000 души население, а това предполага прилагане на мерките от точка 4 от заповед на министъра на образованието, а именно преминаване на ротационен принцип на обучение за 50% от паралелките. Това важи за всички паралелки. Графикът ще е от 2-ри до 12-ти ноември. Едната седмица едната част от паралелките ще са присъствено, а останалата през втората седмица. Надяваме се за тези две седмици да паднат малко цифрите, за да се нормализира процеса“, заяви временният началник на РУО-Бургас Лиляна Иванова.

Два дни за плащане на данъчни задължения в Минерални бани

„Общинска данъчна дирекция“ – Минерални бани уведомява лицата, които не са заплатили годишните задължения за местни данъци и такси за 2021г, че на 31.10.2021г. изтича срокът за заплащане на втора вноска за данък върху недвижимите имоти, такса за битови отпадъци, данък върху превозните средства, както и четвърта вноска от патентния данък. От Общинска данъчна дирекция уточняват, че и на 1 ноември 2021 година ще се приемат плащания и няма да се начисляват лихви върху дължимите суми. След този срок ще бъде начислена лихва за просрочие.

Есенен празник изнесе Детска градина „Детелина” в село Дъбово

Детска градина „Детелина” в село Дъбово отбеляза есента с празнична програма. В близо едночасовата програма на тема „Есен” се включиха деца от всички групи с много рецитации, песни и танци. Те се обърнаха към есента със следните думи:

„Здравей, красива Есен!

 Ние се радваме да те посрещнем в нашата детска градина „Детелина“ в село Дъбово.

Очаквахме те с нетърпение,

за да ти представим нашето музикално представление.“ Гост на тържеството бе г-н Красимир Червилов от общинската администрация в град Мъглиж. Той поздрави децата за подготовката и реализацията на празника и изказа задоволството си от работата на директора на детската градина, г-жа Велева и всички нейни колеги, участвали с много любов в това събитие. Накрая децата бяха почерпени с различни лакомства.

Пробно гласуване с машини организират в община Мъглиж

Пробно гласуване с машини ще се проведе в община Мъглиж тази неделя от 10,00 до 17,00 часа. Експерименталното гласуване ще бъде в Дневен център „Зорница” на ул. „Иван Вазов” №10.

Ще има демонстрация на гласуване със специализирано устройство за машинно гласуване, след което всеки избирател ще може да гласува пробно с машина преди изборите, информираха от общината. Подобни демонстрации ще има и в останалите населени места от общината по следния график:

На 01.11.2021 г. (понеделник) от 09:00 часа до 12:30 часа, в Кметството на с. Тулово, ул. „Роза“ № 37

На 01.11.2021 г. (понеделник) от 13:00 часа до 16:30 часа, в с. Ягода, Пенсионерски клуб „Отдих”

На 02.11.2021 г. (вторник) от 09:00 часа до 12:30 часа, в с. Юлиево, Пенсионерски клуб

На 02.11.2021 г. (вторник) от 13:00 часа до 16:30 часа, в с. Зимница, сградата на НЧ ”Напредък-1902″

На 03.11.2021 г. (сряда) от 09:00 часа до 12:30 часа, в Кметството на с. Ветрен, пл. „Миньо Минчев“ № 2 На 03.11.2021 г. (сряда) от 13:00 часа до 16:30 часа, в Кметството на с. Дъбово, ул. „Мир“ № 1А

Бракониер от Езерово уби две сърни в Минерални бани

34-годишен мъж е арестуван за убийството на две сърни, съобщават от хасковската полиция. Бракониерът е от първомайското село Езерово. Преди два дни без разрешително той застрелял двете животни. Това станало в местността „Градище“, северозападно от село Брястово, община Минерални бани. В близост до труповете са открити и трите гилзи. Мъжът е направил самопризнания, а огнестрелното му оръжие е иззето.

Нидерландия ще връща златно съкровище на скитите

Нидерландски апелативен съд постанови, че съкровище от Крим, за което претендират музеи на анексирания полуостров и украинската държава, трябва да бъде върнато на Киев. Решението, което вбеси Русия, предполага, че близо 2000 артефакта, сред тях златен скитски шлем и златно украшение за врата (с тегло по над 1 кг), се полагат на Украйна, чиито национални културни интереси „надделяват“ над тези на музеите в Крим в конкретния случай.

Колекцията бе изложена в Нидерландия през март 2014 г., когато Русия анексира Крим. Тя остана в страната и за нея се разгоря съдебен спор. Музеят „Алард Пиърсън“ съгласно последното решение на съда не е длъжен да върне съкровището в Крим. Друга инстанция вече реши през 2016 г., че само суверенни държави имат право на претенции върху културно наследство. Тогава Русия обжалва, а по-късно културното министерство заяви, че ако не бъде отсъдено в нейна полза, страната никога няма да предоставя свои експонати за изложби в Нидерландия. Предметите в колекцията, част от които са от злато или други метали, са създадени в течение на над хилядолетие – между 6 в. пр. н. е. и 7 в. Те включват гривни, кутии, нагръдници, пръстени, оръжия, надгробни камъни и други. Част от артефактите са от злато. Застрахователната стойност на предметите е над 1 млн. евро.