Проведе се трети колокритериум за Купа „Чирпан”

Третото издание на колокритериума за купа „Чирпан“ събра на стартовата линия над 200 участника от колоездачни клубове в цялата страна. В състезанието се включиха колоездачи от различни възрастови групи. Дължината на трасето за колосъстезанието бе близо 900 метра. Колокритериумът бе организиран от Община Чирпан, Колоездачен клуб „Верея – Чирпан“ и Българската федерация по колоездене.

„Радвам се, че спортното състезание в Чирпан е едно от най-мащабните в страната от този тип по думите на представителите на БФК. Общинското ръководство влага много усилия в развитието на спорта, колоезденето е нашият най-млад спорт, който набира все по-голяма популярност трета година. Благодаря на клуба за динамичната работа, на БФК за гласуваното доверие, на експерта по спортни дейности Христо Чапанов и на целия екип от Общинска администрация, който подготви и организира събитието.“, каза кметът Ивайло Крачолов. Той благодари на Районното управление и на МБАЛ за ресурсното осигуряване на колокритериума.

Състезанието по колоездене на шосе се провежда за трета поредна година, в сравнение с м.г. участниците са с 60 повече. „На добър час!“ на колоездачите пожелаха и председателят на Общинския съвет Иван Станчев и от БФК. Общо 13 старта преброи публиката. Колокритериумът бе отворен за момчета младша и старша възраст, момичета младша и старша, девойки младша и старша, жени, юноши младша възраст, юноши старша възраст, мъже (елит), клас Мастърс, ветерани до 50г., ветерани над 50г. и любители. Купа, медали, парични и материални награди бяха връчени на победителите.

Фестивалът „Златното ключе” се проведе в Мъглиж

Няма дете, което да не обича да чете или да слуша приказки. За учениците от 1-ви до 4-ти клас в община Мъглиж, 13-ти май бе истински приказен празник! На сцената на НЧ „Пробуда 1869“ оживяха любими приказки и обичани приказни герои в Петото издание на Фестивала „Златното ключе“.

Специално жури определи победителите в категориите за най-добра драматизация, най-талантлив малък актьор, за най-сполучлив театрален костюм и носителя на Голямата награда „Златното ключе“. Наградите и грамотите връчи лично кметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов“, съобщи Ваня Желязкова, началник отдел „Култура“ в общината. Фестивалът, не е просто конкурс, а става истински карнавал на приказните герои и е за всички, които още вярват в чудеса – че малкото грозно патенце ще се превърне в красив лебед, че спящата красавица ще се събуди и ще срещне своя принц, за всички чиито сърца са изпълнени с добро, светлина и любов… „Ключето, наистина е златно, а децата чакат с нетърпение фестивала повече от две години и се готвят с много желание и ентусиазъм за него. Празникът за малки и големи е изпълнен с много приятни изживявания и радост – стават герои в любимите си приказки А за всички участници има медали и лакомства“, допълниха организаторите. Преди началото на Фестивала за приказни герои „Златното ключе“ своя край получи една друга история, позната и обичана от българите „История славянобългарска“. Преписът, направен от всички училища и читалище в общината и от общинската администрация бе връчена на кмета на Мъглиж, за да бъде предадена в Регионалната библиотека „Захари Княжески“ на 16-ти май, каза още Ваня Желязкова.

От утре лозарите в Минерални бани кандидатстват за помощи

От 16 май (понеделник) до 15 юни 2022 г. гроздопроизводителите от община Минерални бани могат да подават заявления за предоставяне на финансова помощ по мярка „Застраховане на реколтата“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (НППЛВС) 2019 – 2023 г.

По мярката, която се прилага за трета година, се подпомага застраховането на реколтата от лозя с винени сортове грозде. Допустими за финансиране са застрахователни рискове за природни бедствия и неблагоприятни климатични условия, които са унищожили над 30% от средния добив в стопанството. Загубите се изчисляват на база на предходния тригодишен период или средното количество за три години с оглед на предходния петгодишен период, като от него се изключва най-високата и най-ниската стойност. Към застрахователните рискове, които се подпомагат, са включени неблагоприятни климатични условия (слана, буря, градушка, заледяване, силен или проливен дъжд, тежка суша), загуби, причинени от животни, болести по растенията, нашествия от вредители, както и загуби, причинени от пандемии при хората.

За подпомагане могат да кандидатстват гроздопроизводители – физически или юридически лица, както и групи и организации на физически или юридически лица. Преди подаването на документи в ДФ „Земеделие“ лозарите трябва вече да са застраховали реколтата си в избрана от тях застрахователна компания.  Финансовата помощ, която кандидатите могат да получат, е до 80% от стойността на застрахователните премии. Допустимият максимален размер на застрахователното обезщетение за единица площ, върху която се изчислява застрахователната премия, допустима за подпомагане, се определя за всяка финансова година със заповед на министъра на земеделието. За финансова 2022 г. максималният размер на застрахователното обезщетение е в размер на 3 640 лв. Припомняме, че образците на документите за кандидатстване по мярката са публикувани на страницата на ДФ „Земеделие“. Заявленията се подават лично или чрез упълномощено лице в Централно управление на ДФ „Земеделие“.