Нидерландия ще връща златно съкровище на скитите

Нидерландски апелативен съд постанови, че съкровище от Крим, за което претендират музеи на анексирания полуостров и украинската държава, трябва да бъде върнато на Киев. Решението, което вбеси Русия, предполага, че близо 2000 артефакта, сред тях златен скитски шлем и златно украшение за врата (с тегло по над 1 кг), се полагат на Украйна, чиито национални културни интереси „надделяват“ над тези на музеите в Крим в конкретния случай.

Колекцията бе изложена в Нидерландия през март 2014 г., когато Русия анексира Крим. Тя остана в страната и за нея се разгоря съдебен спор. Музеят „Алард Пиърсън“ съгласно последното решение на съда не е длъжен да върне съкровището в Крим. Друга инстанция вече реши през 2016 г., че само суверенни държави имат право на претенции върху културно наследство. Тогава Русия обжалва, а по-късно културното министерство заяви, че ако не бъде отсъдено в нейна полза, страната никога няма да предоставя свои експонати за изложби в Нидерландия. Предметите в колекцията, част от които са от злато или други метали, са създадени в течение на над хилядолетие – между 6 в. пр. н. е. и 7 в. Те включват гривни, кутии, нагръдници, пръстени, оръжия, надгробни камъни и други. Част от артефактите са от злато. Застрахователната стойност на предметите е над 1 млн. евро.

Ще почистват дивите и красиви плажове край Синеморец

Покана за почистване на дивите и красиви плажове на юг от Синеморец между „Липите” и „Листи” отправиха от Народно читалище „Синева – 2020” в Синеморец. Почистването ще се състои на 30 и 31 октомври, като за целта са осигурени чували, ръкавици и въжета за връзване на чувалите.

Записването за участие е до 28 октомври, като за целта желаещите попълват кратък формуляр – https://forms.gle/u133FLp8VHYxZtdy7 . Съхраняването и грижата за природата са важна част от културата на един народ, затова от Народно читалище „Синева – 2020“ организираме това събитие. Почистването е само малък принос към опазването на Черно море и на дивата природа в Природен парк „Странджа“, но то има важен образователен ефект, както за тези, които ще се включат, така и за тези, които ще научат за инициативата. Целта ни е да почистим дивите плажове и достъпни заливчета от плаж „Липите” до плаж „Листи”, като събираме отпадъците в чували, които ще изнесем до асфалтов път, от където те ще бъдат извозени до регламентирано депо. За участниците са осигурени чували, ръкавици, въжета за връзване на чувалите. Почистването ще се случи при спазване на актуалните към момента на провеждане противоепидемични мерки, информираха още от НЧ „Синева – 2020”.

Проект за топъл обяд приключи в община Минерални бани

Община Минерални бани приключи в края на месец септември изпълнението на проект „Топъл обяд в условията на пандемия от Ковид-19”. Финансирането на проекта бе по процедурата за директно предоставяне на БФП BG05FMOP001-5.001  „3.1 – Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19“ по ОП за храни и/или основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ) и подкрепата на Европейския съюз (ЕС). Проектът бе на стойност 208 494 лева, като за периода от 01.01.2021 до 30.09.2021 г. услугата „топъл обяд” са получили общо 485 потребители от всички 12 населени места в общината. Очаква се верифициране на разходите, включени в подадения втори междинен отчет по проекта, след което ще бъде подаден и окончателен отчет.