Военен спаси момче минути преди раждането на дъщеря му

38-годишният младши сержант Атанас Секулов от Благоевград спаси човешки живот, а минути по-късно стана баща на момиченце. Военният пазарувал в обедната си почивка, за да почерпи колегите си за очакваното раждане. „Видях едно момче да лежи в ъгъла. Имаше над него възрастен човек, той се опитваше да му извади езика. Постоянно беше над него, докато момчето не започна да диша, след като го ухапах за палеца на крака. Бог си знае работата като ме сложи на това място вчера, така помогнах на това момче“, разказа пред младши сержант Секулов. Военният изчаква пристигането на Спешна помощ, а половин час по-късно получава обаждане от съпругата си, че му се е родила дъщеричка. „Трябва да си помагаме един на друг, да сме по единни“, коментира Секулов. „За мен е чест да имам такива подчинени военнослужещи на бригадното командване – както младши сержант Секулов, така и неговият колега старши сержант Якимов. Това е човешки дълг и всеки един трябва да реагира адекватно в подобна ситуация, но плюсът, който имаме ние, е в подготовката и дисциплината“, убеден е полковник Митко Балтов. Майката на пострадалото момче лично е изказала благодарност за спасяването на сина й.

Британците ще останат без пуйка за Коледните празници

В сърцето на английската провинция, във фермата „Флауър фарм“, цари тревога. Патрик Дийли все още не разполага с достатъчно работна ръка, за да достави коледните си пуйки. „Не съм сигурен, че ще мога да наема достатъчно персонал, за да мога да свърша необходимата работа преди Коледа. Ще бъдем подложени на силен натиск“, обяснява фермерът от Съри пред АФП.

Патрик трябваше вече да може да разчита на присъствието на 12 сезонни работници до средата на декември, които да му помогнат да опакова, подготви и достави птиците си преди Коледа. Вече повече от 15 години той набира работници, дошли от Европа. Тази година не е успял да наеме нито един. Шестстотин бели пуйки го заобикалят, когато влиза в дървената си 30-метрова плевня, за да ги нахрани. „Брекзитът е важен фактор, според мен, тъй като едно от последствията е огромна загуба на работна ръка“, обяснява той. „Това не е най-привлекателната работа на света. Това е тежка работа, това е земеделие, трябва да работите седем дни в седмицата“, казва Марк Гортън, който отглежда пуйки в Норфолк в Източна Англия и засега няма сезонни работници, докато всяка година наема около 300 – 400. „Остават ни шест седмици до началото на подготовката на пуйките за коледния базар, а за момента нямаме работна ръка“, добавя той, видимо притеснен. Поради липсата на работна ръка някои фермери бяха принудени да произведат по-малко пуйки тази година и супермаркетите намалиха поръчките си. „Броят на пуйките е драстично намален. Това е проблем в цялата страна, няма значение дали имате десет пуйки или 20 000 пуйки, проблемът в основата си е същият – има огромен недостиг на квалифицирана работна ръка“, казва Патрик. Изправени пред тази ситуация, любителите на пуешко поръчват от по-рано. Повечето от 40-те стопанства, обединени в „Асоциацията на пресните пуйки от традиционни ферми“, отчитат значително увеличение на поръчките в сравнение със същия период на миналата година. Някои ферми казват дори, че са получили пет пъти повече поръчки. Това води и до риск от повишаване на цените на пуешкото. „Мисля, че за съжаление хората ще станат свидетели на нарастване на цените на продуктите“, прогнозира Патрик.

Проект превърна крепостта „Топликос” в хит за туристите

През последните седмици крепостта „Топликос” в Минерални бани се превърна в истински хит за местните жители и туристите. Това се слечу заради реализиран от общината проект „Промотиране и развитие на туризма чрез историята”, включващ 3D мапет шоу. Проектът е финансиран от Европейския съюз чрез Програма Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България – Турция 2014-2020г. Крепостта е многократно строена и преправяна. Тя е преживяла ударите на готските нашествия и на Византия, за да запустее напълно в края на XIV век, когато Балканския полуостров пада под османска власт. При проучването й е установен живот от четири основни строителни периода, които обхващат времето от II до XIV век. През различните епохи крепостните стени са преправяни върху старите основи, така че планът на крепостта е бил непроменен в продължение на около 1 000 години.

Синеморец отбелязва своя празник в деня на Света Петка Търновска

Синеморец, по стара традиция отбелязва своя празник на Петковден. Днес в курортното селище няма де се случи нищо, няма да го има дори и традиционния курбан заради наложените мерки срещу Ковид 19. Но празникът си е празник, и никой не може да го забрани в душите на хората, а като доказателство, слънцето проби облаците за малко рано сутринта.

Света Петка Търновска е най-популярната българска светица не само през XIII – XIV в., но и през следващите векове. Посветени са ѝ десетки храмове и манастири из цялата страна, както и в Северна Македония, Сърбия, Румъния, Русия и другаде. На тази светица е наименуван храмът в Рупите, издигнат от Баба Ванга. Образи и икони на св. Петка Търновска присъстват в българските църкви още от XIII в. Църковният празник в нейна чест (Петковден) се чества на 14 октомври. Според преданието дълги години гробът на монахинята бил забравен. Когато наблизо бил погребан моряк, 2 местни християни имали видение, в което се появила Параскева с царски одежди, заобиколена от Христови воини, и помолила да извадят мощите ѝ. В удовлетворение на нейната молба от преданието те са извадени и са пренесени в църквата „Свети апостоли“ в Каликратия. Когато след битката при Клокотница (9 март 1230 г.) цар Иван Асен II постига българска военна и политическа хегемония на Балканите, той изисква мощите ѝ от Латинската империя. Останките на преподобната са пренесени тържествено в столицата Търново. Тя е обявена за закрилница на Търново и е наречена Петка Търновска.

Ще подменят водопровода в село Варвара

Община Царево е обявила обществена поръчка за извършване на строителни и ремонтни дейности по водопровод. Обществената поръчка е за 1 191 370,06 лева. Така царевското село Варвара ще получи реконструкция на водопровода и сградните отклонения по улици в селото. Посочва се, че настоящата разработка обхваща само уличната водопроводна мрежа в чертите на населеното място.

Съществуващият водопровод е от етернит, стомана и полиетилен висока плътност. Мрежата е сключена, но има и отделни райони, в които е разклонена. Това води до режим в случай на авария. По данни на Община Царево, към 1.02.2010 год. броят на постоянно живеещите в селото е 226 човека. През летния сезон броят нараства на 1000 души. Към тази бройка следва да се добавят 500 жители, обслужващи сезонно земите по параграф 4. Тези територии контактуват с регулацията на селото и водоснабдяването им се извършва от уличната водопроводна мрежа“, пише в документацията по поръчката. Цялата водопроводна мрежа е предвидена да се изпълни с тръби полиетилен висока плътност /РЕНD/, които ще се полагат върху пясъчна подложка с дебелина 10 см. Подмененият водопровод по пътя Варвара – Ахтопол се запазва изцяло.