Община Созопол ще продължи да прави проекти

Обстоятелствата няма да ме спрат да правя проекти, аз лично се притеснявам за автогарата в град Созопол, защото е изключително трудна комуникацията ми с Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Това каза кметът на община Созопол Тихомир Янакиев.

Те ни връщат проекта с искане да се направят пълни разкопки на определеното място. Това може да продължи с години. Не устройва нито мен, нито гражданите на Созопол, а още по-малко туристите. Нашето желание е да се проведе археологическо наблюдение, когато започне строителството, ако няма значими находки, да ни оставят да построим автогарата. Такава е процедурата и при строителството на друг мащабен обект, който е само на трийсет метра от терена за новата автогара. При този обект не бяха поискани разкопки, а той е на частен инвеститор. Не мога да не си задам въпроса защо не се прилагат същите изисквания както към общината. Аз виждам, че НИНК мерят с различен аршин, добави още г-н Янакиев 

Първо гайдарско надсвирване организират в царевското село Кости

Първо гайдарско надсвирване „Странджанска гайдуница” ще се проведе на 8 октомври в село Кости, община Царево. Официалното откриване на надсвирването е от 10,00 часа на мегдана в селото. Тогава ще бъде представено и журито.

От 18,30 часа ще започне награждаването на лауреатити и гала-концертът с участието на странджанската народна певица Ирена Станкова и майсторите-гайдари д-р Иван Георгиев, Динко Палазов, Петко Янгьозов, Яни Добридис и Панайот Зингидис. Организатори на проявата са Тракийският културен клуб „Св. св. Константин и Елена” и Народно читалище „Васил Левски” в село Кости. Събитието се осъществява по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“ към Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria и с любезното съдействие на Община Царево и кметско наместничество с. Кости.

Австрийци ще строят най-големия у нас соларен парк край Чирпан

Над 200 млн. лв. инвестира австрийска компания в най-големия соларен парк у нас, край Чирпан. С новината се похвали кметът на общината Ивайло Крачолов. По проект соларните панели ще бъдат с обща мощност 200 мегавата като за целта компанията инвеститор ще изгради две допълнителни подстанции за своя сметка.

На последното заседание на общинарите е одобрено предоставянето на безвъзмездно право на строеж, а решението ще донесе на региона близо 3 млн. лева, като 1,4 млн. лв. от сумата ще бъдат преведени авансово. “Идеята на инвеститорите е в рамките на следващата година първите 1685 дка от парка да бъдат изградени, както и първата подстанция”, обясни кметът. Ще бъдат разкрити 40 до 50 работни места. Компанията има и социална програма, която ще развива на територията на трите села, където започва изграждането на соларния парк. Ще бъде поета издръжката на местните читалища. Помагат и за издръжката на футболен клуб “Чирпан”.

Фотоволтаична централа ще строят в Долно Черковище

Фотоволтаична централа ще строят в Долно Черковище. Дирекция “УТТООС” при община Стамболово  уведомява  всички  заинтересовани страни, че в дирекцията  е  постъпила преписка да се изготви Комплексен Проект за инвестиционна инициатива за обект: „Изграждане на фотоелектрическа електро централа /ФЕЦ/ с кабелни линии в УПИ I, кв.18 по плана на село  Долно Черковище, община Стамболово. Проекта ще съдържа: Подробен Устройствен План – План за Застрояване (ПУП-ПЗ), Специализирана план схема  и Работни Проекти в  УПИ I, кв.18 по плана на с.Долно Черковище, общ.Стамболово, обл.Хасково. Настоящето обявление да се счита за съобщение по чл.128 ал.3 от ЗУТ и в 14 дневен срок от обявяването, заинтересованите лица могат да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта до общинска администрация стая №131 ет 3.

Задържаха крадци на дарения и църковна утвар от два храма в Мъглиж

Задържаха крадци на дарения и църковна утвар от два храма в Мъглиж. За броени дни криминалисти разкриха извършители на кражби от храмове. Работата на полицейските служители започнала след получен в полицията сигнал на 15.09.2022 г. за кражба на кутия за дарения от храм в Мъглиж, съдържаща неустановена сума пари и друг сигнал от 20-ти септември за  кражба от храм в Мъглиж на друга кутия за дарения, съдържаща неустановена парична сума и меден купел. В РУ-Казанлък се води досъдебно производство. Двама жители на Мъглиж на 24 и 27 години са установени като извършители на кражбите от полицейски служители. Двамата мъже са задържани.

