Музей на Боб Дилън отваря врати в Тълса, Оклахома

Музей, посветен на музиканта и носител на Нобелова награда за литература Боб Дилън, отваря врати в Тълса, щата Оклахома, предаде Асошиейтед прес. Елвис Костело, Пати Смит и Мейвис Стейпълс ще бъдат сред високопоставените гости, които ще присъстват на церемонията за откриването през уикенда. Самият Боб Дилън няма да бъде сред присъстващите, освен ако не изненада всички. Необичайно е жива личност да има музей – Боб Дилън ще навърши 81 години на 24 май, но пък е обяснимо за творец от такъв ранг и с голямо значение върху съвременната музика. Изпълнителят продължава да работи, има сценични изяви и издава нова продукция. Боб Дилън е бил в Тълса преди три седмици като част от концертното си турне. Той обаче не е дошъл да види експозицията, посветена на живота и творчеството му.  Изпълнителят, разбира се, има покана и може да дойде по всяко време, каза Стивън Дженкинс, директор на музея. Центърът предлага завладяващо филмово изживяване, пространство за изпълнения, студио, където посетителите могат да влязат в ролята на продуценти и да „миксират“ различни елементи от инструменталите в песните на Дилън. Има възможност и да направят музикално пътешествие през етапите на неговата кариера. Архивът на музея разполага с повече от 100 000 артикула, но достъпът до много от тях е ограничен и става след предварителна уговорка. За откриването на центъра е подготвена изложба с творби на фотографа Джери Шацбърг. Негова снимка на Боб Дилън от 1965 г. е поставена върху триетажната фасада на музея. Боб Дилън има десет награди „Грами“ и специална „Грами“ за цялостни постижения (1991 г.). Той е номер едно в класацията „100-те най-велики изпълнители на всички времена“ на сп. „Ролинг стоун“. Музеят, посветен на твореца, отваря врати за широката общественост на 10 май.

Георги Лапчев: „Една салата ще стане 18-20 лева това лято”

„Преди да дойда на срещата с народната представителка Николина Ангелкова, поговорих с хотелиери. „Вие получихте ли тези 40 лева, които са ви обещани“, ги попитах. До този момент всички чакат. Поне на територията на община Царево никой не е получил нищо. Това води до подозрението – ще ги има ли изобщо. В момента хотелиерите са благодетелите на държавата. А общините са иззели функциите й. Това тежи на местните власти. Предстои ни сезон“, каза той. По негови наблюдения, и ресторантите се бавят с отварянето, защото с тези скокове в цените не могат да си направят калкулациите и да си оформят менютата. „Ако една салата е била 6-10 лева, то сега нищо чудно да стане 18-20 лева. А времето, което хората ще прекарват на море, особено българите, ще се намали драстично”, коментира Лапчев и допълни, че в съседна Турция държавните дотации са големи и цените ще бъдат много по-ниски, отколкото у нас. Той настоява да се търси механизъм, с който да се преодолее огромният стрес в туризма.

В Мъглиж събираемостта на данъците е около 87 %

Събираемостта на данъците в община Мъглиж е около 87%, каза кметът на общината д-р Душо Гавазов. Тук трябва да оценим друг факт, характерен за нашата община –  няма буфер, който да компенсира миграционни потоци. При нас има доста гастарбайтери, които непрекъснато пътуват до чужбина и се връщат обратно. Тези хора не могат да бъдат обхванати от преброяването на НСИ. По данни на НСИ в общината живеят 9 950 души, а по данни на ГРАО – 12 450 души, добави още градоначалникът.

Празникът на Караманци ще се проведе утре

Празникът на село Караманци, посветен на 10-то майските събития от 1984 г. ще се проведе утре след 2-годишно прекъсване заради пандемията. На 10-и май 1984-а в Караманци е проведен масов бунт срещу насилствената смяна на имената на местните мюсюлмани. Това е един от първите случаи на съпротива не само срещу Възродителният процес, а и срещу цялата тоталитарна власт в тогавашната НРБ. По традиция на празника в Караманци идва елита на ДПС от страната и региона. През тази година също се очаква тук да пристигне лидерът на партията Мустафа Карадайъ, народни представители, областни лидери и кметове. След празничната програма на децата от Караманци и митинга по повод майските събития, на поляната край селото се провежда голям турнир по народни борби на трева. Правилата са близки до тези в свободната борба, но забранените хватки са още по-малко. Продължителността на схватките е различна, в зависимост от възрастта на участниците и категорията. При мъжете схватките продължават 20 минути. Ако няма победа с туш се играят допълнителни 5 минути. Ако и там няма туш, тогава се броят точките от времето по часовник. Венецът в състезанията е така нареченият „баш“. Там няма ограничения в категориите и обикновено в него участват най-добрите борци. Наградата за победителя е жив коч или теле. В спортния празник в Караманци се провеждат и турнири по шахмат и футбол на малки врати.