Фестивалът на зелениката ще се проведе в Бродилово

Тазгодишното издание на фестивала на странджанската зеленика ще бъде в село Бродилово. Това съобщиха от пресцентъра на природен парк „Странджа“. Любимият на стотици природолюбители фест ще се състои на 14 и 15 май. По традиция общините Царево и Малко Търново всяка година си поделят домакинството на събитието. През 2021 година то се състоя в малкотърновското село Заберново. Досега никога не се е провеждало в Бродилово, обясниха от парк Странджа. Китното царевско село е известно с невероятната си природа и с това, че там също има изобилие от изключително рядкото растение. Странджанската зеленика цъфти обичайно през месец май. Растението обича дъжд и сянка и се среща на труднодостъпни места. Считано е за символа на Странджа планина.

200 килограма метални профили откраднаха в Тулово

В РУ-Казанлък, е получено съобщение, че за времето от 11.04.2022 г. до 12.04.2022 г.,  от имот в село Тулово, община Мъглиж, са отнети неустановен брой метални профили, с общо тегло около 200 кг, и други три метални платна. Образувано е досъдебно производство по чл.195 от НК.

Мерки против горски пожари вземат в Стамболово

Периодът от 1 април до 31 октомври 2022 г. е определен за пожароопасен сезон в защитените територии, изключителна държавна собственост – резервати, поддържани резервати и национални паркове. В община Стамболово предприемат необходимите мерки за стриктно прилагане на плановете за противопожарно устройство.

Посочено е задължение в срок до 15 април да бъдат изготвени схемите за оповестяване на всички нива при възникване на пожари в защитените територии. Започва изготвяне на графици за специализирано наблюдение в пожароопасните райони и се засилва превантивният контрол върху дейността на собственици и ползватели на обекти, гори, земи и водни площи за опазване от пожари на защитените територии. Също в срок до 15 април РИОСВ и ДНП се задължават да изпратят до кметовете на общини предписания да не се допускат палежи на стърнища, слогове, крайпътни ивици и сухи треви и да се организират доброволни формирования за гасене на пожари в защитени територии. Паленето на стърнища и други растителни остатъци е абсолютно забранено. При него изгарят всички органични съставки в повърхностния слой на почвата. Унищожават се микро- и макроорганизми, полезни за почвеното плодородие, и с това се нарушава почвообразуващият процес. Създават се условия за изгаряне на лесозащитни пояси, дървета и храсти, а понякога и на цели горски масиви. Пожарите унищожават местообитания на защитени видове и загиват много птици и животни. Община Стамболово призовава всички граждани да поддържат постоянна бдителност, за да не се допуска възникване на пожари в горските територии, тъй като те са едни от най-опасните и трудни за овладяване бедствия.

Предстои ремонт на пътя Хасково – Минерални бани

Предстои ремонт на пътя Хасково – Минерални бани. Това стана известно след като Агенция „Пътна инфраструктура” обяви актуалната карта за предстоящите пътни ремонти в Хасковска област през 2022 година. За ремонт са предвидени общо 9 пътни участъка. През тази година е предвиден да стартира ремонтът на разбитата отсечка от Свиленград до село Маточина. Тук ремонтът се чака от години, като имаше и протести на хората от селата. Ще се ремонтира участък от автомагистрала „Марица“, както и Е-80 от границата с Пловдивска област до Хасково с дължина 23 км. За ремонт е предвиден и пътят с дължина 24.7 км от Хасково през селата Узунджово, Александрово и Константиново до Симеоновград. Ще се ремонтират и 23.4 км от Долни Главанак през Горни Главанак, Маджарово, Бориславци и Малки Воден. Ремонти ще има още по част от пътя за Чирпан край Димитровград, отсечката между тополовградските села Светлина и Устрем, пътят Хасково – Минерални бани и между Върбица и Скобелево, за който вече се търси изпълнител.