Ние от GSNews не ползваме офиси, защото смятаме, че те са отживелица. Ние сме непрекъснато в движение и винаги онлайн. Можете да ни откриете на електронния ни адрес gissen@abv.bg и на телефон 0885 91 31 70.

GSNews е сайт за новини, списва се от група професионални журналисти, които умеят да печелят доверието на хората с безпристрастните си репортажи и интересни гледни точки.

Излезе второ издание на „Песните на Недялка Керанова”

Излезе от печат второто допълнено издание на книгата „Песните на Недялка Керанова – от едно гърло два гласа”. Един от спонсорите е община Минерални бани. Именитата българска народна певица е родена и израснала в село Татарево, община Минерални бани и това е един своеобразен жест към нейното творчество, каза кметът на общината Мюмюн Искендер.

Недялка Керанова не само пее, но и разказва с песните си… Докосва сърцето на слушателя с мощния си глас, споделя съставителят на книгата Николай Чапански от Радио Пловдив – БНР. В изданието има нотирани песни на Недялка Керанова от Темелко Ненков и Николай Урумов. Консултанти на изданието са Тодор Тодоров и Антония Керанова. Редакцията на песните пък е направена от Вълчо Иванов и Николай Урумов Част от екипа са още коректорката Кичка Трендафилова и дизайнерите Христо Грозев и Биляна Петрова, които са изработили корицата на книгата. Книгата е издадена от вестник „Фолклорен Хоризонт” и Издателска къща „Хоризонт прес”. В първомайското село Леново ще бъде направено представяне на книгата, защото в голям период от живота си Недялка Керанова е била техен солист.

Бродилово – нестинарското село в Странджа

Бродилово е известно като едно от селата на нестинарите. То се намира в тази част на Странджа, носеща името Хасекията. Разположено е в долина, на левия бряг на река Велека. Цялото селско землище влиза в границите на Природен парк „Странджа“.

На югоизток от селото има местност наречена „Царското кладенче“. Някога тя е била любимо място на цар Борис ІІІ. Оттук Велека образува лиман, който е плавателен  до устието на реката  при село Синеморец. През отделни периоди от съществуването си Бродилово е носило различни имена: Берандиу, Пердрикоз, Пордикос, Бродиво. Днешното му име произхожда от думата „брод“, тъй като в миналото, край селото, на река Велека е имало няколко брода, през един от които е минавал и римски път за вътрешността на Странджа, чиито останки могат да се видят и в наши дни.

В Бродилово, където процъфтява селския туризъм, в момента има само четирима нестинари. Цялото село ги знае и ги нарича с малките им имена: Веска, Златко, Георги и Динко. Най-младият – Динко, е учил дълго тайнствата на играта. Преди няколко години по време на празника Св. св. Константин и Елена, когато са най-големите нестинарски игри в Странджа, той получи “прихващане” вид вцепеняване. Това е характерно преживяване за нестинарите, което “им се изпраща”, щом усетят музиката на тъпана със сърцето си. Поверието за нестинарството гласи, че огънят гони злите духове и болестите и опрощава греховете на хората, които наблюдават ритуала. През жаравата танцьорите пренасят и болни хора. За да се играе в огъня обаче, нестинарите вярват, че трябва да бъдеш избран от св. Константин и св. Елена. До 12 юли 1914 г. селото е населявано от гърци-нестинари. В къщата на нестинарския старей Георги Глигор имало нарочен нестинарски параклис. След Междусъюзническата война повечето от гърците се изселват и Бродилово е заселено с български бежанци от Източна Тракия.

Църквата „Св. Пантелеймон” е строена е през 1911г. Тя е паметник на културата. В момента е затворена поради лошото си състояние. В нея се намира един от последните резбовани иконостаси в Странджа, шедьовър на местния резбар, учителя Янис. След 25 години забрава, църквата беше реставрирана с помощи от местни жители и техни потомци, живеещи в Лангада, Мавролефки и Света Елена, в Гърция. Най-ценни в храма са „нестинарските икони” с дръжки. През 2009 година на 30 септември нестинарството е вписано официално в представителния списък на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство.

Продадоха картина на Пикасо за 24,6 млн. долара на търг в Хонконг

Картина на Пабло Пикасо бе продадена днес на търг в Хонконг за сумата от 24,6 млн. долара, съобщиха организаторите от аукционната къща Sotheby’s. Sotheby’s постави нов рекорд с продажбата на произведение на Пикасо в Азия за втори пореден сезон, пише в съобщението. Става въпрос за „Femme Accroupie“ (Клекнала жена) – любимият портрет на втората му съпруга и муза Жаклин. На същия търг е продаден и натюрморт на нидерландския художник Винсент Ван Гог за 9,1 млн. долара. Това е единственият цветен натюрморт от ранния период на твореца, който се появява на търг след повече от две десетилетия. За 10,3 млн. долара е продадена картина на китайско-френския абстракционист Чан Ю „Nu endormi“ (Спяща гола). Предполага се, че това е единствената широкоформатна маслена картина, в която моделът може да бъде ясно идентифициран като любимата на художника, се казва в описанието на аукционната къща. Бюстът на император Наполеон Бонапарт на френския скулптор Огюст Роден е премахнат от търга, без да се посочи причината. Тази творба (1904-1909 г.) е оценена между 9 и 11,5 милиона долара. Бюстът бе смятан за изгубен от 30-те години на миналия век и до 2015 г. изкуствоведите не знаеха нищо за местонахождението на тази творба на Роден.