Мерки против пожари вземат в община Банско

Общинското ръководство инициира среща с представители на местната власт и държавни институции във връзка с настъпващия пожароопасен сезон. На срещата присъстваха зам.-кметът Стойчо Баненски, директорът на Дирекция на НП”Пирин” Росен Баненски, инж.Янко Илчев – директор на ТП”ДГС Добринище”, инж. Милена Петрова – зам.-директор на ТП „ДГС Места“, инж. Димитър Клечеров – началник РСПБЗН – Банско, Илия Белев от Доброволно формирование „Банскалии” и началникът на ОРС Николай Кушлев.

Всички участници в заседанието, ръководено от секретаря на Община Банско Иван Докторов, бяха единодушни, че взаимодействието между институциите е на добро ниво и трябва продължи да се поддържа чрез общи обучения и практически занятия за съвместни акции при пожари, наводнения и други природни стихии. Към действията за гасене на горски и полски пожари ще бъдат включвани и доброволците от формирование „Банскалии”, които бяха оборудвани от СЮЗО с противопожарно оборудване, екипировка, предпазни средства и защитно облекло по проект „Трансгранично сътрудничество за борба с горските пожари”, съфинансиран от ЕС по Програмата за трансгранично сътрудничество Република България – Република Северна Македония. На срещата бе потвърдено, че ангажираните институции са в пълна готовност за действие при възникване на пожар, но призовават гражданите за повече отговорност и бдителност. Те апелират да се спазват указанията и заповедите, издадени във връзка с пожароопасния сезон. При пожар да се сигнализира по най-бързия начин на тел.112.

Рисунки на GISSEN в изложба за земетресението в Турция

GISSEN участва с две свои рисунки във Втората международна изложба на карикатури, организирана от вестник Welt Heimat. Вестникът излиза в Германия, а темата на изложбата бе “Земетресение”. Нейната цел е да допринесе за повече солидарност, помощ и информираност за пострадалите от земетресението в Република Турция, заявиха от организационния комитет. Експозицията с рисунки на световноизвестни артисти ще бъде показана в различни градове на Германия и Турция.

GISSEN е редакционен художник на Антен Ер от основаването му преди 19 години. Преди това е публикувал свои карикатури във вестниците „Антени”, „Пулс”, „Шипка”, „Демокрация”, „Ориент Експрес”, „Новинар Юг” и др. Печелил е награди за свои произведения в Италия, Сирия и Китай. Сред най-успешните му карикатурни проекти са авторските изложби „Царят е г-о-о-о-л!” /1996/, „Безкнижниците” /2004/ и „Морска сатира” /2010/ в Дома на хумора и сатирата – Габрово. Следват още изложбите „Червена книга” /2007/, „Сезам, усмихни се!” /2007/, „Мила Родино” /2008/, „Стената на смеха” /2009/, „24 карата” /2010/, „Номер едно” /2014/, „Царевичак” /2015/, „GISSEN в страната на гочетата” /2015/, „Репортаж от мястото на вица” /2017/, „Europeada” /2018/, „Каталунска Диада” /2018/, „Кривици” /2019/, „Жълтият GISSEN” /2019/, „Няма никой в Рая” /2019/, „америГанците” /2020/, „ФейсБукварница” /2020/, „Навъсен, усмихни се!” /2020/, „Изгубени в прехода 1 и 2” /2021/, „Доктрината GISSEN” /2021/, „Двойките” /2022/, „Последният хидалго” /2022/ и “GISSEN в Капана“ /2022/.

Царево отстъпва своя стадион за безвъзмездно ползване от БФС

Българският футболен съюз получава правото за безвъзмездно ползване на част от стадиона в Царево в следващите 20 години. Решението е на местния парламент в морската община и беше прието единодушно от общинските съветници. Темата със стадиона обаче предизвика доста полемики преди днешната сесия, защото общинският съветник Емил Пейчев заподозря, че с отдаването на стадиона жителите на Царево ще бъдат ощетени.

