Община Чирпан получава пари за ремонт на пътя Винарово – Могилово

Кметът на община Чирпан Ивайло Крачолов подписа споразумение с МРРБ по решение на Министерския съвет за основния ремонт на пътя Винарово – Могилово за целево финансиране в размер на 3 934174 лв.

МРРБ ще финансира 50% от стойността на проекта т.г. като средствата ще бъдат предоставени на Общината на две равни части – първото плащане ще е до 10 работни дни и второто през месец декември 2022 г. Останалата сума ще е през 2023г. За всяка община е включен по един обект, изключение е община Карлово. Общата сума на финансираните проекти от държавния бюджет в страната е 406 374 769 лв.

Кола блъсна каруца на пътя между Стамболово и Жълти бряг

Кола и каруца са се сблъскали вчера на пътя между селата Стамболово и Жълти бряг, съобщават от полицията. Инцидентът е станал в 19:20 часа, когато 75-годишен водач от Хасково на Фолксваген е застигнал и ударил отзад каруцата, управлявана от 40-годишен от Жълти бряг. Пострадали са двамата водачи и возещата се в каруцата жена на 39 г., без опасност за живота.

Мурат Иляз от „Буря” Караманци стана шампион на Балканите

Спортен клуб по борба „Буря” с. Караманци, община Минерални бани участва на Балканиада в румънската столица Букурещ, съобщи треньорът Джейхан Тефик. Клубът бе представен от един състезател, който се състезава при юноши до 17 години. Мурат Иляз е единствения шампион на България в свободния стил, който участва в този турнир и се класира на първо място в своята категория. Така „Буря” Караманци вече има своя първи шампион на Балканите.

Групата на ГЕРБ в Общинския съвет на Несебър се разпусна

Недялко Йорданов от Обзор положи клетва в Общинския съвет – Несебър. Избраният от Местна коалиция „Съюз на свободните демократи”, той се закле пред председателя Румен Кулев, а след това Йорданов подписа клетвения лист пред  упълномощената Десислава Николова – секретар на Общинската избирателна комисия. Преди да започне същинската част на Общинския съвет председателят Кулев оповести пред присъстващите общински съветници, че съветниците  Александър Стоянов и Михаил Минчев напускат ГЕРБ – Несебър и се обявяват за независими съветници. По този начин групата съветници от ГЕРБ в Общинския съвет се разформирова и групата се заличава. Съветникът Христо Яръмов си остава  от ГЕРБ, а  Константин Лефтеров от Движение-21. По-рано Благой Филипов напусна ПП МОРЕ и се обяви за независим. И аритметиката показва, че фактически независимите съветници в Общинския съвет са петима. По точка 8 съветниците гласуваха за допълнително възнаграждение на кмета на община Несебър и кметовете на населените места по 520 лв, считано от 01.04.2022 г.  В местния парламент, освен кмета на Община Несебър Николай Димитров, присъстваха и тримата му заместници: Иван Гургов, Виктор Борисов и Лазар Япаджиев.

Алимехмед Ахмед от Ардино дари безвъзмездно кръв

62-годишният Алимехмед Ахмед от Ардино дари за 36-път безвъзмездно кръв в отделението по трансфузионна хематология (кръвен център) при МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали. За първи път Алимехмед дарява кръв през 1978 година по време на казармата си в Казанлък.

Неговата кръвна група е АВ отрицателна, която е от най-редките кръвни групи. „Много съм щастлив, че помагам на нуждаещи се и спасявам човешки животи. Стана ми навик в рамките на три месеца да дарявам веднъж безвъзмездно кръв“, споделя ардинският кръводарител. Д-р Дияна Георгиева, началник на отделението по трансфузионна хематология при МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ и целият екип изказват най-искрените си благодарности към Алимехмед Ахмед за редовното му отзоваване при спешни случаи. „Надяваме се и други граждани да последват неговия хуманен пример“, заяви д-р Георгиева.

