Рибарите от Лозенец се готвят за протест заради „Корал”

Рибари от Лозенец се готвят за протест. Причината е обявяването за защитена морска територия на залив Корал. Според хората, преди да бъде въведена подобна мярка е трябвало да бъде направено обществено обсъждане, въпреки че законът не го предвижда. „Хората са много недоволни. Предстоят някакви действия от наша страна. В момента ни възпира времето. Морето не е добро и не можем да пристанем с лодките. Ще им направим хубав митинг няколко пъти през сезона. Не съм сигурен дали искам да го направим официално, защото това, което направиха те не беше много официално“, обясни рибарят от Лозенец Димо Костадинов. Според него, забраната цели да осигури спокойствие на плажуващите на Корал. Относно възможността на рибарите да риболуват в периода от 1 октомври до 1 март, той посочи, че това няма как да се случи. „От 1 октомври риболов има още 20 дни, до края на октомври.

Три млади щъркела ще отлетят за първи път от Стамболово

Двойка щъркели, които от години гнездят в центъра на Стамболово, отгледаха три рожби. Младите щъркели изглеждат отлично, вече са укрепнали и се готвят за първия си прехад.. Правят усилени тренировки в района на Стамболово. „Тренират мускулатурата на крилете си, за да бъдат подготвени за първия си преход на юг“, коментират хората в Стамболово. Всяка година през пролетните месеци щъркелите са най-чаканите гости в родопската община. Белите птици отглеждат с любов малките си щъркелчета и после заедно с тях, когато при нас дойде зимата, отлитат отново на юг и така до следващата пролет.

Военна диплома на император Елагабал, намерена край Сърница

Близо над село Сърница до прохода „Гидика“ се намират стени на римска крепост със сигнална кула. В нея е намерен един рядък ценен документ – военна диплома от император Елагабал, носеща дата 7 януари 221 г. Тя се намира в бившия придворен музей във Виена.