Аднан Йълдъз поздрави жителите на Стамболово за Съединението

Кметът на община Стамболово Аднан Йълдъз отправи поздрав към жителите на общината по повод Деня на Съединението. Уважаеми жители на община Стамболово, Днес отбелязваме една от най-величавите дати в новата българска история – Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Обединяването на двете територии от разпокъсаната ни държава е извършено изцяло от българския народ и без чужда помощ, въпреки противопоставянето на Великите сили да не бъдат предприемани подобни действия. 6 септември е дата с особен заряд. Тя винаги ни напомня за силния дух, решителността и мъдростта, с които нашите предци отхвърлят догмите на Берлинския конгрес и правят голямата крачка за обединяването на разпокъсаните части на Отечеството. Съединението е не само величаво събитие от нашето минало. То е и урок да бъдем винаги единни и да се ръководим само и единствено от интересите на България, отбеляза Аднан Йълдъз.

„Български възход” поведе хорото за Съединението в Хасково

Водачът на листата за участие в парламентарния вот от Коалиция „Български възход” Тихомир Георгиев и петият в листата Димитър Асенов поднесоха цветя от името на коалицията пред паметника на незнайния воин в Хасково по повод Деня на Съединението. Те поздравиха всички жители на областта по случай 137-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Нека всички помним хората, вложили воля и жертвоготовност в това свято дело, Съединението! Нека бъдем техни достойни наследници в името на едно по-добро бъдеще за България, заяви Тихомир Георгиев. След това той поведе хорото за Деня на Съединението в Хасково. Коалиция „Български възход“ регистрира преди дни пълна листа от 16 кандидати за участие в парламентарния вот на 2 октомври в 29-и Многомандатен избирателен район – Хасково. Водач е Тихомир Георгиев, инженер-геодезист и икономист. Акцентите за региона в кампанията ще бъдат градоустройството във всеки селищен център, пътната инфраструктура и образованието, каза Георгиев. Той определи политическата сила, която представлява, като центристка и с възгледи, различни от тези на досегашното политическо статукво. Надявам се на разбирателство в следващия парламент, посочи Георгиев. Той отбеляза, че се надява от Хасковска област в следващото Народно събрание да бъдат излъчени двама депутати от „Български възход“.

Росица Станева издаде книга с анекдоти за Сусамския поп

Книга, посветена на хумора в Минерални бани написа Росица Станева. Нейното заглавие е „Грешки смешки”, а издателството осъществило идеята е „Българска книжница”. В книжката са събрани анекдоти за Сусамския поп и за трите световни работи, дето започват с буквичката „с”, а именна – Слънце, Село Сусам и Сусамския поп, споделя авторката. Част из „Премудростей Сусамского попа Атанасия гласят: „Това, че не вярват в Бога, не ми пречи на заплатата”. Росица Станева е родена и израснала в Хасково. Освен поезия, пише и хумор. Печелила е многобройни награди за сатира. Член е на Сьюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели. По време на работата си в бившия общински вестник „Хоризонт” в Минерални бани, както и по-късно, събира фолклорни анекдоти за известни местни шегаджии. В тази книжка са събрани и съхранени двасет на брой от тях за Сусамския поп. Тракийският хумор е не по-малко богат от шопския или габровския, пък и от трънския. Надявам се, читателите сами да се уверят в това, споделя авторката. Тя смята да издаде и книга с анекдоти от прочутото село Сусам в община Минерални бани.