Задържаният Бейсим Салиф от Сърница стрелял и по полицаи

Бейсим Салиф от село Сърница в община Минерални бани, който бе издирван от над 200 служители на МВР, е стрелял и по полицаи. Това се случило в понеделник вечерта, малко след като 55-годишният мъж произвел изстрели и срещу свой съсед, с когото се скарал. Салиф се укрил в близка гора, а полицейски служители направили опит да го задържат. Той стрелял по тях. От МВР преценили, че е по-добре да продължат издирването на следващия ден.

Във вторник следобед Бейсим бе арестуван. Рано сутринта МВР организира мащабна акция по издирването му. В нея се включиха и служители на Специализирания отряд с тероризма (СОБТ). На място бяха пратени близо 200 души. Бейсим е бил арестуван край кърджалийското село Черноочене, което е на около 50 километра от Сърница. Мъжът е бил задържан с помощта на местен жител. След това е бил настанен в болница, защото има наранявания. Според главния секретар при ареста той е оказал съпротива.

Населението беше информирано, че търсим мъжа. В следобедните часове днес той е навлязъл в съседния кърджалийски окръг и е нападнал местен жител. С помощта му лицето е задържано, обясни Тодоров. Според МВР Бейсим се  скарал със свой съсед заради животни, които преминали през градина. Двамата мъже се сбили и след това се стигнало до стрелбата. Преди това Бейсим нападнал с нож роднина на съседа си. Арестуваният е криминално проявен. Той има предишни осъждания. Според МВР е имал и две незаконни оръжия.

Въпреки пандемията в община Стамболово няма стопирани проекти

Най-значимият и необходим проект, който реализирахме е подмяната на главния водопровод в шест населени места на общината. Основната цел на проекта бе да подобрим жизнения стандарт на хората, живеещи в селата Стамболово, Долно Ботево, Гледка, Зимовина, Царева поляна и Голям извор. До миналата година през лятото всички тези села бяха на воден режим. Проектът бе реализиран по Програмата за развитие на селските райони, Мярка 7.2 на стойност 6 млн. лева.

Вторият значим проект, който реализирахме бе свързан с реконструкцията на три детски градини в общината на стойност 1 млн. лева.  Ремонтирани бяха детските градини в селата Силен, Голям извор и Малък извор. Целта на този проект бе да задържим младите семейства в общината, защото иначе те търсят по-добри условия в големия град или направо в чужбина.

Реализирахме и някои социални проекти по време на пандемията, които са свързани с доставка на храни и лекарства на хората. Имахме проект „Топъл обяд” в който бяха обхванати 550 души от общината. Пълното интервю с кмета на община Стамболово Аднан Йълдъз можете да прочетете оттук!

Общинският съвет в Царево провежда 17-то редовно заседание

Общинският съвет в Царево провежда своето 17-то редовно заседание от 09,00 часа на 30.11. т.г. В проекта за дневен ред са включени 39 докладни записки, каза председателят на местния парламент Таня Янчева. Първата от тях е питания отстрана на общинските съветници.

Местните парламентаристи ще трябва да приемат правила за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от инвитро процедури. Те трябва да приемат и Наредба за обема на животновъдната дейност и местата за отглеждане на селскостопански животни. Кметът на общината Георги Лапчев е вносител на предложение за годишни програми за развитие на читалищната дейност за 2022 г. на петте читалища на територията на община Царево. Общинските съветници ще трябва да определят минималните и максимални цени за таксиметров превоз на територията на община Царево, както и да определят училище за преимуществен ползвател на моторно превозно средство. Те ще трябва да приемат и решение за допълване на Годишната програма за управление и разпореждане с имоти, общинска собственост за 2021 г. Сред останалите докладни са такива за одобряване на проекти за ПУП, решения за провеждане на Публичен търг за продажба на имоти частна общинска собственост и решения за прекратяване на съсобственост и предоставяне на имоти под наем.

В Минерални призоваха за внимание през отоплителния сезон

От началото на декември навлизаме в отоплителния сезон и опасността от битови пожари се увеличава значително. В община Минерални бани отправиха съвети към най уязвимата група хора, тази на възрастните и децата. Целта е да се намали рискът от пожар в дома.

