Помощник генералния секретар на ЮНЕСКО посети Созопол

Помощник генералният секретар на Юнеско Ернесто Отоне и началникът на отдел „Европа“ при Центъра за световно наследство Берта де Санкристобал посетиха Созопол. Проектът за културен център на остров Св. св. Кирик и Юлита цели да се възстанови и съхрани исторически това, което е открито тук и това е уникална идея и възможност не само за България, но и за човечеството.

Това каза помощник генералният директор на Юнеско Ернесто Отоне по време на своята визита в Созопол. Той посети остров Св. Кирик, придружен от кмета на Созопол Тихомир Янакиев, областния управител Мария Нейкова, началника на кабинета на министъра на културата доц. Борис Данаилов, както и бившия министър на културата и настоящ съветник в Министерски съвет проф. Велислав Минеков. „Интересно е да видим на едно и също място не само археологически обекти, но и подводно богатство и културно наследство, което е под водата. Виждам сгради, които са уникални не само като архитектура и история, но и интересни с мястото, където са разположени“, каза още Отоне. Той поясни, че трябва да се намери вариант, в който да се съхрани историческото богатство, но и да се намери връзка с изкуствата. „Созопол е град с неголямо население и се наблюдава пик на посещенията през лятото. Трябва да намерим начин за непрекъснатост на туристическия поток, така че той да не бъде само за няколко месеца“, каза помощник-генералният директор на Юнеско. Според него за да се построи този обект, който е исторически, археологически и културен, трябва да се намери връзката не само с археологическите изследвания и подводните изследвания, но и с обществеността. „Целта на Юнеско е да подкрепи начина, по който да се намери възможност за концепция за изграждане. Точно това ще направи Юнеско, да подкрепя това развитие“, каза още Отоне.

Директорът на Център за подводна археология в Созопол д-р Найден Прахов разказва на гостите днес историята на остров Св. Св. Кирил и Юлита. „Когато започнаха тук разкопките през 2009 година очакванията бяха, че те ще приключат много бързо. Всички мислеха, че почти нищо не е останало за откриване след мащабните строежи из острова, които са се правили през изминалите десетилетия. Тези прогнози се оказаха напълно погрешни и археологическите проучвания разкриха едно невероятно и единствено по рода си място в България и Западното Черноморие“, сподели той. Срещата на делегацията с представителите на местната власт продължи в зала, където бе презентирано подземното и надземно богатство на града от доц. д-р Кръстина Панайотова и д-р Найден Прахов, а оригиналните чертежи на морското училище бяха показани от главния архитект на Община Созопол Радост Георгиева.

Левицата представи листата си за Хасковска област

Президентът Георги Първанов бе на посещение в Хасковска област днес, кадето заедно с водача на листата за народни представители на Левицата – Атанас Ненков представиха политиките на новата коалиция в лявото пространство. Най-напред представителите на Левицата имаха среща с жителите на Тополовград, след това се срещнаха със свои симпатизанти в Димитровград и Хасково.

Срещата в областния град Хасково бе открита от Атанас Ненков, който разказа какви са били мотивите му за това ново предизвикателство. Реших, че имам сили да приложа научените уроци от професионалната ми реализация до момента и да продължа да работя в полза на обществото, като приех отправената ми покана да се включа в настоящата изборна битка. Време е за нови предизвикателства.

Избрах Левицата, защото тук открих съмишленици, с които да продължим да работим за осигуряване сигурността на гражданите, която е базисна потребност и публично благо. Смятам, че е необходима промяна в обществените отношения като цяло. В ежедневната си работа се срещах с много хора от региона, от които научавах за техните проблеми. Винаги съм се опитвал, доколкото мога да помагам за решаването им. Това ще продължи и сега, само че в един по-различен аспект, каза още Атанас Ненков. След това той представи участниците в листата на Левицата за народни представители от Хасковска област.

Президентът Георги Първанов говори за политиките, които са заложени в програмата на Левицата. Той се спря и върху някои детайли от политическия живот в страната, които Левицата не смята да повтаря, а да намира нови и адекватни решения. Една от темите, които засегна бе тази за войната в Украйна. Още в първите дни на войната, ние от АБВ излязохме с предложение, че тези проблеми трябва да бъдат решени с преговори и продължаваме да стоим на тази позиция, каза Георги Първанов. Той говори и намиране на адекватно решение на въпроса за имотите на бежанците от Беломорска Тракия, които десетки години вече остават нерешени. Проследните правителства дори не са си помръднали пръста по този въпрос с оправданието, че липсват документи за собственост. Когато бягаш за да спасиш живота си и този на твоите деца едва ли ти идва на ума за документи за соственост, подчерта президентът Първанов. В края на разговора той отговори и на въпроси на гражданите, а Атанас Ненков напомни, че гласуването за Левицата е с Номер 14 в бюлетината. Купуването и продаването на гласове е престъпление!

“Топлика” Минерални бани в битка срещу Панагюрище и Поморие

Петият турнир от женската хандбална „Б“ група ще се проведе на 18 март в хасковската зала „Вълчо Даскалов“ в спортен комплекс „Спартак“.

Срещите започват от 10:30 часа. Предстоят четири хандбални мача с участието на Хасково, „Топлика“ (Минерални бани), Поморие и Панагюрище. Първият мач от програмата е в 10:30 часа между Хасково и Поморие, следват Топлика и Панагюрище в 11:50 часа, Панагюрище и Хасково – 13:20 часа и Поморие и Топлика – 14:40 часа.