Мост на ревнивите има в село Жълти бряг

В стамболовското село Жълти бряг имат Мост на ревнивите. Над 800 души са с постоянен адрес в Жълти бряг, освен че е най-голямото село в Стамболовско, то е и лицето на общината, защото е първото на влизане откъм Хасково.

Въжения мост на река Бързей,  който свързва селото с местността „Ямача” и носи интересното наименование Мост на ревнивите. По него най-често минават младежите, които отиват на пикник в местността. Ползват го и стопаните, чиито ниви са оттатък реката. Мостът щеше да бъде най-пряката връзка на Жълти бряг с неизграденото голф игрище. Проектът се провали заради финансовата криза. Мостът с над половинвековна история е известен тук като мостът на ревнивите. Преди да бъде построен земеделците трябвало да бродят през реката, за да стигнат до нивите си. При пълноводие местен мъжага мятал чуждите булки на гръб и ги пренасял на другия бряг. В този момент сърцата на мъжете им се късали от ревност. Така се родило името на моста, разказват хората. Наесен в гората на хълма на другия бряг красотата е неописуема, затова селото се казва Жълти бряг.

Нов паркинг с капацитет 40 места ще строят в Созопол

Нов паркинг с капацитет 40 места ще бъде изграден на ул. „Люлин“ в Созопол. Жителите в района от години имат проблем с паркирането, а с изпълнението на този проект, движението и паркирането в този участък ще бъде облекчено значително, съобщиха от пресцентъра на местната община.

Предвижда се паркингът да се реши на две нива, като основният подход е от ул. „Люлин“, където са осигурени 29 паркоместа и втори подход от обслужваща улица, на което ниво са предвидени места за 11 автомобила. Разположеният на 980 м2 паркинг ще разполага с две инвалидни места, както и с едно място за паркиране на електрическо превозно средство, непосредствено до което ще бъде монтирана и зарядна станция. Акцент на проекта ще бъде панорамна площадка, от която ще се разкрива гледка към морето и старата част на града. Тя ще бъде обезопасена с парапет и ще е със свободен достъп за всички жители и гости на Созопол. Проектът е на стойност около 250 000 лв., а дейностите по него ще започнат през октомври.