Не използвайте неизправни отоплителни и нагревателни уреди. Бъдете внимателни при работа с газови уреди и следвайте указанията на производителя. Не претоварвайте електрическата инсталация и не използвайте едновременно голям брой удължители и разклонители. Не оставяйте без наблюдение готварски уреди, печки за отопление и други нагревателни уреди. Редовно почиствайте от натрупаните мазнини уредите в кухнята – фурната, скарата, печката, котлоните и абсорбатора.

Комините на сградите трябва да се почистват поне веднъж годишно. Не извършвайте това чрез изгаряне на горими материали и леснозапалими течности. Почиствайте периодично от наслоявания и прах димоотводните тръби. Не използвайте леснозапалими течности за разпалване на печки на твърдо гориво. Не поставяйте близо до нагревателен или отоплителен уред горими предмети и горива.

Не изхвърляйте неизстинала сгурия и пепел в близост до горими материали и в контейнери за смет. Внимавайте при използването на свещи и цигари, не пушете в леглото. След употреба и преди излизане от къщи проверявайте дали използваните уреди са изгасени. Не оставяйте децата сами вкъщи и никога не ги заключвайте. При възникване на пожар запазете самообладание. Помнете, че разполагате максимум с 2 минути, за да напуснете горящото жилище. Не скачайте през прозорец и балкон, не се спускайте по водосточни тръби и не използвайте асансьора. Ако преминавате през задимени помещения, се движете ниско долу и по възможност защитете дихателните си пътища с мокра тъкан. Ако не можете да се евакуирате безопасно, използвайте дрехи, мокри кърпи или други подръчни материали, за да уплътните около вратата. Обадете се на тел. 112 и опишете точното си местоположение. При възможност влезте в банята и се намокрете – мокрите дрехи предпазват от температурата и дима. Оставете някакъв знак на прозореца или терасата, за да обозначите мястото, където се намирате. След като напуснете сградата, не се връщайте обратно. Незабавно уведомете пожарникарите, ако има застрашени хора или наличие на материали или уреди, които могат да предизвикат рязко развитие на пожара, или да причинят взрив!

Аднан Йълдъз: Опитваме се да задържим младите в Стамболово

Интервю на Живко ТЕНЕВ

Аднан Йълдъз е кмет на община Стамболово за първи мандат. Роден е на 30.10.1981г. Завършил висшето си образование в Университета „Докуз Ейлюл” в гр. Измир, специалност „Финанси”. По-късно придобива и магистърска степен със специалност „Публични финанси” в  УНСС – гр. София. От 2007 г. е работил в Държажен Фонд „Земеделие” гр. Хасково. От 2019 г. е кмет на община Стамболово.

Имате ли приет План за интегрирано развитие на общината и какви са най-важните пунктове в него?

Да, община Стамболово вече има приет план за интегрирано развитие. Основното, на което залагаме в него е той да е възможно по-всеобхватен, като идеята е да не се превърне в пречка за някои проекти, които предстоят в бъдеще.

Кои са най-значимите проекти, които сте реализирали в общината?

Най-значимият и необходим проект, който реализирахме е подмяната на главния водопровод в шест населени места на общината. Основната цел на проекта бе да подобрим жизнения стандарт на хората, живеещи в селата Стамболово, Долно Ботево, Гледка, Зимовина, Царева поляна и Голям извор. До миналата година през лятото всички тези села бяха на воден режим. Проектът бе реализиран по Програмата за развитие на селските райони, Мярка 7.2 на стойност 6 млн. лева.

Вторият значим проект, който реализирахме бе свързан с реконструкцията на три детски градини в общината на стойност 1 млн. лева.  Ремонтирани бяха детските градини в селата Силен, Голям извор и Малък извор. Целта на този проект бе да задържим младите семейства в общината, защото иначе те търсят по-добри условия в големия град или направо в чужбина.

Реализирахме и някои социални проекти по време на пандемията, които са свързани с доставка на храни и лекарства на хората. Имахме проект „Топъл обяд” в който бяха обхванати 550 души от общината.

Здравето е може би най-важното нещо за хората. Какво се прави в това отношение в община Стамболово?

В община Стамболово няма болница, няма и Център за спешна медицинска помощ. Хората се уповават единствено на личните лекари, които също са кът. По-тежките случаи по време на пандемията естествено се лекуват в МБАЛ – Хасково. В момента от общината имаме 4 души с ковид в болницата и ежедневно поддържаме връзка с тях. Тук искам да отбележа още че преди няколко дни един от личните лекари с практика в Стамболово бе награден от областния управител за най-много ваксинирани жители на общината.

