В Стамболово ще преброяват безстопанствените кучета

В Стамболово ще преброяват безстопанствените кучета. Община Стамболово набира лица, които да извършат преброяването на безстопанствените кучета във всички населени места на територията на общината. Акцията е във връзка с Наредбата за прилагане на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България и Програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Стамболово. Преброителите трябва да имат опит в областта на статистиката или във ветеринарната медицина, се уточнява в съобщението на общината за набиране на доброволци за преброяването. Техническото и материалното обезпечаване ще бъде за сметка на общината. Към екипа могат да участват доброволно и представители на организации за защита на животните. Документи се подават до 31 август т.г. в община Стамболово. Преброяването ще се извърши през периода септември – октомври.

Общинския съвет в Минерални бани заседава днес

Двадесет и четвъртото си редовно заседание провежда днес от 14,00 часа Общинския съвет в Минерални бани. В проекта за дневен ред са заложени 16 докладни записки, каза председателят на Общинския съвет Мехмед Лятиф. Сред по-важните от тях са извършване на актуализация в Разчета за финансовите и капиталовите разходи за 2022 г. Местните парламентаристи ще приемат инвестиции в активи, публична общинска собственост, извършени от ВиК ЕООД – Хасково. Те ще предоставят и парични средства под формата на допълнителна субсидия на Народно читалище „Будилник 1903” – с. Сусам. Общинският съвет ще приеме и дарение, направено от Станимир Милев. Сред останалите докладни са приемане на ПУП, отдаване под наем на имоти частна общинска собственост чрез публичен търг и отдаване под наем на земи от Общинския поземлен фонд.

В Царево откриха нова вело и пешеходна алея

В град Царево официално бе открита новата вело и пешеходна алея, изградена по проект „Пътища към наследството“ /“Roads to the heritage“/ по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg – IPA CBC България-Турция 2014-2020.

Гости на събитието бяха Генералният Консул на Р Турция в Бургас г-жа Сенем Гюзел, г-жа Станка Димитрова – представител от Управляващия орган на програмата МРРБ, г-н Юксел Акъш – Зам. – генерален секретар на партньора по проекта Специална провинциална администрация Къркларели, Р. Турция, представители на програмата от Анкара и Одрин, Р Турция, експерти от Секретариата гр.Хасково, екипите по проекта, общинска администрация, общински съветници и граждани. Извършен бе водосвет за здраве и благоденствие. Децата от Велоклуб Царево се включиха в състезание по новата алея, а гостите на събитието направиха обиколка по алеята. По проекта е изградено продължение на крайбрежната алея в кв. Василико, гр. Царево до църквата „Успение Богородично“. Строителните дейности включваха изграждане на пешеходна и велоалея с асфалт и щампован бетон, както и благоустрояване на района по протежение на трасето, което преминава покрай Старата мелница и пред детската площадка в кв. Василико. Там са обособени две панорамни площадки, представляващи зони за отдих, с пейки с перголи и павирана настилка, която от високо изглежда като две очи. Също така бяха асфалтирани околните улици „Черковна“ и „Св. Николай Чудотворец“, както и нова тротоарната настилка по тях. По алеята са монтирани осветителни тела, поставени са пейки, кошчета, стойки за велосипеди и стенд с инструменти за ремонт. След символичното откриване на новия обект се проведе пресконференция за представяне резултатите и официално закриване на проекта. Събитието бе двудневно, като на втория ден – 25 август, гостите посетиха гр. Ахтопол и разгледаха местните забележителности. Основната цел на проекта е подобряване на достъпа до културно – исторически забележителности „Старата мелница“ и Храм „Свето Успение Богородично“ за Община Царево и подобряване на достъпа до природно наследство – пещера Дупница за партньорите ни по проекта – Специална провинциална администрация Къркларели, Р. Турция. Освен строителните работи по обектите, по проекта се проведоха срещи на екипите и администрациите, с което се цели да се засили трансграничното сътрудничество между двата региона и повиши административния капацитет, както и да бъдат планирани нови съвместни проекти.