Поставят фотоволтаици на сградата на община Минерални бани

Предстои изграждането на фотоволтаични електрически централи за собствени нужди върху покривните конструкции на няколко общински сгради в Минерални бани. Фотоволтаици ще се изграждат върху сградата на общинска администрация, СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Минерални бани, СУ „Христо Ботев“ в Караманци, сградата за обществени услуги в Минерални бани и детска градина „Снежанка“ в общинския център. За целта от кметството вече обявиха обществена поръчка за изготвяне на работни проекти. Прогнозната й стойност е 30 000 лв. без ДДС, а офертите на кандидатите ще бъдат отворени на 5 октомври.

Коалиция „Български възход” представи листата си в Хасково със стил

Коалиция „Български възход” в Хасково представи листата си пред своите симпатизанти с истински стил. За целта тя бе откупила спектакъла на Хасковския драматичен театър „Епопея на забравените”. Актьорите Иванка Шекерова и Стефан Цирков завладяха публиката със своето изпълнение. „Епопея на забравените” е протест срещу следосвобожденските нрави, когато боричкането за облаги, привилегии и забогатяване започва да засенчва делото на мъчениците за нашата свобода – Левски, Бенковски, Каблешков, Опълченците на Шипка. Затова и аз правя тази епопея, казва патриархът на българската литература Иван Вазов.

След това на сцената се качиха всички кандидати за народни представители от листата на „Български възход” за Хасковска област. Тук бе и бившият министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство на Стефан Янев – доц. д-р арх. Виолета Комитова. С усилията на генерал Стефан Янев и много наши приятели успяхме да съставим листи и да развием дейност на новата партийна формация  Това са хората, които бяха избрани от вашата местна общност, този принцип е приложен навсякъде. Издигаме хора, които са от съответните региони и които живеят и работят в съответните градове и области. Искаме да променяме нещата в държавата, искаме да са защитени националните интереси на нашата държава, които за мен представляват сбор от интересите на гражданите и на бизнеса, каза г-жа Виолета Комитова.

Докато слушах този уникален спектакъл „Епопея на забравените” си припомних миналото на българския народ. Толкова тежки времена сме преживели, през такива изпитания сме преминали, но сме намирали сили да възкръсваме, да отстояваме българското в нас, да отстояваме националните си ценности, семейството, религията, българския език. И въпреки всичките трудности през които сме преминали, едни от които са най-зловещите, описани в „Епопея на забравените”, ние сме останали българи, ние искаме да бъдем българи, ние си харесваме държавата, нашите традиции, харесваме нашата история и земята на която живеем и затова искаме да останем такива. Това е същността на партия „Български възход”, която ще се бори за т.нар. национален консерватизъм, каза още г-жа Комитова. Това обединява защита на националните интереси, на българската държава, на българските граждани, на българския бизнес. А консерватизъм е съхранението на националните ни традиции, на семейството, на вярата, на религията, на образованието и всички ценности, на които са ни учили нашите деди, нашите майки и ние съответно трябва да ги дадем на нашите деца.

Основен враг на партия „Български възход” е глобалния либерализъм. Считам, че ние като държава и като нация, а и не само ние, става въпрос и за много европейски държави загубиха себе си в периода на глобалния либерализъм. Днес вече много европейски народи живеят по-зле, отколкото преди 30-40 години благодарение на глобалния либерализъм. Много от тези народи, сред които сме и ние, осъзнават, че е настъпило време да се върнат към националните си ценности. И първата бяла лястовичка вече е на лице, видяхте правителството на Италия, което дойде с нагласите и ценностите, които ние споделяме. От т.нар. глобален либерализъм в основата на който стои човешката алчност за повече богатства, за натрупване на капитали и власт, да се спечели ако е възможно цялото земно кълбо, ние загубихме себе си. Дойде време да се върнем, да се намерим, да стабилизираме корените си и да възвърнем всички хубави неща, които имаме в нашата прекрасна България. Дълбоко вярвам, че с хора като тези, ние ще можем да променяме нещата, но също така съм дълбоко убедена, че без всички вас, ние не можем нищо да променим. Затова ви благодаря за подкрепата и ще разчитаме в бъдеще на вас, каза още Виолета Комитова.

