Община Царево отбелязва 3 март с празнична програма

Община Царево ще отбележи Националния празник 3 март и 144 години от Освобождението на България. Празничната програма ще започне в 10,00 часа с изпълнения на Общинския духов оркестър. Половин час по-късно отец Йордан ще отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите герои за Освобождението на България. Венци и цветя ще бъдат поднесени от граждани и ръководството на Община Царево пред паметника на Георги Кондолов. След тържествената церемония по издигането на българския трибагреник, на централния площад в Царево ще се състои концерт, посветен на националния празник. При евентуално влошаване на времето, концертът ще се проведе в големия салон на НЧ „Георги Кондолов”, информираха от общинската администрация.

Спорни твърдения за контрола над Херсон

Град Херсон е под руски контрол. Това съобщи в сряда на брифинг официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, предава ТАСС. „Руските части на въоръжените сили поеха пълен контрол над областния център Херсон. Гражданската инфраструктура, животоподдържащите съоръжения за населението и градският транспорт работят ежедневно. Градът не изпитва недостиг на храни и стоки от първа необходимост“, твърди Конашенков.

Днес сутринта кметът на Херсон Игорь Колыхаев е публикувал следното във Фейсбук страницата си: „Трудно е да наречем това добро утро, но нека опитаме. Все още сме Украйна. Все още силни. Но вече има много дим. Снощи, когато с екипа ми бяхме в кметството, сградата беше свалена. Всички са живи. Но пак ви моля: не излизайте от къщата си. Не провокирайте стрелба с действията и поведението си. Намираме се в много тежка ситуация, няма нужда да я усложняваме. Днес ще работя за намиране на изход как да събираме труповете, как да възстановяваме светлината, газта, водата и топлината там, където са повредени. Но веднага ви предупреждавам: да изпълниш тези задачи днес означава да извършиш чудо. Всички чакаме чудо сега“.

Племенница на Яворов завеща имуществото си на Фондация Яворов

Праплеменницата на поета и революционер Пейо Крачолов Яворов проф. Димитрина Нанева, която си отиде от този свят на 70 години, завещава цялото си движимо и недвижимо имущество на фондация „Яворов“. Това разкри за БТА председателят на фондация “Яворов” Тодор Иванов.

Тялото на праплеменницата на поета беше намерено в апартамента й в столицата на на ул. „Гео Милев“ в началото на  януари тази година. Завещанието е направено пред софийски нотариус на 24 ноември 2016 г. Проф. Димитрина Нанева дарява на фондацията два апартамента в София и вила в Костенец. Нейната воля е жилището й на ул. „Драговица“ в столицата да се ползва от двама студенти от Чирпан, които учат медицина в продължение на пет години, на всеки един от тях да се изплаща стипендия от 200 лева, семестриалните им такси, както и да се покриват комуналните разходи на жилището. Волята на наследницата на Яворов е гробът му в парцел 46, ред 8/9, гробно място 7, в Централни софийски гробища в квартал „Орландовци“, да бъде обявен за паметник на културата, а грижата за него да поеме фондация „Яворов“.

От фондацията, която тази година навършва три десетилетия от учредяването си, очаквали проф. Димитрина Нанева да участва в традиционните чествания по повод 144-та година от рождението на поета на 13 януари, но преди празниците тя се обадила, че е преболедувала ковид и все още трудно се възстановява. „Проф. Нанева беше изключително деен член на фондацията. Знаем, че тя ще бъде погребана до гроба на Яворов, защото мястото е било откупено от семейството й за вечни времена”, обясни Тодор Иванов. Проф. Димитрина Нанева е родена през 1952 г. в родната къща на Пейо Яворов в Чирпан, която е превърната в музей по личните указания на цар Борис ΙΙΙ. Това става след унищожителното земетресение през 1928 г., разрушило града и околните села. Завършва философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1976 г. През 1980 г. защитава докторска дисертация в Санкт Петербург. Професор е по политология и дългогодишен преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя е била и член на редакционната колегия и постоянен автор в списание „Един завет“. Проф. Димитрина Нанева е правнучка на сестрата на поета Екатерина, припомни Тодор Иванов. Той уточни, че тя и оперната певица Явора Стоилова са последните живи потомки на Пейо Яворов, но и двете нямат наследници. Родителите на Яворов са имали пет деца, но от тях единствено любимата сестра на поета Екатерина оставя наследници: Найден, Малина и най-малката Ганка. Найден и Малина са починали през 1965 г., Найден няма деца, а Малина има една дъщеря Екатерина и от нея внучка – Димитрина. Най-малката сестра Ганка има дъщеря, кръстена на поета – Явора Стоилова. Тя също има дъщеря – Василия, която почина през 2012 година, обясни Тодор Иванов родовата история на прочутия поет и революционер от Чирпан.