Празниците на изкуствата „Аполония” започват в Созопол

Четири големи юбилея ще се честват на празниците на изкуствата „Аполония“ в Созопол тази година. С концерт на Детския духов оркестър „Джуниър бенд“ от Велико Търново, в амфитеатъра на града, тази вечер се открива фестивала. 70-годишен юбилей ще отбележи Иво-Папазов-Ибряма, ще се чества 100-годишнината от рождението на Радой Ралин и 80-годишен юбилей на литературния историк Михаил Неделчев. Рок група „Фондацията“ ще отбележи 55-годишнината на „Щурците“ с концерт, който е сред акцентите в програмата в неделя. От днес до 5-ти септември Созопол отново става културната столица на България. Различни изкуства на различни сцени си дават среща в морския град. Празниците на изкуствата за 38 поредна година обединяват таланта на най-любимите български творци. Над 50 събития са включени в програмата, каза артистичният директор на „Аполония“ Маргарита Димитрова. „Новото е, че имаме млади хора – например, започваме с детския духов оркестър „Джуниър бенд“ от Търново. Това са едни великолепни млади музиканти, които ще бъдат на самото откриване. Имаме млади изпълнители, студенти, завършили вече Музикалната академия, които ще свирят на 29.08. в Археологическия музей. Имаме един изключително млад и много талантлив пианист Джулиън Тривелиан, който ще свири при нас на 30 август“, казва Димитрова. В програмата са включени богата палитра от събития- концерти, театрални постановки, изложби, литературни премиери, майсторски класове, както и ежегодните срещи с българските творци край морето в разговори, озаглавени „Цената на успеха“.

Рисунка, подобна на тези от Магурата излезе край Горно Брястово

Скално изображение, подобно на рисунка в „Магурата“ бе открито наскоро в района на село Горно Брястово в община Минерални бани. Известният изследовател на пещера  „Магурата“ Кирил Кирилов потвърдил аналогията . Ако се докаже автентичността на рисунката край Брястово, това ще е първият случай на подобно изображение на открито. В същия район бе открита и друга скална рисунка, този път в малка пещера в местността „Пещурята”. И двете рисунки са в местности с ритуални култови светилища. И двете са с подобни цветове тип „охра”. Цвят,  който е характерен за пещерни рисунки.  Как цветът се е запазил в продължение на хилядолетия, можем само да гадаем. В района на „Мечите дупки” бе заснета и интересна зооморфна скалноизсечена фигура, подобна на кон. Почти същата фигура се оказа, че има и край Белоградчик.

На 9 септември правят първа копка на ритейл парка в Чирпан

На 9 септември от 17,00 ч. ще бъде направена първа копка на ритейл парка в Чирпан. Това стана ясно по време на срещата на кмета Ивайло Крачолов с инвеститора Стефан Шоселов. Двамата коментираха детайлите при изграждането на търговския обект, който ще бъде разположен на терен на бул. „Георги Димитров“ и ул. “ Петър Генов“. „Близо 6 месеца продължи проектирането за чирпанския обект, последваха своевременно съгласувателните процедури и режими с институциите без затруднения, за разлика от градове като Димитровград, Горна Оряховица и др., където периодът бе година – година и половина“, подчертаха с благодарност от фирмата-инвеститор. Проектът ще се реализира на площ от 8 декара, в това число паркоместа и зелени площи, разгърнатата застроената площ ще е около 5 декара. 4 търговски вериги ще бъдат разположени в новия търговски комплекс на един етаж – BILLA, JYSK, DM/Lilly Drogerie.

Мост на ревнивите има в село Жълти бряг

В стамболовското село Жълти бряг имат Мост на ревнивите. Над 800 души са с постоянен адрес в Жълти бряг, освен че е най-голямото село в Стамболовско, то е и лицето на общината, защото е първото на влизане откъм Хасково.

Въжения мост на река Бързей,  който свързва селото с местността „Ямача” и носи интересното наименование Мост на ревнивите. По него най-често минават младежите, които отиват на пикник в местността. Ползват го и стопаните, чиито ниви са оттатък реката. Мостът щеше да бъде най-пряката връзка на Жълти бряг с неизграденото голф игрище. Проектът се провали заради финансовата криза. Мостът с над половинвековна история е известен тук като мостът на ревнивите. Преди да бъде построен земеделците трябвало да бродят през реката, за да стигнат до нивите си. При пълноводие местен мъжага мятал чуждите булки на гръб и ги пренасял на другия бряг. В този момент сърцата на мъжете им се късали от ревност. Така се родило името на моста, разказват хората. Наесен в гората на хълма на другия бряг красотата е неописуема, затова селото се казва Жълти бряг.

Нов паркинг с капацитет 40 места ще строят в Созопол

Нов паркинг с капацитет 40 места ще бъде изграден на ул. „Люлин“ в Созопол. Жителите в района от години имат проблем с паркирането, а с изпълнението на този проект, движението и паркирането в този участък ще бъде облекчено значително, съобщиха от пресцентъра на местната община.

Предвижда се паркингът да се реши на две нива, като основният подход е от ул. „Люлин“, където са осигурени 29 паркоместа и втори подход от обслужваща улица, на което ниво са предвидени места за 11 автомобила. Разположеният на 980 м2 паркинг ще разполага с две инвалидни места, както и с едно място за паркиране на електрическо превозно средство, непосредствено до което ще бъде монтирана и зарядна станция. Акцент на проекта ще бъде панорамна площадка, от която ще се разкрива гледка към морето и старата част на града. Тя ще бъде обезопасена с парапет и ще е със свободен достъп за всички жители и гости на Созопол. Проектът е на стойност около 250 000 лв., а дейностите по него ще започнат през октомври.

