Ураганен вятър хвърли два автобуса в крайпътна канавка край Мъглиж

Ураганен вятър в района на Мъглиж прати два пътнически автобуса в крайпътна канавка. Инцидента стана рано тази сутрин на Подбалканският път София – Бургас. Няма пострадали пътници. Нанесени са материални щети по возилата. Пътна помощ изтегли двата автобуса. Силен вятър духа и на прохода Шипка, където видимостта е силно намалена. От пътноподдържащата фирма увериха, че засега няма да затворят прохода.

Стамболово, Гълъбово и Горна Оряховица стартират общ проект

Вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов ще даде начало на проект с мерки за адаптация към промените в климата в три български общини, което ще се състои в понеделник в Гълъбово.

Основната цел на проекта е да подобри компетентността на общинските служители при планиране на мерки за смекчаване и адаптиране към климатичните промени в общините Гълъбово, Горна Оряховица и Стамболово. Това ще спомогне да се преразгледа и оцени ефективността на стратегически планове и мерки на местните власти, които вече са предприети.

Пресконференцията за началото на проекта ще се състои в конферентната зала на община Гълъбово от 11:00 ч. Заедно с министър Сандов в събитието ще участват Камила Лангсхолт, съветник сектор „Околна среда“ и „Енергетика“ в офиса на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП), и други представители на организацията. Кметовете на общините Гълъбово – Николай Тонев, Горна Оряховица – Добромир Добрев, и Стамболово – Аднан Йълдъз, ще представят конкретни дейности, които са предвидени на тяхна територия. Проектът е насочен към по-ефективни действия за справяне с последствията от климатичните промени, включително за редуциране на емисиите на парникови газове и при екстремни климатични събития. Инициативата се финансира по Програмата „Опазване на околната среда и климатични промени“ (ПООСКП) на ФМ на ЕИП. Програмен оператор на ПООСКП е МОСВ, а стойността на безвъзмездната финансова помощ по проекта е 723 308 лева.

В Минерални бани одобриха разрешително за водовземане на „Изворите”

Местният парламент в Минерални бани одобри издаването на разрешително за водовземане на минерална вода на комплекс „Изворите 21” за срок от десет години. Почивна станция „Изворите” ще изразходва средно до 29 куб. метра вода на денонощие. За разрешеното ползване на минерална вода ще бъде заплатена такса, съгласно чл.10 от Тарифата за таксите за водовземане от минерална вода на територията на община Минерални бани.

Мюсюлманите от Стамболово отбелязват 3-те свещени месеца

Мюсюлманите от община Стамболово отбелязват днес втория свещен месец Мирадж Кандили. В момента текат 3-те свещени месеца (Реджеб, Шабан и Рамазан) за мюсюлманския свят. В рамките на тези дни вярващите могат да говеят и да правят добрини. Ще се отбележат и свещените вечери (Кандили). Първият от тях Регаиб Кандили бе на 3 февруари, вторият Мирадж Кандили е на 27 февруари, а третият Берат Кандили е на 17 март. Началото на месец Рамазан за тази година е 2 април, а на 27 април е Нощта Кадир (Кадир геджеси), която е по-благодатна и по-хайърлия от 1000 месеци. Големият мюсюлмански празник – Рамазан Байрам, известен  и като Шекер Байрам, тази година е на 2 май. Той се предшества от деня Арифе и продължава три дни. Другият голям мюсюлмански празник – Курбан Байрам е на 9 юли.

Как Недялка Керанова счупила цигулката на Раиф

Необикновено духовита и със силно развито чувство за хумор била народната певица Недялка Керанова, която е родена и израснала в село Татарево, община Минерални бани. В неотдавна издаденото второ допълнено издания на книгата „Песните на Недялка Керанова”, авторът Николай Чепански е включил и няколко истории, характеризиращи това нейно качество.

На сватба с Леновската група в село Мирово, Чирпанско, хорото продължава с часове и цигуларят Раиф от Тополово изкарва солото и сяда отстрани на сцената да си пийва. После се качва и пак свири, и пак сяда отстрани. Кольо Леновеца му прави забележка да не си оставя цигулката зад тях на сцената, защото може да стане беля.

