Доброволци почистват туристически пътеки в Странджа

Облагородени са две стари екопътеки в природния парк Странджа. Те се намират между селата Бяла вода, Калово и Заберново. Заради това, че са по-малко посещавани, през годините там са израснали храсти, маркировката на места е заличена и избледняла, има и паднали дървета. Предстои облагородяването и на други маршрути в Странджа.

Дейностите по облагородяването са организирани от планинското дружество „Насам натам“ и доброволци, обясни директорът на Природен парк Странджа инж. Румяна Цвяткова. Сред тях са били и 18 ученици. „Децата бяха от 9,10,11 клас. Те помогнаха с маркировката, а ние служителите и по-големите доброволци към дружеството „Насам натам“, се погрижихме тази растителност, която е по пътеката да бъде премахната. Между селата Бяла вода и Калово маршрутът е около 12 км. Преминава през гора, като тя е различна, има и вековна букова гора“, поясни тя.  

Другият възстановен маршрут се намира между селата Калово и Заберново и е около 10 км. „Там има и поляни, може да се види и параклисът „Св. Петка“. Това е най-голямата забележителност по този маршрут“, допълни Цвяткова. Преди настъпването на зимата се предвижда да бъдат обходени най-посещаваните маршрути в Странджа. „Започнахме с почистването на маршрута ни в село Младежко, изворите на река Младежка, ще минем и по другите ако има за почистване и поправяне по инфраструктурата. Ако има нещо сериозно ще предвидим средства за догодина.

В Минерални бани предоставят дърва за отопление на учреждения

Общинският съвет в Минерални бани проведе своето 18-то заседание за този мандат. В проекта за дневен ред първоначално бяха включени 3 докладни записки, но преди началото на заседанието зам. председателят на Общинския съвет Екрем Юзеир предложи към бяха да бъдат добавени още четири. Заседанието бе водено от зам. председателя Екрем Юзеир, тъй като председателят на Общинския съвет Мехмед Лятиф е трети в листата за народни представители от ДПС в Хасковска област. Местните парламентаристи дадоха благословията си по решение за безвъзмездно предоставяне на дърва за отопление на учрежденията от социалната сфера – училища, читалища, църкви и джамии, както и за отпускане на еднократни социални помощи. Гласувани бяха и допълнителни възнаграждения за добре свършена работа на кметове и кметски наместници от населените места в община Минерални бани.