Светлана Урумова открива сезона със спектакъла „Приказна гора”

Откриваме театралния сезон на 15.09.2022 с две представления от 9.30 ч. и 10.30 ч. в ДГ „Червената шапчица“ – Пловдив. Изявите и събитията по проекта се осъществяват с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма ТВОРЧЕСКИ СТИПЕНДИИ *22, а участници са най-малките деца от I-А група „Палечка“ и I-Б група „Звънче“. Избраният спектакъл е „ПРИКАЗНА ГОРА“ – разказва актрисата Светлана Урумова.

Представленията и АРТ – ателието са част от възобновения, ежегоден мини-фест „Добре дошли, малчугани!“, който се провежда в колаборация с Театър „Чар“. Основната му цел е активно включване на децата в игри и дейности, които да подпомогнат емоционалното преодоляване на тревожността им в първия учебен ден. Организирането на представление за тригодишни деца е творческо и професионално предизвикателство, на което екипът на Театрална трупа „АНИМА“ се отзова с вдъхновение… В авторския сценарий са включени изпълнения на стихчета, танци и песни от любими приказни герои. Търсен е баланс между пасивната и активна роля на зрителите.

Режисьорът Георги Кайцанов пък сподели: Празниците в детската градина са чудесен начин децата да се забавляват, по-лесно да се социализират, да се запознаят по-отблизо с изкуството, както и да опитат собствените си сили в творчеството, включвайки се в публичната изява.

Ще проведем АРТ-ателие „КАК КУКЛИТЕ ОЖИВЯВАТ?“…Децата ще бъдат запознати под формата на игра с основни принципи на кукления театър. Ще започнем с разиграването на собствените им играчки – кукли, мечета, колички и действие от тяхно име. Постепенно ще добавим и боравенето с по-прости театрални кукли, каквито са „ръкавичните“. Децата ще учат куклата да ходи, да сяда и всички елементарни движения, които тя може да направи.Често най-простият вариант е най-изразителен, а импровизираната кукла от чорапче е нещо много подходящо за предаването пък на емоция: щастие, тъга, нежност или разочарование на принципа на „мимическите кукли“. Използването и на кукли за пръсти пък е много удачно заради пропорцията им, при работата с най-най-малките деца… Радваме се, че включването ни в програмата на НФК дава възможност да възстановим изявите и партньорствата си през новия сезон. На добър час!…