След поредното изсвирване на солото си Раиф оставя цигулката и пак сяда да си пие. Недялка Керанова свършва песента, оставя микрофона на стойката и тръгва назад. Чува се само едно кръц…ц…ц и цигулката става на две. Раиф скочил като попарен и започнал да вика: „Какво направи ма, Недялке, счупи ми цигулката!” А тя: „Лъкът здрав ли е?” Той отвръща: „Здрав е!” „Тогава ще си свириш на оная работа”, отвърнала Недялка. Закарали Раиф до Тополово да си вземе другата цигулка, но тя била много разстроена, фалшива, разсъхната и докато я настрои Райчо, сватбата свършила.

Полша очаква най-малко един милион бежанци от Украйна

Полша очаква най-малко един милион украински бежанци от войната, която Русия започна в източната ѝ съседка. Само за ден през най-големия граничен пункт между Полша и Украйна – „Медука“, са преминали над 100 000 души. Общият брой на бежанците за деня вероятно е над 200 000 души, разказа пред Mediapool полската журналистка Ивона Рейхард, която следи темата с бежанците и войната в Украйна.

В момента над 100 000 души чакат в колите си на границата, за да преминат. „Очаква се хуманитарна катастрофа. Скоро чакащите на границата ще бъдат повече от 1 милион души“, разказва Рейхард. Хиляди са се насочили към границите с Унгария, Молдова и Румъния. Новите бежанци ще се присъединят към вече живеещите в Полша близо 1.5 милиона украинци, които са икономически емигранти, пристигнали в страната през последното десетилетие. Подгонени от войната на Путин, сега много украинци избират Полша, не само защото тя е най-близо, но защото там вече имат приятели и роднини, при които да отидат. В тази ситуация ЕС и Полша няма дългосрочна стратегия какво да правят с бежанската вълна на бягащи от войната, макар всички западни политици да предупреждаваха през последните месеци, че Русия „всеки момент“ ще нахлуе в Украйна.

Ситуацията на полско-украинската граница е изключително трудна. Украинските власти допускат само жените и децата да напуснат страната, защото мъжете подлежат на мобилизация. В четвъртък украинската електронна система за проверка на личните документи се е сринала, като се подозира руска хакерска атака. Това забавя проверка на документите до 2-3 минути на паспорт, което е достатъчно, за да блокира напълно границата. Хората чакат по 12 часа, за да преминат. Все пак поляците са взели решение да не изискват предоставяне на зелени сертификати и влизащите няма да подлежат на карантина в Полша, което малко облекчава ситуацията. И към всичко това Полша очаква следващата голяма вълна бежанци да дойде през границата с Беларус. Съюзът на украинците в Полша съобщава, че много техни сънародници искат единствено да евакуират децата си от Киев, пък било то и само с единия родител. След като закарат жените и децата до границата, мъжете им се връщат обратно. Натискът върху ЕС и Полша е да се облекчи достъпът на украинци до територия на ЕС без документи и да се предвиди процедура за осигуряването на закрила за тези хора. Ивона Рейхард разказва, че много държави в ЕС, поляците, а и самите украинци, са гневни на Германия заради отказа на Берлин да подкрепи изключването на Русия от международната банкова система Swift.