Откриха модернизирания бански комплекс в село Ягода

Изцяло реставрираният и модернизиран бански комплекс в Ягода бе официално открит снощи. Събитието започна в 19:30 часа. Празничен водосвет отслужи старозагорският митрополит Киприан. Гост-изпълнител бе обичаната Тони Димитрова. За доброто настроение на гостите се погрижи DJ Latzo, а лазерно шоу от Любомир Стаменов вдигна градусите до небето.

През есента на 2019 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпусна за ремонт на банята 210 хил. лв, а през 2021 г. община Мъглиж пое дългосрочен дълг от Фонд ФЛАГ в размер на 1,9 млн. лева за „Възстановяване и основен ремонт на съществуваща сграда – бански комплекс – Консервационна реставрация на съществуваща сграда – Минерална баня в Ягода, Община Мъглиж”. Амбицията на ръководството на Община Мъглиж е да превърне банята в модерен център за мануална терапия, който да привлича посетители от цялата страна. На първия етаж на сградата ще бъдат помещенията за къпане, а на втория ще се предлагат масажи и мануални процедури. Умишлено няма да се взема оборудване за физеотерапевтика, тъй като другите два комплекса в съседство – „Терма“ и „Минерал Ягода“ разполагат с такава. По този начин ще се затвори цикълът от лечебно-възстановителни процедури, които се предлагат на територията на Ягода. В края на 60-те години на 19-ти век, Стоенчо Груеолу организира построяването на банско помещение за хигиенни нужди. Емблематичната сграда на банята – паметник е проектирана от известния старозагорски архитект Христо Димов, който е автор и на други подобни проекти в региона. Тя е строена през периода 1924-1928 г. През 1934 година банята е довършена и обновена – с мъжко и женско отделение, съблекални, къпални, басейн, помещение за вани, зала за почивка и масажи. През седемдесетте години на миналия век е застроен и вътрешния двор, като разширение на основната сграда. Водата в района извира топла – 54 ⁰C, но в басейните се темперира и е с изключително благоприятно въздействие при заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, ортопедични заболявания и различни кожни състояния.

„Броеничка” спечели Купата на кмета на фестивал в Минерални бани

Детско-юношеският състав за народни танци „Броеничка” от Стара Загора спечели Купата на кмета на община Минерални бани на фестивала „Жива вода”. Първият фестивал на изкуството „Жива вода” се проведе през уикенда на Лятната сцена в националния курорт Минерални бани. Организатори на проявата бяха община Минерални бани, Съюзът на организациите за любителско изкуство – СОЛИ и Спортен клуб „Рона”.

Фестивалът започна с открит урок по народни танци воден от асистент Светлана Станева преподавател към катедра „Хореография“- специалност „Българска народна хореография“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, гр. Пловдив. След това Дани Халачев води урок по латино танци, а успоредно с тях вървеше изнесено ателие по живопис с Живко Тенев – GISSEN.

Концертът започна с изпълнение на женската фолклорна група на НЧ „Заря 1957” и индивидуалната изпълнителка Калина Ванчева, които представяха община Минерални на Националния събор на народното творчество в Копривщица и се завърнаха със сребърен медал. След тях малката Теодора Ефтимова обра овациите на многобройната публика с изпълнение на песента „Притури се планината”. Танцовата композиция „Йовано” на Аделина Бялкова от танцувален клуб „Тангра” бе блестящо, а след нея на сцената излязоха представителите на групата за автентичен фолклор „Зейбеклер” от Момчилград. Истински фурор предизвикаха танцьорите от „Броеничка” – Стара Загора и клуба по танци „Денсуит” от Димитровград. Своята изява на сцената имаха и младите танцьори от групата за автентичен фолклор „Дъга” от село Караманци. Най-младото читалище в България „Светлина 2021” от Велико Търново предизвика много сантименти и получи дарение от 500 лева от Исмаил, който живее и работи в Нидерландия. Те подариха специално приготвена баница на кмета на община Минерални бани Мюмюн Искендер. Гвоздеят на фестивалната програма бяха изпълненията на момичетата и децата от Денс клуб „Рона” със своите композиции, базирани на испански, индийски, руски фолклор и модерни танци. Награди под формата на купи, златни медали и грамоти получиха всички участници, които се изявиха на сцената, а също така и най-добрите художници от работилничката по живопис, с чиито творби бе подредена импровизирана изложба.

Краят на фестивалната програма приключи късно вечерта с хоротека и дискотека.