Хотел „Гогов” в Синеморец зазими банановите палми

Зазимяват банановите палми в хотел „Гогов” в Синеморец. Хотелът е известен с една от най-екзотичните градини по цялото Черноморие. Климатът в България не е най-подходящ за бананите особено за плододаване. Въпреки това бананите виреят отлично като декоративно растение. Листата на бананите не издържат на студ, повреждат си при температури под 0°С, а стъблата се повреждат при -7 °С. Подземната част на банана се нарича ризомата и успешно издържа под земята дори при температури на въздуха от -20°С. Ние препоръчваме в началото на зимата при температури под 5 градуса да подготвите вашите банани по следния начин. Отстранете всички листа до стъблото. Обвийте цялото стъбло с аерофолио на два ката. В зависимост от широчината ролката и височината на стъблото, ще ви трябва приблизително около 2 метра дължина на 1 метър ширина. Отгоре поставете найлонова торбичка за да елиминирате възможността от навлизане на влага в сърцевината на банана. Основата може да засипете с листа или мулч на около 10-15 см. височина, около стъблото. За целта може да пробиете дъното на найлонов плик, който ще държи листата или мулча около стеблото на банана. Възстановяването след зимата е изключително бързо. През лятото с лекота може да достигне до 5 метра височина.

Хандбалистките на „Топлика” Минерални бани водач в „Б” група

На провелия се на 31-ви октомври в Панагюрище първи турнир на Националната група „Б“ РХГ жени 2021/2022 г., хандбалистките от Минерални бани записаха две победи срещу отборите на ХК „Ловеч 98“ (Ловеч) с 30:12 (15:6) и ХК „Поморие“ (Поморие) с 24:20 (13:11).

Хандбалистките показаха отборна и здрава игра в защита и силно желание за победи. В първия мач с отбора на Ловеч, жените на треньорите Ирина Миладинова и Костадин Техов, не изпитаха никакво затруднение. С отбора на „Поморие” обаче, завършил на първо място в предишния сезон, се получи изключително завързан двубой. Въпреки това поморийки не поведоха нито веднъж през двете полувремена, като мачът приключи с четири гола в полза на „Топлика” Минерални бани. Хандбалистките на „Топлика”започват сезон 2021/2022 г. в Националната група „Б“ РХГ при жените като лидер във временното класиране, с пълен актив от 4 точки. Класиране: ХК „Топлика“ (Минерални бани) – 4 точки ХК „Панагюрище“ (Панагюрище) – 2 точки ХК „Поморие“ (Поморие) – 2 точки ХК „Петър Бабев“ (Несебър) – 2 точки ХК „Ловеч 98“ (Ловеч) – 0 точки