Как се отрази Ковид кризата на Вашата община?

Както навсякъде, последствията са много тежки. Хората спазват противоепидемичните мерки и ограничават контактите си до минимум.

Наложи ли се да спрете някои проекти в общината заради Ковид кризата?

Не сме спирали проекти, но заради пандемията бе забавено изпълнението и отчитането на някои проекти. От една страна администриращия орган на централно ниво бе в затруднено положение, от друга част от нашите служители също бяха в отпуск, за да намалим присъствието на хора в администрацията, други за да се грижат за децата си по време на дистанционното обучение.

В момента тече преброяване на населението, как се отразява демографската криза на Вашата община?

Както навсякъде в страната населението в община Стамболово намалява и застарява. По време на преброяването всичко мина нормално и спокойно. Не сме имали ексцесии, както на някои други места в страната да се стреля по преброителите. Очакваме през януари Националният статистически институт да обяви резултатите.

Децата са бъдещето на всяка една община, какво се прави за тяхното израстване и възпитание?

Със средства на общината изградихме три детски площадки, а още две бяха направени с проекти по ПУДОС. Имаме построено и едно футболно игрище с изкуствена настилка. Опитваме се да задържим младите в Стамболово, като им създадем подходящи условия за живот и отглеждане на децата. В тях е бъдещето на община Стамболово.

Културата е един от важните стожери за развитието на всяко едно общество, във Вашата община какво се прави за нейното развитие?

За голямо съжаление културата пострада най-много по време на пандемията. Имахме редица традиционни мероприятия, които бяха замразени и вече втора година не се провеждат. Искам само да отбележа, че през 2020 г. за Трифон Зарезан в Стамболово бе дипломатическият корпус и ние посрещнахме над 20 дипломати. Читалищата в общината също имат свои традиционни изяви, които останаха блокирани. В село Рабово всяка година се провежда Фестивал на лимеца, който е едно от най-значимите събития и кам него проявяват интерес хора от цялата страна.

Спортът също допринася за развитието на даден район, при Вас какво се прави за неговото развитие?

Децата от община Стамболово тренират организирано футбол. Осигурен им е треньор. Участват в турнири и печелят награди. Това е нашата идея, да развиваме детско-юношеския футбол, за да могат децата да растат здрави и силни.

Какво ще си пожелаете да се случи във Вашата община до края на този мандат? Това е много неочакван въпрос. Първо нека да сме живи и здрави. Когато преди две години бях избран за кмет нещата в общината бяха наистина трагични. Наложена ни беше оздравителна програма от Министерството на финансите. През това време успяхме да изчистим много стари задължения и да излезем от затрудненото положение, за което искам да благодаря най-вече на моя екип.

Обявиха национален фотоконкурс „Мъглиж – вчера и днес”

Национален фотоконкурс на тема „Мъглиж – вчера и днес на снимка” обявяват община Мъглиж и вестник „Мъглижки нюанси”. Целта на конкурса е да се популяризира  Мъглиж, като град разположен на едно от най-красивите места в Старозагорска област, да се покажат неговите природни и културни забележителности.

Снимките трябва да бъдат направени в Мъглиж и неговите околности и да показват оригинален и съвременен поглед към природните и културно-историческите места на града. Право на участие имат всички фотографи – професионалисти и любители, без ограничения във възрастта. Под участник се разбира лицето, което изпраща снимка. Всеки може да участва с до три свои фотографии в .jpeg формат и размер, не по-голям от2Mbза всяка снимка. Участниците са длъжни да изпратят трите си имена, кратки биографични данни и телефон за връзка. С изпращането на снимка участникът гарантира, че притежава правата за нея и ги предоставя безвъзмездно в полза на вестник „Мъглижки нюанси“ и могат да бъдат използвани в материали, популяризиращи град Мъглиж. Лица, ненавършили 18 години, могат да участват в конкурса само със съгласието на своите родители, което те отразяват в информацията за себе си. В случай, че на фотографията са заснети хора, авторът декларира тяхното съгласие за публикуване на фотографията. Личните данни на участниците – телефони и имейл адреси – няма да бъдат публикувани. Те ще се използват само за уведомяване на печелившите и за уведомяване на участниците. Фотографиите ще бъдат оценявани от тричленно жури, а трите най-добри ще бъдат наградени от кмета на Община Мъглиж д-р Душо Гавазов. Не се изплаща хонорар за получени за конкурса или публикувани снимки, съобщават организаторите. Авторските творби ще се приемат до 10 май 2022 на Е-mail: Maglizh_21vestnik@abv.bg   „За фотоконкурса“. Победителите в конкурса ще бъдат обявени на 20 май 2022 г. на сайта на Община Мъглиж. Пълният статут на конкурса и формуляр за участие можете да изтеглите оттук!