Община Мъглиж отбелязва националния празник – 3 март

Община Мъглиж отбелязва 3 март – Националния празник на Република България и 144 години от Освобождението на България от османско иго с празнична програма. Тя ще започне още на 2 март в село Ягода, където учениците от ОУ „Христо Ботев” в град Мъглиж ще изнесат поетичния спектакъл „Робство и избавление”. Началото е от 17,00 часа в НЧ „Гео Милев” – село Ягода.

Същия ден от 18,30 часа кметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов и д-р Чавдар Ангелов – директор на Националния исторически музей „Шипка Бузлуджа” ще открият изложбата „Опълченци от Казанлъшкия край”. Експозицията е предоставена от НИМ „Шипка Бузлуджа” и е подредена в малката зала на НЧ „Пробуда 1869” в град Мъглиж.

Навръх 3 март от 18,00 часа отново в НЧ „Гео Милев” в село Ягода ще бъде представена музикално-поетична програма с участието на „Трио Гранде Тенори” и поетите Искра Енева и Йордан Пеев.

В Минерални бани камионите превозващи дървесина със снимки

В община Минерални бани започват да снимат камионите, превозващи дървесина. Нова заповед на Изпълнителната агенция по горите изисква от горските служители четиристранно заснемане на превозните средства, транспортиращи дървесина. Снимките се публикуват в специално приложение за контрол на превозни билети, което дава възможност всеки да прави проверка за легалността на превозвания дървен материал.  Допълнителните задължения на горските служители провокират недоволство, защото затруднява работата им ги превръща във фотографи. От Изпълнителната агенция по горите разясниха, че заснемането на дървесината е нова функционалност на приложението за проверка на превозните билети. Тя дава възможност за още по-добър контрол върху незаконната сеч.

„Глас на гларус” е новата живопис на GISSEN

„Глас на гларус” е новата живопис в Музея на GISSEN. Автор на 23-те картини е Живко Тенев – GISSEN. Стартът на изложбата „Глас на Гларус” ще бъде даден от Царево, но тя няма да има физическо присъствие в града. Изложбата е във виртуалното пространство и ще остане в Музея на GISSEN завинаги. Достъпът до всички изложби в Музея на GISSEN е свободен и те могат да бъдат разгледани по всяко време и от всеки. До този момент той е приютил 57 изложби на Живко Тенев – GISSEN с общо 2105 произведения.

„Глас на гларус” е една определено морска изложба и аз съм щастлив да я стартирам от най-царствения български град. За мен отдавна няма значение къде се намират картините, важното е те да могат да се видят. Но е важно и друго – мястото, където са нарисувани и мястото, откъдето е даден стартът на изложбата, споделя артистът.

GISSEN е едно от креативните имена в най-новото българско изкуство от началото на 21-ви век. През последните 20 години той е реализирал над 160 изложби – живопис, графика, карикатура, плакат, фотография. Почти всички са показвани в интернет пространството и са достъпни за всеки, който пожелае да ги разгледа и да си купи някоя от картините. Сред най-успешните му живописни проекти през годините са „Малки акварели” /2005/, „Понякога” /2007/, „Пясъчни светове” /2014/, „Нощният GISSEN“ /2014/, „JiDzen” /2016/, „GISSEN в кошарата на Димчо Кехая“ /2016/, „Стъпканите слънчогледи” /2017/, „Военна тайна” /2018/, „LA RUSHE“ /2018/, „Живописъци” /2019/, „Duende” /2019/, „Mersi, bien” /2020/, „Арестувани акварели” /2020/, „Страничен шум” /2020/, „Rue Amelot 68, Paris” /2021/, „Ко видях” /2021/ и „Ветрилото” /2021/ Изложбата „Глас на гларус” ще остане на фронт страницата на Музея GISSEN до края на март, а след това ще бъде видима в категорията „Живопис”. Произведения на GISSEN могат да бъдат закупени освен от Музея GISSEN и през онлайн от платформата за изкуство ARTPAL.

Зимен спортен празник проведе община Първомай

През уикенда на Пампорово се проведе тридесетият юбилеен Зимен спортен празник на Община Първомай. Любителите на ските отново премериха сили на малката писта под връх Снежанка в курортния комплекс. На първо място в категорията ,,мъже“ се класира Благой Благоев, който е редовен участник в състезанията. Втори стана Ангел Карадинев, на трето място – Борислав Благоев. При жените първо място спечели Десислава Благоева, следвана от Нели Благоева. На трето място остана Елица Николова. При децата победител стана Дария Караславова, на второ място – Ема Бояджиева, трета – Радосвета Генова. След състезанието кметът Николай Митков връчи купи на победителите, а всички участвали деца получиха  по един мемориален медал.

В Минерални бани отглеждат зеленчуци с термално отопление

В община Минерални бани предприемач отглежда зеленчуци в оранжерия, която отоплява с минерална вода от горещите извори в района. Така от една страна е съвсем екологично, тъй като не се отделят вредни емисии, а от друга Иван Тончев избягва високите сметки за ток. За по-добра реколта в оранжерията върви и специална музика, защото Тончев смята, че това помага за по-добрата вегетация.