Удължиха срока за химн на Мъглиж

Удължиха срокът за подаване на музикални творби за химн на град Мъглиж. Това стана ясно след решение на Общински съвет Мъглиж. До 30 ноември желаещите да се включат трябва да депозират своите творби. Вече са определени два варианта на текст с автори д-р Петя Христова и Румен Денев. Предложенията трябва да бъдат в нотно изписване за клавир, глас и демо запис, включващ цялостния вариант на посочения от комисията текст и създадената музика към него. Комисия в срок до 31 декември ще определи най-добрите три предложения, от които ще бъде избрано само едно. Победителят ще получи хонорар от 2500 лева – 1000 лева за текст и 1500 лева за музика. В регламента на конкурса е записано условието, че текстът трябва да засяга миналото, настоящето и бъдещето на града и да подчертава уникалността на Мъглиж.

Безстопанствените кучета преброяват в община Банско

Община Банско организира кампания по преброяване на безстопанствените кучета на територията на общината. Целта е да се отчете всяко куче, намиращо се на обществено място без видимо присъствие на собственик.

Тези мероприятия се извършват с цел да се определи динамиката на развитие на популацията на безстопанствените кучета на територията на общината. В Община Банско кампанията ще се проведе в периода от края на м.октомври до края на м.ноември 2022 г. Всички заинтересувани страни, могат да се включат – организации за защита на животните или други  юридически или физически лица като пуснат заявление на фронт-офиса в Общинска администрация Банско до Кмета на Община Банско за участие, в срок до 21.10.2022г.

Приключиха проект „Детски свят в цвят” в община Тунджа

В село Хаджидимитрово, община „Тунджа“ се проведе информационно събитие – заключителна пресконференция за представяне на осъществените дейности и постигнатите резултати по проект „Детски свят в цвят“, Договор №БС-33.20-4-015 от 26.10.2021 г., финансиран от Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ, Конкурсна процедура 33.20-2021.

Бенефициер по проекта е Детска градина „Изворче”, с.Кабиле, община „ Тунджа”, като одобреното финансиране е 19 920 лв. Проектните дейности са с продължителност 12 месеца и се изпълняват от края на октомври 2021 г.,  както в основната сграда на Детска градина „Изворче“, с.Кабиле, община „Тунджа“, така и в допълнителните сгради  на целодневните детски групи към детската градина в други населени места, а именно – допълнителните сгради на детска група „Маргаритки“, с.Безмер, детска група „Пролет“, с. Дражево, детски групи „Калинки“ и „Пчелички“, с. Хаджидимитрово. Целева група са общностите на детската градина – деца в предучилищна възраст и родители, в т.ч. от ромски произход, родители и учители от общинската детска градина.

Община Минерални бани ще получи 1 621 447 лева за ремонт на път

Кметът на община Минерални бани г-н Мюмюн Искендер и главния счетоводител Недялка Ангелова подписаха в Министерството на регионалното развитие и благоустройството споразумение за предоставяне на финансови средства в размер на 1 621 447 лева, с които ще се рехабилитира обект „Път HKV1125/ III/506 Караманци – Винево – с. Габрово община Черноочене.

Община Созопол получи почетна грамота на срещата на НСОРБ

С почетна грамота за споделяне на добри практики и опит бе отличена Община Созопол на Годишната среща на местните власти, организирана от НСОРБ в курорта „Албена“. Заместник-кметът на Созопол Тодор Дамянов я прие лично от Георги Георгиев – член на Управителния съвет на НСОРБ и кмет на община Тунджа. Това съобщиха от пресцентъра на морската община.

Във форума вземат участие кметове, председатели на общински съвети, съветници и ключови експерти от общините, представители на изпълнителната власт, партньори от страната и  чужбина. Водещите теми са свързани с перспективите за развитието на общините и проблемите, пред които са изправени местните власти. Програмата на форума акцентира две съществени за българските общини събития – 140 години от приемането на първия Закон за общините и градското управление и 15 години членство на България в ЕС. Община Созопол има изграден и специален щанд в Общинско експо’22, което е организирано в дните на Годишната среща на местните власти, на което се представят съвременни технологии и иновативни решения за общините, машини и съоръжения за дейностите на общините, богати възможности за установяване на контакти с потенциални партньори от бизнеса.