Популярни сръбска и македонска групи на Рок феста Чирпан

На работна среща кметът Ивайло Крачолов и председателят на Сдружението с нестопанска цел “Рок фест Чирпан” Калчо Василев обсъдиха културния календар на Община Чирпан. Двамата уточниха параметрите на обичания от чирпанлии рок фест, който всяка година се провежда в празничните дни на града през месец септември в парк “Д-р Теньо Стоилов”. Тази година рок фестивалът ще се проведе на 3 и 4 септември. Вече се водят разговори за уточняване на подробности и участието на известна сръбска група и популярната македонска рок група „Steel Temple“ – в първия ден. Вторият ден ще е щастлив за феновете на „Тангра“ и „Фактор“. От името на Сдружението Василев поднесе благодарности за грижата и отношението, с която кметът се отнася към рок изявите. „Последните две издания бяха едни от най-силните в 20-годишната история на фестивала. Благодарим за чудесното партньорство, което гостите на града и чирпанлии, оценяват. Радваме се за поддържания и осветен парк, както и на идеите за обновяването му“, каза председателят. „За ефективно партньорство са необходими ясни правила, принципи на взаимодействия и общи усилия в името на по-доброто представяне на всеки културен продукт, който изгражда визията на всяка община и удовлетворява жители и гости. Радвам се, че рок събитието става все по-популярно и увеличи десетократно своята публика.“, подчерта Крачолов. СНЦ „Рок фест Чирпан“ кандидатства чрез Местната инициативна група за допълнителна професионална озвучителна техника, необходима за нивото на рок концертите и очаква финансиране на проекта.

Пътната полиция в Минерални бани започна проверки на мотористи

Пътната полиция в Минерални бани започна проверки на мотористи. От 25 февруари до 6 март са планирани действия за подобряване на движението по пътищата, съобщиха от полицията. За времето на операцията ще бъде засилен контролът за недопускане на управление на моторни превозни средства от неправоспособни водачи и такива, употребили алкохол или упойващи вещества, ще се следи и спазването на скоростните режими. Успоредно с това екипите ще засилят проверките си и над водачите на двуколесни моторни превозни средства. В операцията, освен служители на Пътна полиция, ще се включат и от Охранителна полиция, които ще имат засилено присъствие в малките населени места. Екипите ще следят основно за недопускане на управление на МПС от неправоспособни водачи и такива, употребили алкохол или наркотични вещества. „Дните на операцията съвпадат и с Националния празник.

Община Созопол излезе от черния списък на финансовото ведомство

Община Созопол е със стабилизирано финансовото състояние и вече е извън „черния“ списък на Министерство на финансите, това съобщи кметът Тихомир Янакиев на сесията на ОбС днес.

В годишния си отчет, който бе публикуван в началото на ноември месец, той зарадва всички с това, че Общината вече не фигурира в четири от петте показателя, а последният доклад показва, че Общината вече няма нито един нарушен показател съгласно чл. 130а от Закона за публичните финанси. Размерът на общинския дълг към 31.12.2021 г. възлиза на 22 630 000 лв. от заварените в началото на мандата 27 млн. лв. Задълженията по дългосрочния банков кредит към ЦКБ АД са в размер на 21 150 000 лв., а по безлихвения заем от ЦБ – 1 480 000 лв.

Към 31.12.2021 г. Община Созопол има просрочени задължения по чл.64 от ЗУО, дължими към РИОСВ в размер на 1 114 789 лв., които са формирани преди 2019 г. Нововъзникнали задължения към РИОСВ няма, а старите се разплащат редовно в съответствие със заложения погасителен план в плана за финансово оздравяване. Ефектът от мерките за оптимизиране на приходите е с 1 669 143 лв. повече, а за оптимизиране на разходите е с 42 230 лв. повече от заложеното в плана за финансово оздравяване. Усилията на общинското ръководство продължават в посока да се подобри ефективността на управление на разходите, заедно с положителната тенденция за подобряване на приходната част в общинския бюджет. Общият ефект от оздравителния план следва да се реализира ефективно в края на 2022 г.

Минерални бани привлече нови приятели на „Ваканция и СПА Експо”

Община Минерални бани приключва днес участието си в 38-ото Международно туристическо изложение „Ваканция и СПА Експо”, което се проведе в София. Пред посетителите на форума Минерални бани представи своя туристически потенциал и презентира своите туристически обекти, природни забележителности, туристически атракции, места за настаняване.

Представителите на общината взеха участие в кръгла маса и дискусия на тема „Развитието на туризма в общините”. Двудневното изложение е най-важното събитие в календара на туристическата индустрия в България, което всяка година привлича водещи компании от страната и света.