Атака с дрон срещу резиденцията на иракския премиер

Атака с дрон с експлозиви е била извършена срещу резиденцията на иракския премиер Мустафа ал-Кадими в т. нар. „зелена зона“ на Багдад. Военни определиха станалото като опит за покушение.  Кадими е успял да избяга. Телевизия „Ал-Арабия“ твърди, че той е бил приет в болница с леки наранявания, а дронът е бил прихванат. Самият премиер написа малко по-късно в „Туитър“, че е добре и призова за запазване на спокойствие и въздържане от действия. От офиса му пък заявиха, че не е пострадал. Шестима членове на личната му охрана обаче са били ранени. Западни дипломати твърдят, че са чули експлозии и стрелба в района. Министерството на вътрешните работи на Ирак съобщи, че опитът за убийство на министър-председателя Мустафа ал Кадими е извършен с помощта на три безпилотни апарата. Това се посочва в изявление, публикувано на страницата на телевизионния канал Al Jazeera в Twitter . Съединените щати предложиха на Ирак помощ при разследването на опита за убийство на министър-председателя. Службата съобщава също, че са унищожени два дрона. Други подробности не са съобщени. За момента никой не е поел отговорност за атаката. По-рано няколкостотин поддръжници на проирански групировки протестираха близо до входа на „зелената зона“ срещу резултатите от изборите в Ирак на 10 октомври. Недоволните твърдят, че е имало нарушения в изборния процес и при броенето на гласовете. На демонстрацията се стигна до насилие след като протестиращи хвърляха камъни и раниха няколко полицаи, а един от недоволните беше убит от силите на реда. 

„Приказки за светофара” ще отиде в ръцете на децата от Мъглиж

Излезе от печат трето издание на книжката „Приказки за светофара” на Димитър Никленов. То бе осъществено с помощта на община Мъглиж и книжките ще се подаряват на всички деца от общината. По тази книга са реализирани и два спектакъла в театрите на Стара Загора и Ямбол.

„Приказки за светофара” е предназначена за вашите деца и внуци, които вече сами или все още с ваша помощ се движат по улицата, споделя авторът. Нека заедно да им помогнем да осъзнаят колко опасности и изненади крие тя. Моята цел е тя да ви помогне в тази благородна мисия, твърди Димитър Никленов.

Специално обръщение към децата направи и кмета на община Мъглиж д-р Душо Гавазов. В ръцете си държите четиво, което има за цел да ви даде началните познания в безопасното ви придвижване по улици и пътища. Съдържанието на тази малка, но стойностна книжка е изключително достъпно и съобразено с вашата възраст. Спазването на правилника за движение по пътищата е в основата на опазването на човешкото здраве и човешкия живот.

Вие, нашите деца, чрез които дишаме, живеем и успяваме да възпроизведем поколението, сте изключително ценни за държавата, така че пътно-транспортния травматизъм не трябва да ви застига, нито сега, нито по-късно, когато пораснете. Тъй като уменията се придобиват в ранна детска и ранна ученическа възраст, считам, че това четиво ще постави основата на познанията ви по безопасност на движението по пътищата, а впоследствие с придобиването на житейски, социален и образователен опит, вие ще надградите постигнатото до тук.

Мили деца, бъдете здрави и благословени и дано никога не изпадате в конфронтация с моторни превозни средства, споделя още кметът на общината д-р Душо Гавазов. Авторът на книгата „Приказка за светофара” – Димитър Никленов е написал десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми, излъчени по БНТ, радиопиеси и драматизирани приказки за БНР и Радио Стара Загора. Негови пиеси за деца са поставени и играни с успех в куклените театри на Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Търговище и др. Приказки и пиеси на автора са превеждани на персийски, испански, турски, руски и в Северна Македония.

Крепостта „Топлица” в Минерални бани оживява всяка събота

Крепостта „Топлица” в Минерални бани оживява всяка събота. По проекта е реализирано мултимедийно светлинно шоу, показващо историите и традициите на региона и крепостта. Шоуто е 3D мапинг, който се прожектира на източната крепостна стена всяка събота от 21,00 часа през лятото и от 19,00 часа през зимата.