Пейчев не беше в залата по време на дебата по тази точка, но колегата му Димитър Гочев отправи питане какво точно предвижда безвъзмездното ползване и какви ангажименти ще поеме БФС. „В инвестиционното намерение, което ние сме получили, има обяснена една малка част от реконструкцията на стадиона. Повечето хора, които се занимават със спорт, както и тези, които са обществени деятели, знаят, че не е само реконструкцията в частта „озеленяване“, имаме допълващи неща като кабинки, които са за треньори и за временния състав на отборите, съблекални, седящи места. Тези неща как ще се случват във времето? Ако имаме подписано споразумение с отдаване на такъв дългосрочен наем или концесия на БФС, Общината как ще предприема бъдещи инвестиционни действия? Кой ще плати сметката за тези неща, които не са описани в това инвестиционно намерение“, попита Гочев. „Стадионът е наш, а БФС ще има право на ползване. Това дава право на БФС когато имат някакви събития, те да се случат на нашия терен. Нима не искаме да има повече спортисти, които да идват тук? В момента имаме реалния шанс БФС да ни помогне“, коментира по време на заседанието кметът Георги Лапчев. Той допълни, че този случай не става въпрос за концесия или отдаване под наем. Лапчев опроверга и слуховете, че стадионът ще стои затворен, а местните клубове и хората няма да имат достъп до него. Кметът уточни, че за този проект кандидатстват всички общини в страната, но само 5 града ще могат да се възползват от него. Предвижда се БФС да инвестира в реконструкция и облагородяване близо 600 хил.

Змийския град край Сърница – обвит в мистериозни тайни

Информация за Змийския град край село Сърница в община Минерални бани пътешества из интернет от няколко години. През цялото това време тя е обект на интерпретации от кого ли не, така че почти е изгубила първоначалния си вид, но продължава да трупа вече над два милиона четения. Казвам това, защото аз съм единият от хората, които откриха Змийския град и именно аз разпространих първоначално тази информация в медийното пространство. Все пак е интересно да видиш как тя се е променила във времето.

По скалните масиви край село Сърница ясно се открояват изсечени глави на змии, човешки профили, стълби, ниши, открита е и пещера. Тепърва предстои много работа и проучвания на обекта. Изсечените скали с човешки образи и змии са дело на хора с много познания по астрономия, но те освен това са имали и високо развити технологии. Всичко, което тогава се е правело, е било с ритуална цел. Следели са небесните тела и са съобразявали ритуалите с тях. Т.е.,тези хора са знаели какво правят, което е белег за високо развито общество. Незнайно защо това общество просто изчезва след 4-тото хилядолетие. С този образ на змията нашите предци са искали да ни кажат за връзката между хората и боговете, каквато са змиите. Змията в онова време е натоварена с много различни функции. В обекта край Сърница змиите са обградили хълма, т.е. пазят го. Друго: имат астрономически аспект, понеже под змийските глави се забелязват небесни тела. Възможно е змията да се тълкува и като двигател на времето. На места тя е позната като пазител на свещените кости, тя е символ и на плодородие. На Белинташ например е открит барелеф, който изобразява тяло на човек и глава на змия, на шията му виси човешка маска, което предполага, че змията си сменя образа. Счита се още, че змията наказва грешното действие и пази реда. В Източна Гърция има барелеф на човешка фигура със змийско лице, което дава основание на учените да го свържат отново с Мала Азия, която според тях е люлката на човешката цивилизация, създадена от анунаките. Светилища от този род има още в Италия, Испания и по Босфора. Навсякъде, където има светилища, е измервана магнитна аномалия. Вероятно неслучайно под Змийския град има  пещера, която пази тайната за древната цивилизация. Тези хора са познавали отлично всяка звезда, както и къде се намира, знаят безгрешно къде се намира всеки остров в Егейско море, откъдето са се връщали в Мала Азия. Несъмнено хората от онзи период са имали тайно познание, свързано с духовния живот.

