Концерт с морски и патриотични песни в Созопол

На 10 май от 17.30 ч. ще има празничен концерт на летен театър „Аполония” /читалище „Отец Паисий”/, с участието на Група за морски и патриотични песни „Катерник“ към СОСЗР – гр. Созопол, вокална група „Созополски гласчета“ към СУ „Св.св. Кирил и Методий“- гр. Созопол и вокалната изпълнителка Кристина Кюмурджиева

В Стамболово очакват помощи срещу щети в земеделието

Стопаните от община Стамболово подават заявления за помощ срещу щети. От 3 май 2022 г. започна прием на заявления по „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“, настъпили през 2021 г. Документи се подават в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ до 20 май 2022 г. Средствата ще бъдат изплатени до 10 юни. Утвърденият финансов ресурс по схемата е 3 млн. лева.

На подпомагане подлежат стопани, които притежават констативни протоколи за 100% пропаднали площи през 2021 г. със земеделски култури в резултат на неблагоприятните климатични условия на територията на страната. Финансовата подкрепа по помощта се предоставя на производители, претърпели щети в резултат от измръзване, слана, буря, проливен дъжд, непрекъснат дъжд с ураганен вятър, наводнение, градушка, суша, засушаване. С държавната помощ ще се компенсират до 80% от производствените разходи за отглеждане на фуражни и технически култури, плодове, зеленчуци и етерично-маслени култури през изминалата стопанска година. Обезщетението за зърнено-житни и маслодайни култури е до 30%. В случаите, в които пострадалите от природни бедствия стопани нямат сключени застраховки, получават 50% от допустимия размер за подпомагане. Това условие не се прилага при пропаднали площи в резултат на суша и измръзване на плодни пъпки при трайните насаждения и помощта се изплаща без редукция.

На подпомагане не подлежат площи със земеделски култури, невстъпили в плододаване. Държавен фонд „Земеделие“ напомня, че земеделските стопани с издадени констативни протоколи за 100 % щети на площи с култури, вследствие на паднала на 28.08.2021 г. градушка в област Пловдив, които са получили подпомагане по схемата за държавна помощ през 2021 г. за същите площи, култури и климатично събитие, с цел избягване на двойно финансиране, не подлежат на подпомагане и от настоящата държавна помощ за пропаднали площи за същите разходи, тъй като съгласно изискванията по помощта, не се допуска друго публично финансиране за същите разходи.

В Караманци отбелязаха 10-то майските събития днес с празник

Празникът на Караманци, посветен на 10-то майските събития от 1984 г. се провежда днес. Организатори на проявата са община Минерални бани, Общинския съвет на ДПС в Минерални бани и жителите на село Караманци.

Празникът на село Караманци, посветен на 10-то майските събития от 1984 г. се провежда след 2-годишно прекъсване заради пандемията. На 10-и май 1984-а в Караманци е проведен масов бунт срещу насилствената смяна на имената на местните мюсюлмани. Това е един от първите случаи на съпротива не само срещу Възродителният процес, а и срещу цялата тоталитарна власт в тогавашната НРБ. По традиция на празника в Караманци идва елита на ДПС от страната и региона. През тази година също се очаква тук да пристигне лидерът на партията Мустафа Карадайъ, народни представители, областни лидери и кметове.

Празникът ще започне в 10,00 часа с детска фолклорна програма. По същото време ще започне и записването за участие в свободните борби. В 11,00 часа ще бъде поднесено приветствие от официалните гости. Половин час по-късно ще бъде даден стартът на народните борби в следните категории:

Деца подготвителни 30 кг

Деца до 40кг до 45кг до 55 кг родени 2009-2010

Момчета до 60кг и до 65кг родени 2006-2007

Кадети до 60кг и до 70кг до 80кг родени 2005-2006

Юноши до 80кг и 100кг родени 2002-2003-2004

Мъже до 70кг до 90кг и БАШ – за първо място – теле, за второ – коч и за трето – агне.

Пътни разходи на участниците не се заплащат. Наградният фонд на борбите е 10 000 лв.