Ръководството на община Мъглиж уважи празник в ДГ „Камбанка”

Празнична програма по повод Деня на християнското семейство изнесоха децата от Детска градина „Камбанка” в град Мъглиж. Църковният празник е Въведение Богородично и се чества на 21 ноември, но с решение на Светия синод се празнува и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж. Поради провеждането на балотажа на изборите за президент и вицепрезидент в Мъглиж празникът бе отбелязан днес.

Гости на проявата бяха кметът на общината д-р Душо Гавазов, зам. кмета д-р Рени Малева, Красимир Червилов – ст. експерт ОКМДВЗС и Симона Николова. Преди броени дни община Мъглиж приключи дейностите по проект „Ръка за ръка в подкрепа на образователната интеграция на най-малките граждани на Мъглиж“, който бе реализиран в рамките на 12 месеца в Детска градина „Камбанка” каза кметът на общината д-р Душо Гавазов. Той поздрави ръководството на детската градина за успешното приключване на проекта и подари ролеви игри за децата от всички групи на детската градина.

 Престоят на децата в детското заведение вече е структуриран по иновативен и интересен начин, чрез провеждане на ролеви игри и нагледни материали, включваща няколко ключови модула. Чрез изпълнението на заложените дейности бе постигната и основната цел на проекта за подпомагане на образователната интеграция и недопускането на вторична сегрегация на етап предучилищно образование в община Мъглиж. Това стана чрез провеждане на серия от координирани дейности за осигуряване на равен достъп до качествено образование в мултикултурна образователна среда. Този празник напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистота на нравите.

Ужасяваща катастрофа отне живота на 45 граждани на РС Македония

При пожар в автобус тази нощ са загинали 45 граждани на Северна Македония. По първоначалната информация 17 от жертвите са деца – 12 непълнолетни и 5 малолетни. Спасени са 7 души. Те са настанени в „Пирогов“. Състоянието на пациентите е стабилно, те са контактни и без опасност за живота. Шестима от пострадалите са с изгаряния, а един е с травма на крака.

Автобусът е превозвал туристи от Северна Македония, които са пътували за Скопие от Истанбул. Автобусът е собственост на фирмата „Беса транс“, регистрирана в село Рашче, община Сарай в Северна Македония. Хората са били на екскурзия в Истанбул. Автобусът е влязъл в България през „Капитан Андреево“ малко след 21 часа снощи. Инцидентът е станал около 3.00 часа. Човешка грешка или техническа неизправност са версиите, по които работи разследването. То се води от заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който е на мястото на инцидента. Тежката катастрофа е станала на магистрала „Струма“ малко след 2 часа тази нощ, недалеч от село Боснек край Перник. Македонците са се връщали от екскурзия в Турция. Те са влезли в България на път за Истанбул на 18 ноември и обратно са влезли през ГКПП „Капитан Андреево“ на 22 ноември, съобщи МВР. Общо са били четири автобуса на организирана екскурзия в Турция от туристическа компания в Скопие. Катастрофиралият рейс е бил последен в колоната. Малко след полунощ автобусът е спрял на бензиностанция до София, след което е продължил. След около час превозното средство, което е с регистрация в Скопие, е катастрофирало. Шофьорът е загинал и не е успял да отвори вратите на превозното средство. Една от версиите е, че автобусът се е ударил в мантинелата. Затова не може да се каже със сигурност дали автобусът първо е катастрофирал и после се е запалил или първо е станал самият пожар в превозното средство. Настанените в „Пирогов“ седем души са разказали са, че шофьорът е починал и са били блокирани в автобуса. Наложило се да счупят прозорците, за да се спасят.

Един златен и 4 бронзови медала спечелиха борците от Караманци

Младите състезатели са Спортен клуб по борба „Буря” – Караманци спечелиха един златен и четири бронзови медала на Втория международен турнир по борба „Стоян Ненчев”, който се проведе в Пловдив. Това информира треньорът на клуба по борба Джейхан Тефик. Илкер Фахредин беше безапелационен и грабна златния медал в категорията до 57 кг без дадена техническа точка на своите противници – 42:0. Каан Сейхан стана трети при 52-килограмовите състезатели, а при най-малките Айдън Айдън, Тефик Тефик и Дениз Ахмед са на трето място в своите категории. Ердем Ниязи и Есад Чауш се бориха вдъхновено, но не успяха да достигнат до призовите места, каза треньорът Джейхан Тефик. Спонсор на Клуба по борба „Буря” – Караманци е кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер.

Стрелби на 23 и 24 ноември на „Тюлбето” край Мъглиж

На основание Писмо № 3-1093/ 09.11.2021г. на Командира на военно формирование 54890 – гр. Казанлък уведомяваме населението на Община Мъглиж, че на 23.11.2021г. и 24.11.2021г. от 08.00ч. до 24.00ч., ще се проведат взривни дейности на Учебен център ”Тюлбето”. С цел недопускане на нещастни случаи, в района на полигона не се допускат хора, машини и животни. Преди взривнтеи дейности ще бъдат разставени постове за отцепление.
На всички хора, преминаващи през постовете и не изпълнили техните законни искания, ще бъде потърсена съдебна отговорност на основание чл.389, ал.1 от Наказателния кодекс.