Летен Никулден отбелязаха в Черноморец

Летен Никулден отпразнуваха в Черноморец, чието старо име е Свети Никола, с което по традиция отключват морето. Отец Севастиян от храм „Св. Никола“ връчи ключа на кмета Росен Деспов на специална церемония. Това се случи на 9 май – деня, в който мощите на Св. Николай са били пренесени от град Мир в град Бари през 1087г. и оттогава се чества като Летен Никулден.

В храма в град Черноморец се стекоха местни миряни и много украински бежанци, приютени в града, заедно с децата си, за които този празник също е много важен. За първи път на церемонията присъстваха заедно кметът на Черноморец – Расен Деспов и кмета на община Созопол Тихомир Янакиев. Те обещаха пред отец Севастиян, че ще запазят тази традиция и занапред. Двамата кметове присъстваха на специалната служба – Петохлебие за здраве и късмет, идваща от онзи евангелски откъс, разкриващ чудото, извършено от Господ Иисус Христос с преумножаването на петте хляба и двете риби, с които се нахранили повече от пет хиляди мъже, без жените и децата. Отец Севастиян, в неговия неповторим стил, разказа за пренасянето на мощите на Свети Николай от гр. Мир в гр. Бари. В словото си той не подмина и светския празник днес – честването на победата над фашизма. Акцентът беше върху победата на християнския свят над идолопоклоническия фашизъм. Отецът направи аналогия и с днешната война в Украйна и всички се помолиха за мир. От храма потегли шествие до пристанището на Черноморец. То беше водено от моряци от военна база Атия с командир Капитан Трети ранг Калоян Попов. Кметовете Тихомир Янакиев и Росен Деспов следваха отец Севастиян с икони на Св. Николай. Хоругвите носеха деца на украински бежанци. Шествието мина по улиците на града. На пристанището отецът благослови морето и всички, които са свързани с него и връчи ключа за него на кмета Деспов. След това военните, свещеникът, официалните лица и гражданите се качиха на военния катер „Колокита“ и хвърлиха във водата венци и цветя в памет на загиналите рибари и моряци. След този ритуал морето вече е отключено за рибари и моряци, а Св. Николай ще бди над тях до 6 декември – зимния Никулден, когато ще бъде сложен край на риболова, а морето ще бъде заключено за зимата.

Кметът на Мъглиж поздрави жителите на общината с двата празника

Кметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов поздрави жителите на общината с Празника на Европа и с Победата над нацистка Германия във Втората световна война. Откакто е създадена нашата държава преди 1340 години, няма ден в съществуването й, в който да не е била разделена. Първо на прабългари и славяни, после на езичници и християни, на патриоти и предатели, на поборници и чорбаджии, на комунисти и фашисти, на социалисти и врагове на народа, на сини и червени, на европейци и путинисти?!

А днес? Днес накъде? 9 Май – Ден на Европа или Ден на победата над нацистка Германия. Днес, едни ще славят победоносната Червена армия, ще гледат парада в Москва, ще пеят „Смуглянка” и „День Победы”, а другите ще славят Ленд-лийза и Десанта в Нормандия, Свободата на човешкия дух и словото. Но и едните, и другите са в постоянна готовност да се наранят физически, да разстрелват другите, които не мислят като тях, да затварят в лагери и затвори различните. 33 години вървим към Демокрацията! Уви, явно, че дори да тичаме към нея, или сме сгрешили посоката, или сме все още 33 години в тресавищата около правилния път.

Като Кмет на Мъглиж, нямам право и не мога да си позволя, да избера едните, за сметка на другите. От Медицината съм се научил, да не деля болните на безнадеждни и такива, които имат шанс да оздравеят! Борил съм се за здравето и живота на всеки един, независимо от неговия етнос, раса и религия! И днес не мога да допусна да поздравя едните, за сметка на другите. Да покажа предпочитание на една идея, за сметка на друга. Защото за мен, Кметът няма партийно оцветяване, политически дивиденти и геополитически интереси на подобни бележити дати! Не може и не трябва да се налага на едни, за сметка на други, ако няма изрично изискване на Закона. Затова Ви поздравявам и с Празника на Европа, и с Победата над нацистка Германия във Втората световна война. Искрено вярвам, че ще има повече разумни хора, които не мислят как да унищожат едните, за да живеят другите. Животът, скъпи Приятели е най-голямата ценност, която Всевишният ни е дал и нека сме заедно в това да го пазим, вместо да го унищожаваме!!! Бог да пази България! И Нас!

Община Минерални бани търси финансиране по Норвежката програма

Председателят на Общинския съвет в Минерални бани Мехмед Лятиф и зам. кмета на общината Нуртин Сабри се намират на 4-дневно посещение в Норвегия от 8 до 13 май. Те ще посетят столицата Осло и град Берген, където ще се запознаят с използването на енергийната ефективност и зелените енергии.

Ще търсим и финансиране за наши проекти по Норвежката програма, каза Мехмед Лятиф. Посещението е организирано по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност”, финансирана от Финансовия механизъм на ЕИП. В групата са още кметовете на общините Кирково, Рудозем, Борино, Разлог и др.