Музеят на GISSEN представя живописта „Ветрилото”

„Ветрилото” е новата живопис в Музея на GISSEN. Автор на 20-те картини е Живко Тенев – GISSEN. „Ветрилото” се роди по повод на една конкретна история. Съпругата ми си загуби ветрилото, докато разглеждахме Стария Созопол, а аз реших да компенсирам загубата, създавайки тази изложба. Или казано по научному, в историята на източноевропейското изкуство втората  половина на ХХ век се разглежда най-често през призмата на обмен на идеи и процеси, надхвърлящи границата на Желязната завеса, в търсене на паралел на привидно правата линия, наследена от авангардистите и модернизма, в която изкуството се чете като серия от скъсвания с традициите и като иманентна критика на съвременното общество. Днес, след феномена на „Ветрилото”, все повече става ясно, че една голяма част от историята на изкуството на бивша Източна Европа, в това число и България, остава пренебрегната и недостатъчно анализирана именно защото не се вписва изцяло в тези исторически перспективи. Между впрочем, какво значи западноевропейско и източноевропейско изкуство, когато светът се е превърнал в едно село. Време е изкуството да заеме своето подобаващо място, а артистите да не чакат критиците да обясняват какво са искали да кажат. Време е да размахаме „Ветрилото”, смята авторът.

GISSEN е едно от креативните имена в най-новото българско изкуство от началото на 21-ви век. През последните 20 години той е реализирал над 150 изложби – живопис, графика, карикатура, плакат, фотография. Почти всички са показвани в интернет пространството и са достъпни за всеки, който пожелае да ги разгледа и да си купи някоя от картините. Сред най-успешните му живописни проекти през годините са „Малки акварели” /2005/, „Понякога” /2007/, „Пясъчни светове” /2014/, „Нощният GISSEN“ /2014/, „JiDzen” /2016/, „GISSEN в кошарата на Димчо Кехая“ /2016/, „Стъпканите слънчогледи” /2017/, „Военна тайна” /2018/, „LA RUSHE“ /2018/, „Живописъци” /2019/, „Duende” /2019/, „Mersi, bien” /2020/, „Арестувани акварели” /2020/, „Страничен шум” /2020/, „Rue Amelot 68, Paris” /2021/ и дигиталната живопис „Ко видях” /2021/. Изложбата „Ветрилото” ще остане на фронт страницата на Музея GISSEN до края на ноември, а след това ще бъде видима в категорията „Живопис”. Произведенията на GISSEN могат да бъдат закупени освен от Музея GISSEN и онлайн от платформата за изкуство ARTPAL. https://www.artpal.com/gissenart

Кметът на Минерални бани поздрави жителите за Деня на будителите

Поздравление до жителите на община Минерални бани по повод Деня на народните будители отправи кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер. Уважаеми учители, уважаеми дейци на културата и будители, приемете моите най-сърдечни и искрени поздрави по повод 1 ноември – Деня на народните будители. На този ден България отдава своето признание към дейността на безбройните народни будители, благодарение на които сме съхранили своята идентичност и сме запазили своя бит и култура.

Вярвам, че всяко време има своите будители. Нека всички ние, с всеки изминал ден да чувстваме, че ставаме по-добри, да се раждат нови надежди, да възкръсва вярата в ценностите, които истински осмислят човешкия живот.

Обогатявайте и опазвайте българската духовност и копнежа по нови хоризонти в образованието и културата! Бъдете достойни наследници на завещаната ни българска духовност и традиция и гледайте със самочувствие в бъдещето на България!

Все така всеотдайно дарявайте знания на нашите деца и продължавайте идеите на нашите възрожденци! Пожелавам Ви здраве, силен дух, творчески успехи и постижения! Честит празник! Кмет на Община Минерални бани – Мюмюн Искендер

За Деня на будителите в Мъглиж отчитат няколко културни проекта

За Деня на будителите в община Мъглиж отчитат няколко инфраструктурни проекти от сферата на културата. Направена е цялостна реконструкция на покрива на читалището в село Юлиево, каза кметът на общината д-р Душо Гавазов. Предстои да се направи и цялостна реконструкция на покрива и подпокривното пространство на Народно читалище „Пробуда 1869” в град Мъглиж.