Френски абсолвенти по архитектура черпиха опит в Странджа

На едноседмично посещение в природен парк „Странджа” към Изпълнителната агенция по горите бяха абсолвенти от най-големия университет по архитектура във Франция. Десетте бъдещи архитекти ще изготвят проекти, с които ще възстановят стари сгради за нов живот и с ново предназначение, съобщиха от пресцентъра на парка.

При реализирането на своите идеи те ще се ръководят от принципите на биоклиматичната архитектура. При това свое първо посещение в Странджа те огледаха над 100 обекта отвън и отвътре, като им направиха своеобразна диагностика. „Без да познават мястото, спецификата на сградите и т.н., студентите не биха могли да предложат решения” – така аргументира повода за посещението на абсолвентите в Странджа, арх. Цвета Кирова, един от преподавателите на групата студенти.

Освен това студентите говориха с местни архитекти и строители, разгледаха кадастрални карти и други документи, касаещи тяхната работа. Готовите проекти ще бъдат представени в началото на следващата година. Домакините показаха на нахъсания проучвателен колектив от парижки бъдещи архитекти  емблематични места в ПП „Странджа”, забележителни архитектурни творения и разбира се, гостите се изхранваха само с местна кухня. Такъв проект вече е бил изпълнен във Франция, природен парк Перж. Там творците са запазили елементи от архитектурата, гастрономията, майсторските ателиета.

Цените на диворастящите гъби край Сърница литнаха нагоре

Тази есен реколтата от диворастящи гъби в района на село Сърница, община Минерални бани е изключително слаба. Това твърдят берачи и купувачи. Манатарката, която е най-търсената гъба,  почти я няма, затова цената й на килограм е стигнала до рекордните петдесет лева. Ако тази тенденция се запази догодина ще бъде още по-скъпа. Намирането на отделни екземпляри от нея сега е истински късмет.

Голям глад за гъби има в цяла Европа, казват търговци на гъби. Както е известно почти цялата реколта от диворастящи гъби в Източните Родопи се изнася. В Италия се търси манатарка, в Испания – рижика, позната като рижийка, във Франция – челядинка и пачи крак, а в Белгия, Австрия и Германия предпочитат пачи крак. По думите на дългогодишни купувачи на гъби предишни години на ден са изкупували по 20 тона, а сега не могат да стигнат до един-два тона. В момента се среща само рижийка, но количествата са ограничени. Цената е от пет до десет лева на килограм. Но качеството се развалило и се очаква да падне до 4-5 лева. В региона най-разпознаваемата и предпочитаната за консумация гъба от голяма част от населението е сърнелата, но и тя е в ограничени количества. През последните години брането на диворастящи гъби се превърна в поминък за доста хора, не само в Сърница, но и в другите планински села на община Минерални бани. Някои  от тях вадят доста добри пари, но тази година няма да е така.