След това на сцената се качиха танцьорите от фолклорен ансамбъл „Южняци” сред които бе и водачът на листата на коалиция „Български възход” за хасковска област Тихомир Георгиев. След края на концерта, той успя да намери сили да цитира една мисъл на Филип Кутев: „Фолклорът е нещо много просто, но се иска голяма култура, за да го разбереш”. Иска ми се и с политиката да е така, добави Тихомир Георгиев.

Коалиция „Български възход” е №15 в интегралната бюлетина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Система за видеонаблюдение поставиха в Чирпан

Представена бе системата за видеонаблюдение на възлови места на територията на гр. Чирпан. Официално представяне на интегрираното решение на системата за видеонаблюдение на възлови места на територията на гр. Чирпан се проведе на 21.09.2022 г. в мониторинг центъра в сградата на РУ-Чирпан в присъствието на Ивайло Крачолов, кмет на община Чирпан, главен комисар Атанас Илков, директор на Главна дирекция „Национална полиция“, старши комисар Николай Колев, директор на ОДМВР-Стара Загора. Проектът е финансиран със средства на Община Чирпан. Системата за видеонаблюдение ще осигури постоянно видеонаблюдение на 11 фокус точки в централната част и входно-изходните артерии на града, с цел подпомагане съблюдаването на правилата за движение по пътищата и обществения ред, и повишаване безопасността на жителите, и гостите на града. Фокус точките са определени по препоръка на РУ-Чирпан след направено обследване на комисия от представители на полицията и общината. Със самото изграждане на системата са предвидени два центъра за мониторинг и контрол в сградата на Община Чирпан и в РУ-Чирпан.

Играят „Епопея на забравените” за „Български възход” в Хасково

Днес от 19,00 часа играят „Епопея на забравените” за „Български възход” в Хасковския драматичен театър. Коалиция „Български възход” в Хасково е откупила спектакъла за своите симпатизанти. Това сподели водачът на листата на „Български възход” за Хасковска област Тихомир Георгиев.

В спектакъла участват актьорите Иванка Шекерова и Стефан Цирков.
„Епопея на забравените” е протест срещу следосвобожденските нрави, когато боричкането за облаги, привилегии и забогатяване започва да засенчва делото на мъчениците за нашата свобода – Левски, Бенковски, Каблешков, Опълченците на Шипка. Затова и аз правя тази епопея, казва патриархът на българската литература.

Нещо да се е променило през последните години? Същите нрави за облаги, за власт… Трите думи на заглавието изчерпват повода за написването и философското зърно на творбата:епопея на героизма и саможертвата, добавя Стефан Цирков. Началото е от 19,00 часа, а след това ще има среща с бившия служебен премиер и лидер на Коалиция „Български възход” – генерал Стефан Янев. Това информира водачът на листата в Хасково Тихомир Георгиев. След това ще има и концерт на Фолклорен ансамбъл „Южняци” към НЧ „Пейо Яворов”

Коалиция „Български възход” е №15 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Започна строежът на новия корпус на ОДЗ „Камбанка” в Мъглиж

В град Мъглиж започна пристрояване на двуетажен корпус към ОДЗ „Камбанка“ и изграждане на прилежащата инфраструктура, след като необходимите за това средства бяха отпуснати от Министерството на образованието и науката. Това каза кметът на общината д-р Душо Гавазов. Той добави, че 600 000 лева безвъзмездна финансова помощ са осигурени по програмата на министерството „Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища (2020-2022 г.), модул 1 –„Изграждане на нови сгради за детски ясли и детски градини, както и пристрояване, надстрояване и реконструкция на съществуващи“. Основната цел на проекта е осигуряване на равен достъп за всички деца от 4-годишна възраст до предучилищно образование в общинската детска градина в Мъглиж. По този начин ще бъде преодолян недостигът на места в детското заведение; ще се осигури здравословна физическа среда за децата, както и възможност да получават предучилищното си образование в близост до тяхното местоживеене. Пристрояването на детска градина „Камбанка“ в Мъглиж бе един от ангажиментите в предизборната програма на кмета на общината д-р Душо Гавазов.