Откриват националната изложба за цветя “Флора Бургас 2023”

С музикална програма и танци на мажоретни състави ще бъде открито официално 38-то издание на Национална изложба на цветя „Флора Бургас 2023“. От днес до 8 май посетителите на цветното изложение ще имат възможност да участват в множество презентации, мастър класове и демонстрации. 

„Повече от 90 фирми, професионални организации, земеделски производители, флористи и професионалисти в сферата на цветното изкуство ще покажат най-доброто от своята продукция.В периода от 28 април до 8 май всички гости на красивото изложение ще имат възможността да посетят търговските щандове на участниците, да получат съвети за отглеждането на растения и поддържането на своите градини, да разгледат откритите изложбени площи с цветни арт инсталации и аранжировки на цветя, да разгледат и арт базара в залите на Флората“, съобщи управителят на Експо центъра Мирослава Аргирова. По темата „Природата – творец и вдъхновител“ и направлението в изкуството ландарт работят фирмите участници и професионалните флористиЕмилия Николова, Ради Вълканова, Нина Йотовска – Харанги, Альона Кисса, сертифицираният преподавател по икебана Антония Ценова. Специален гост на тазгодишното издание на цветното изложение ще бъде Петер Панцел -унгарски майстор флорист, европейски шампион по флористика за младежи, преподавател в школата DA academia, автор на две книги по флористика.Той ще демонстрира стъпките за аранжиране на маса за сватбено събитие. Участието на унгарската фирма и представянето на нейната богата гама от продукти е насочено най-вече към професионалисти в областта на цветното изкуство. Откриването е днес / 28 април / в 11 часа, като изложението ще е с работно време от 9 до 20 часа. 

С три нови автомобила се увеличи автопарка на РУ-Чирпан

Три леки автомобила бяха предоставени за ползване от Община Чирпан за нуждите на РУ-Чирпан днес. Директорът на ОДМВР-Стара Загора ст.комисар Лазар Христов проведе работна среща с кмета на община Чирпан Ивайло Крачолов.

Те разговаряха на тема пътна безопасност, подобряване на обществения ред и координация на съвместната работа на полиция и Община. В срещата участваха началникът на РУ-Чирпан гл. инспектор Юлиян Петров, началникът на група „Криминална полиция“ при РУ-Чирпан Ангел Ангелов и заместник-кметът Румен Тунанов.

Празникът на село Караманци ще се проведе на 7 май

Празникът на село Караманци, посветен на майските събития от 1984 година, ще се проведе на 7 май т.г. Това ще бъде второто му издание след 2-годишно прекъсване заради пандемията. На 10 май 1984 в Караманци е проведен масов бунт срещу насилствената смяна на имената на местните мюсюлмани.

Това е един от първите случаи на съпротива не само срещу „Възродителния процес“, а и срещу цялата тоталитарна власт в тогавашната НРБ, припомня Мюмюн Искендер, кмет на Минерални бани. „Това е първият отпор на тогавашният режим“. По традиция на празника в Караманци идва елитът на ДПС от страната и региона. През тази година тук също се очаква да пристигне лидерът на партията Мустафа Карадайъ, народни представители, областни лидери и кметове. След празничната програма на децата от Караманци и митинга по повод майските събития на поляната край селото се провежда голям турнир по народни борби на трева. „Очакваме много гости от Турция, от България. Ще ги посрещнем. А към 13,00 часа ще бъде даден стартът на народните борби. Наградният фонд е десет хиляди лева. За победителя на първо място е предвидено теле, за второ – коч и за трето – агне“.

Представят проект “Грижа в дома в община Стамболово”

Встъпителна пресконференция по проект „Грижа в дома в община Стамболово“ ще се проведе на 28.04.2023 г. от 10:30 часа в Заседателната зала на общината.

