Чирпан представен в сръбската община Пантелей

Председателят на Общински съвет -Чирпан Иван Станчев и зам.-кметът Янко Топалов участваха в честване на празниците в сръбската община Пантелей. Двамата поздравиха жителите и общинското ръководство от името на Община Чирпан.

„Надявам се, че след първоначалните контакти между ръководствата на двете общини и разменените визити на официалните делегации, ще се даде тласък на туристическите, културните, спортните и икономическите връзки. Добри практики и ползотворно сътрудничество е целта на нашите взаимоотношения“, каза Станчев. В събитията участваха местни власти, гостуващи делегации от съседни и приятелски страни и многобройни гости, както и Нишкия епископ Арсений с духовенството на храма Св. Пантелеймон. На специално тържество Община Пантелей връчи награди и признания на заслужили колективи, личности и на млади таланти. Куклени представления, творчески ателиета, концерти, изпълнения на фолклорни ансамбли са само част от богатата им културно-художествена програма по повод дните на Свети Пантелеймон 7, 8 и 9 август.

Шейтан дере – страховитите каньони на река Арда край Рабово

Стръмните скали, резултат от застинала вулканична лава на намиращия се наблизо отдавна загаснал вулкан Св. Илия, оформят характерен пролом, уникален за България. Каньона е надупчен от дупки и проломи чиято дълбочина варира от 3 до 25 м.

С района са свързани любопитни легенди разказващи различни версии за произхода на мястото. Според една от тях, тайнствена сила повличала всеки който падне в някоя от дупките, и той никога повече не излизал от там. Друга легенда описва мястото като създадено от Шейтана (Šayṭān, شَيْطَان‎), което в превод от турски означава Дявол. Народната памет е съхранила спомен за ритуал по посвещение, според който само най-смелите можели да прескочат водите на р. Арда в района на Шейтан дере, без да паднат и да бъдат отнесени от тях. Местна легенда разказва и за човек откраднал агне от турска кошара. Докато го гонели, беглецът се засилил и прескочил реката, заедно с откраднатото агне. Като видял подвига един от турците казал, че крадецът е „голям Шейтан“. И така според тази легенда района получил името си.

В Минерални бани ще има 15 избирателни секции

Кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер определи със своя заповед броя на избирателните секции на територията на общината, необходими за провеждане на избори за Народно събрание на 2 октомври т.г.

Избирателите от общината ще могат да гласуват в 15 избирателни секции, две от които ще бъдат в общинския център. Те ще се намират в СУ „Проф. д-р Асен Златаров”. Две избирателни секции ще има съответно и в СУ „Христо Ботев” в село Караманци. В останалите села от общината ще има по 1 избирателна секция. В селата Сусам, Татарево, Сираково, Винево, Ангел войвода и Боян Ботево секциите ще бъдат в местните читалища. Хората от Брястово ще гласуват в залата на кметството, а тези от Спахиево в ритуалната зала. Избирателите от Колец ще упражнят своя вот в детската градина, а хората от Сърница – в спортната зала.