С нестинарски игри отбелязаха Свети Пантелеймон в Бродилово

С нестинарски танци отбелязаха традиционния събор посветен на Свети Пантелеймон в царевското село Бродилово. Организатори на проявата бяха община Царево, кметското наместничество в Бродилово и НЧ „Екзарх Антим I – 1928” в странджанското село.

Съборът започна в 16,00 часа в събота с народни борби. В музикалната програма, чието начало бе в 20,00 часа се включиха оркестър „Жарава” от Бургас и изпълнителите Лора /Лорена/, Цветелина и панайот Стойчеви, Костадин Михайлов, Манол Михайлов, Георги Илиев и Янислав Иванов. В програмата участва и мъжката фолклорна група „Росен” от село Росен. След тях, около 22,30 часа започнаха и нестинарските игри, които са характерни за Бродилово.

Банският комплекс в село Ягода откриват на 22 август

Откриване на изцяло реставрирания и модернизиран бански комплекс в село Ягода, община Мъглиж, ще се състои от 19,30 часа на 22 август. Гост изпълнител ще бъде Тони Димитрова. Ще има и лазерно шоу от Любомир Стаменов. Празничният водосвет за възстановения бански комплекс ще бъде отслужен от старозагорския митрополит Киприян.

В Минерални бани откриха новия ловен сезон

Новият ловен сезон откриха в община Минерални бани. Ловците от дружинката в село Сърница излязоха на лов за пъдпъдък и гургулица. По данни на Съюза на ловците и риболовците в България, 160 хиляди души в България имат право на лов, като 130 хиляди  от тях заверяват ловните си билети всяка година. По традиция ловът в България стартира втората събота на месец август. Първият ловен излет е за  пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. Групово ловуване на мигриращ дивеч се извършва само през деня – час преди изгрев и час след залеза на слънцето- се посочва в заповедта на директора на агенцията по горите. Задължително е да се спазват установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет. За трета поредна година, за разлика от  колегите си в другите европейски държави, българските ловци,  ще могат да ловуват гургулица, като дневната норма за отстрел е до 8 бр. По искане на Европейската комисия от тази година започна и провеждането на мониторинг на този вид. Ще  се засили контролът срещу използването на забранени средства и методи за ловуване, Освен това по време на излетите ловците трябва да  спазват и установените норми за ограничаване разпространението на африканска чума, в т. ч. мерките за биосигурност и оповестяване за открити трупове на диви свине, пише още в заповедта.