Биткойнът достигна нов връх от 67 600 долара

1.jpg

Цената на най-популярната криптовалута в света достигна до рекордни нива – 67 600 долара за биткойн, като за пореден път актуализира най-високата си стойност за всички времена. Предишният рекорд беше поставен на 20 октомври и представляваше точно 67 хиляди долара. Преди това максималната му стойност беше на ниво от 64,85 хиляди долара, която бе достигната през април. Биткойнът поскъпва втори пореден месец, а през октомври криптовалутата поскъпна с около 40 процента, до 61,3 хиляди долара, от 43,82 хиляди преди. През септември, след два месеца на растеж, биткойнът поевтиня за кратко – с почти 35 процента общо. След достигане на априлския рекорд, криптовалутата не можа да се закрепи на това ниво. През месец май загуби почти една трета от стойността си – тогава цената за нея падна до 37,3 хиляди долара от 57,7 хиляди.

Бившият директор на Горското в Мъглиж оглави „Централен Балкан”

Бившият директор на Държавното горско стопанство в Мъглиж – Станимир Маринов е новият директор на Национален парк „Централен Балкан”. Това стана след като в последните 2 месеца на този пост бяха сменени двама души.

Контролът от страна на дирекцията върху незаконни дейности в парка е бил обект и на физическа разправа в миналото. Междувременно дирекцията на парка осъществява контрол и ограничава апетити за застрояване и заграждения в националния парк и провежда регулярни образователни и научни проекти, свързани с биоразнообразието на парка. През 2017 г. дирекцията на парка успя да постигне и вписването на старите букови гори в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Те са една от основните туристически атракции в националния парк и са част от рядък за Европа генофонд.

В границите на националния парк „Централен Балкан“ са разположени 9 резервата. Това са „Боатин“ (един от най-обширните в Европа защитени масиви от стари букови гори), „Царичина“ (единственото обособено находище на бяла мура в Средна Стара планина и 600 вида растения, от които 23 застрашени от изчезване), „Козя стена“ (опазва застрашения от изчезване еделвайс и вековни буково-елови гори), „Стенето“ (неповлияни от човека естествени екосистеми по течението на река Черни Осъм и едно от най-важните български убежища за кафявата мечка), „Стара река“ (уникален за Старопланинието комплекс от широколистни, иглолистни и смесени гори), „Джендема“ (първични гори от бук или смесени, с възраст между сто и сто и петдесет години), „Северен Джендем“ (резерватът с най-голяма надморска височина в Националния парк, приютил животински видове оцелели след последните заледявания като дивата коза), „Пеещи скали“ (високопланинските безлесни местообитания, естествените букови гори ) и „Соколна“ (повече от 600 вида растения и диви кози).

„Аида” Караманци направи равен срещу ФК „Харманли”

Тази неделя младите футболисти на „Аида” Караманци играха срещу ФК „Харманли”. Мачът завърши наравно – 0:0. Футболистите на „Аида” изпуснаха доста положения за отбелязване на гол, а в края на мача Алпер Карагьоз уцели и гредата. Треньорът Стефан Делчев е много доволен от играта на момчетата, защото с този равен резултат и при една победа в последния кръг срещу отложен мач срещу отбора на „Старско”, младите футболисти от Караманци ще се закрепят стабилно на второто място, а напролет могат да атакуват и първото.