Протест на миньори и енергетици блокира центъра на София

Миньори и енергетици излязоха на национален протест и блокираха движението в центъра на София. Протестиращите тръгнаха на шествие по жълтите павета. Те настояват „Марица Изток“ да продължи да работи до изчерпване на въглищните запаси или поне до 2040 година. Работата на комплекса е сериозно застрашена от приетата в Брюксел т.нар. „Зелена сделка“, заради която до 2050 година въглищата трябва да останат в историята. Премиерът Стефан Янев съобщи, че ще се срещне с ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“, за да обсъдят въпроси от енергийната сфера.

Подаде ли оставка австрийският канцлер Себастиан Курц?

Крачка встрани“, а не „крачка назад“ бе предпочитано в някои германски и австрийски медии обобщение на стъпките, предприети от Себастиан Курц в отговор на скандала с разследването за корупция и злоупотреба с държавни пари, в който се забърка и се оттегли като канцлер.

Играта дойде от израза за „подавам оставка“ или „оттеглям“ се, свързан на немски (както и на английски) с крачка назад. Обяснението е просто: той самият каза, че само „прави място“ за следващия канцлер, тъй като страната му е по-важна за него от личността му. Смятаният само допреди месеци за политически вундеркинд 56-годишен Курц в действителност подсигури централната си роля в австрийската политика поне за известно време. В „Шпигел“ това звучеше като „полуоставка“; изданието отбелязва, че след последните му ходове краят му далеч не е дошъл. Вчера долната камара на парламента формално избра Курц за лидер на групата на Австрийската народна партия, с тайно гласуване. Той обеща заедно с предшественика си (и негов нов заместник) Аугуст Вьорингер, че двамата ще работят „заедно с всички сили за народа на Австрия“. Тази ситуация му дава възможност да присъства и на заседанията на кабинета. Следващият канцлер, Александер Шаленберг, бе посочен от Курц още в изявлението, с което обяви, че напуска поста. В първите си коментари 52-годишният дипломат от кариерата обясни, че щял тясно да си сътрудничи с Курц, тъй като всичко друго „би изглеждало абсурдно от гледна точка на демокрацията“. Шаленберг също така се застъпи за Курц и нарече обвиненията срещу него „неправилни“.

Център за социална рехабилитация ще правят в Минерални бани

Център за социална рехабилитация и интеграция ще правят в община Минерални бани. Капацитетът му е 20 човека. Центърът представлява комплекс от социални услуги, свързани с извършване на рехабилитация, социално-правни консултации, образователно и професионално ориентиране, изготвяне и осъществяване на индивидуални програми за социално включване. Ползването на услугата се финансира от държавния бюджет и срещу заплащане на такса от потребителите, като децата до 18 години ще ползват услугата безплатно.

Предоставянето на тези услуги от Центъра цели подкрепа на индивидуалното развитие, поддържане и придобиване на нови способности и самостоятелност на деца и възрастни от различни рискови групи чрез целенасочени дейности за интеграция и превенция на социалното изключване. Услугата включва разнообразни консултантски, терапевтични и рехабилитационни дейности, насочени към създаване, поддържане и разширяване на социалните умения, както и обучение за водене на самостоятелен начин на живот. За целите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция следва да бъде назначен екип, включващ като минимум следните квалифицирани специалисти – социален работник, трудотерапевт, рехабилитатор, медицинска сестра, психолог и директор. Предвижда се Центърът за социална рехабилитация и интеграция да предоставя като минимум пет вида услуги. Сред тях са социално консултиране и социална рехабилитация, занимателна, поведенческа и личностна трудотерапия, двигателна рехабилитация, медицинска профилактика и психотерапевтична работа. Потребители на предлаганите услуги могат да бъдат деца и лица с увреждания с определен процент инвалидност, възрастни, нуждаещи се от мерки за социално включване и рехабилитация, както и лица и деца с временни физически затруднения, следствие на претърпяна травма.

Кметът на община Мъглиж определи местата за предизборна агитация

Кметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов определи със своя заповед местата за поставяне на агитационни материали на територията на община Мъглиж по време на предизборната кампания в изборите за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители на 14 ноември т.г. Заповедта е на основание чл.44, ал.1, т.8 и ал.2 от Закона за местната власт и местната администрация, във връзка с чл.18, ал.1, чл. 182, чл.183, чл.184, чл.185 и чл.186 от Изборния кодекс и в изпълнение на РЕШЕНИЕ No 645-ПВР/НС от 29 септември 2021 г. на ЦИК. Препис от заповедта е изпратен в РИК – Стара Загора и съответно е връчен на Началника на Участък „Полиция”  в Мъглиж, кметове и кметски наместници на населените места в Община Мъглиж и главните специалисти за сведение и изпълнение. Контролът по изпълнението на заповедта е възложен на Секретаря на Община Мъглиж.