Пет приоритета обяви кметът на община Чирпан – Ивайло Крачолов

Пет приоритета обяви кметът на община Чирпан Ивайло Крачолов. Представените въпроси са част от стратегията ни за развитието на общината, но за разрешаването им е необходима подкрепа на държавата. Първият от тях се отнася за финансиране реконструкцията на пътя Чирпан – Братя Даскалови, вторият е за цялостен ремонт на стадиона в град Чирпан.

Другите са промяна на собствеността на бившето поделение, както и на имота, известен като дом за деца и юноши и на хижа „Каваклийка“, каза Крачолов. Той сподели за всяка позиция усилията, направени от общинското ръководство до този момент. „С оглед безопасността при движение на МПС от незабавен ремонт се нуждае пътят от чирпанския гробищен парк до границата с община Братя Даскалови, който е в критично състояние“, подчерта кметът и сподели за уверението, което е имал за включване в капиталовата програма на АПИ, но за съжаление до днес това не е направено.

„С туристическото дружество, извървяло много дълъг път от изграждането до съхранението на хижа „Каваклийка“, която е към Министерството на спорта, считаме, че сградата би се саморазрушила, ако не се предприемат спешни действия“, алармира кметът. По думите му до дни ще бъде завършен работният проект на стадиона, който включва ремонт на секторите, пистата и нови козирка, съблекални и поливна система. Чирпан би имал общинска спортна зала със закрит плувен басейн, ако се придобие собствеността на терена на бившия детски дом, както и център за преквалификация на терена на бившите работилници на някогашното СПТУ. На терена на поделението общинското ръководство планира изграждане на индустриална зона.

В Стамболово наградиха участниците в „Нашето европейско бъдеще”

Изключително емоционално премина  Детския фестивал „Нашето европейско бъдеще“, подкрепен от сдружение „МИГ Стамболово-Кърджали 54“ в партньорство с Община Стамболово и училищата на територията на общината. Всички се включиха активно в инициативата под мотото „Да изградим по-добро бъдеще за една обединена Европа“.

Събитието бе открито от Изпълнителния директор на МИГ „Стамболово – Кърджали 54” – Иванка Душкова, която представи екипа, дейността на МИГ и гостите на празника. Програмата беше разнообразна и в нея се включиха деца от детската градина и всички класове на училищата намиращи се на територията на общината. Група от малки художници останаха да творят пред сградата на общината, а останалите участници се отправиха към близката спортна площадка. Двама водещи откриха фестивала, който започна с изпълнение химна на Европа. Децата от ЦДГ – Стамболово изпълниха песни и стихотворения, след което бяха представени примери за проектни идеи на ученици от СУ „Св. Климент Охридски”. Децата от ОУ „Христо Ботев” от село Долно Ботево представиха куклената постановка „Честит рожден ден!” След това имаше интерактивни игри и спортни състезания между представителите на различните училища. Около 14,00 часа всички участници се върнаха отново пред общината, за да разгледат рисунките на платна и асфалт и да пуснат балони със знамената на страните членки на ЕС. След награждаването на участниците във фестивала „Нашето европейско бъдеще” последва танцът „Йерусалима” и хоро, с които бе закрит фестивала.

Най-активните и добре изявили се участници бяха наградени с: палитри, четки, футболни топки, раници и чаши. Младите художници бяха наградени за най-добра рисунка на асфалт, най-добра рисунка на пано и най-добра рисунка на картон. Първо място спечели целият отбор на Пъзел от платна „Европа“. Наградата прие Нургюл Метин Халил от името на Ясемин Ерай Алиосман, Еданур Хасан Карадалъ, Мюмюн Дурсун Хасан, Ефе Али Юсеин, Бурчин Нурхан Исмаилова, Мелиса Шенол Мехмед, Сибел Шенол Мехмед, Гюрхан Хасан Алиосман. Наградени бяха учениците от ОУ „Христо Ботев” в село Долно Ботево за постановката „Честит рожден ден!”, както и трите отбора участвали в състезанията.

Майските гъби тръгнаха в района на село Сърница

В ниските райони на Родопите като Минерални бани вече се срещат майски гъби и смръчкули, но за големи количества не може да се говори. Това казаха собственици на пунктове за изкупуване на гъби и билки.

В по-високите части обаче още няма и затова и берачите на гъби още не са излизали да обикалят районите, където се срещат диворастящите. По думите им, в момента всичко е в начален стадий и се намират единични бройки, макар че температурите вече са благоприятни за растежа им. „Ние също се надяваме сезонът да започне по-рано, защото тези сигнални бройки подсказват, че растежът им ще започне”, казаха прекупвачите. По думите им, в предходни години се е наблюдавало, че когато цъфнат диворастящите джанки, означава, че трябва да има и майска гъба и смръчкула, които са първите пролетни гъби.