В община Минерални заболелите от ковид са 15 за седмица

15 са регистрираните нови положителни случаи на коронавирусна инфекция в община Минерални бани през последната седмица на месец ноември. Само за последното денонощие положителните в цялата Хасковска област са 89, като заразените са от всички общини. Сред новите случаи има шофьор на филиала за Спешна помощ в Тополовград, две учителки и ученик от СУ „Христо Ботев“ – Ивайловград. Под карантина са 21 ученици от 4а клас.

През седмицата най-много са заразените от общините Хасково и Димитровград, съответно 196 и 162. Най-малко новозаразени има в община Маджарово – трима. 241 души са хоспитализираните към момента, които са настанени за лечение в лечебни заведения. Диагностицираните случаи с коронавирусна инфекция в областта от началото на пандемията до момента са 16 599. Починали са 1053 души. Починали за изминалото денонощие са жена на 78 г. и мъж на 69 г. от община Димитровград.

Депутатка от Нова Зеландия отиде с колело до болницата за да роди

Депутатка от Нова Зеландия отиде с колело до болницата, за да роди един час по-късно и публикува снимки от велопарка на здравното заведение. Джули Ан Гентер обясни във Facebook, че със съпруга й не планирали пътуването с велосипед, но така се е случило. Тя написа, че контракциите й не били много сериозни, когато решили да тръгнат, а и болницата била само на 10 минути. По време на пътуването обаче, те се усилили. Въпреки това двойката стигнала навреме и раждането е минало бързо. Джули Ан Гентер е родила здраво момиченце.

Служебното правителство одобри трансфер за община Стамболово

Служебното правителство одобри  трансфер от 11 000  лв за община  Стамболово  за финансиране  на реализирани  и на предстоящи почивки по Националната програма „Отново заедно“. Безплатни ваканции ще могат да се организират и през тази учебна година. Програмата е удължена до 14 септември 2022 г. Лагерите ще могат да се провеждат в периодите, когато епидемичната обстановка в страната позволява това. Това е шестото финансиране на ученически почивки. Общият бюджет  е 15 млн. лв. от средствата, предназначени за подпомагане на туризма. За всеки участник в пътуването се осигурява шестдневен туристически пакет в размер на 500 лв , уточнява просветното министерство . Офертата включва настаняване с 5 нощувки, храна, транспорт, застраховка и допълнителни дейности. Целта  е да насърчи възстановяването на комуникацията между учениците, да стимулира тяхната физическа активност

Проверки на рибни продукти в Царево, Приморско и Созопол

Екипи на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ ще извършват съвместни проверки с Българската агенцията по безопасност на храните на търговски обекти и борси за продажба на риба и рибни продукти. В Царево, Приморско и Созопол в проверките за предстоящия Никулден ще се включат и екипи на Гранична полиция и Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите.

„Контролът тръгва от разтоварването на рибата от корабите и лодките на брега по цялата верига до крайния потребител“. В периода до Никулден основната цел на проверките ще бъде върху законния произход на рибата, предлагана в търговската мрежа. Ще продължи извършването на контрол върху улова, разтоварването, първата продажба на продуктите от риболов, както и контрола на продажбите от аквакултурните стопанства. В рамките на междуинституционалното сътрудничество с останалите държавни институции и европейските партньори на Агенцията, служителите на ИАРА ще извършват засилени проверки на рибностопанските дейности и в търговската мрежа с цел превенция на незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов и недопускането на риба и други водни организми с незаконен произход. „ИАРА апелира потребителите при покупка на риба винаги да се уверяват в законния произход на предлаганата продукция и в случай на съмнение да подадат сигнал на телефон 112“. О Около 6 декември по традиция се повишава и интересът към предлаганата на пазара риба. Традицията повелява на този ден на трапезата да присъства най-често шаран. Нека потребителите подкрепят родните риболовци и производители, избирайки за Никулденската си трапеза традиционни български продукти.