Проект „Грижа в дома в Община Стамболово“ е по договор за безвъзмездна финансова помощ №BG05SFPR002-2.001-0126-C01. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027г., Процедура BG05SFPR002-2.001 „Грижа в дома“, Приоритетна ос „Социално включване и равни възможности“. Проектът се съфинансира от Европейския социален фонд плюс. На пресконференцията ще бъде представена информация за предстоящите дейности по проекта, информираха от екипа за управление

Нови лед лампи ще осветяват улиците на Асеновград

Община Асеновград ще подмени уличното осветление в града със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост, съобщи зам.-кметът по строителството Стоян Димитров. Проектът „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в системата за външно изкуствено осветление в Асеновград“ е на стойност близо 1,1 млн. лева. Средствата ще бъдат осигурени по процедура „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ на Националния план за възстановяване и устойчивост.

По проекта ще бъдат подменени 1747 стари натриеви осветителни тела с нови LED такива и други 128 електрически табла за улично осветление, които имат вградени компоненти за системи за управление и мониторинг. В бъдеще ще се използва софтуер, позволяващ обединяване на данните от контролерите, монтирани в таблата, обработка на данните, ръчно и автоматично управление и измерване на работни параметри на системата. Чрез реализацията на проекта ще се подобри качеството на уличното осветление в Асеновград, посочи още Димитров. Ще се намалят годишните разходи за електрическа енергия и емисиите от парникови газове. Целта е да се сведат до минимум пътнотранспортните произшествия и уличната престъпност. Това според Общината ще доведе до повишаване на безопасността при движение, което ще създаде спокойна нощна среда за населението на града.

От администрацията очакват всички 15 общински училища на територията на Асеновград да кандидатстват по процедура „Училищна STEM среда“ на Националния план за възстановяване и устойчивост. Процедурата за кандидатстване вече е отворена, а общинското ръководство е разяснило на директорите, които трябва да кандидатстват индивидуално, основните параметри и етапи по процедурата. Средствата се предоставят за преустройства на кабинети (ново разпределение и оформяне на пространства, зони и др.), купуване на техника и модерно оборудване (интерактивни дъски, компютри, таблети, технологично обзавеждане, оборудване за кабинети по физика, технологии, инженерство и др.), закупуване на софтуерни продукти. Целта е да се създадат условия в училищата, които да повишат интереса към науката, технологиите, инженерството и математиката.

Община Казанлък посрещна председатели на общински съвети

Община Казанлък е домакин на втората за тази година регионална среща на секретарите на общини от областите Бургас, Кърджали, Сливен, Смолян, Стара Загора, Хасково и Ямбол, организирана от Националната асоциация на секретарите на общини в Република България /НАСО РБ/.

По време на откриването в Музея на розата Валя Радева, председател на УС на НАСО, подчерта, че идеята на срещата е да се обсъдят важни въпроси и актуални приоритети, да се очертаят посоки за бъдещо единодействие и как членовете на Асоциацията да продължат дейността си по разрешаване на общите за всички проблеми. „Предстои ни година, изпълнена с ангажименти, които са пряко свързани с работата ни като секретари. Сега е моментът да търсим решения, за да улесним работата си, както нашата, така и на администрацията.“ – каза още Радева. Едно от предизвикателствата, които предстоят през настоящата година пред общините е свързано с организационно-техническата подготовка на местните избори през месец октомври. Участниците дискутираха как се приложиха измененията на Изборния кодекс при последното гласуване за парламент и новите моменти, с които практически се сблъскаха общините в работата си,  споделиха решенията, които са открили за справяне с тях. Друга важна тема, която обсъдиха секретарите е правната рамка и нормативната уредба при хипотезата на неприет държавен бюджет за 2023 г., как това се отразява върху работата на администрацията в общините. Членовете на НАСО ще обсъдят и други текущи въпроси в работата си, как заедно да решават сходни проблеми, какви постижения имат и въведени добри практики по места.