Община Тунджа ремонтира храмовете в Болярско и Златари

Замесник-кметът на община „Тунджа“ – Стоян Петков заедно с кметовете на селата Болярско и Златари се срещнаха с новия митрополит на Сливенска духовна епархия – Арсений. Срещата е по покана на митрополита и е провокирана от репортаж на Телевизия „Диана“ за лошото състояние на църквите в двете села и дарителските кампании на кметовете за подобряването им.

Църквата „Свети Георги Победоносец“ в село Болярско е построена през 2004 г. и въпреки това има пропадания на пода и олтара е във въздуха, каза кмета на сеолото – Ваня Пенева. По време на празника на селото – 24 май, е инициирана благотворителна кампания за събиране на средства за ремонт на църквата. Кметският наместник на село Златари – Димитър Иванов, е започнал ремонт на църквата „Възнесение Господне“ (построена през 1885 г.) със събрани средства от дарения в размер на 25 000 лв. и доброволен труд. На заседание на Общински съвет „Тунджа“ са отпуснати 3 000 лв., но средствата са недостатъчни за довършване на ремонта, тъй като църквата не е изографисана. По време на срещата митрополит Арсений се ангажирал да бъдат отпуснати средства за ремонт на двете църкви. Кметът на община „Тунджа“ – Станчо Ставрев и кметовете на селата Болярско и Златари изказват своята благодарност към Сливенския митрополит за ангажираността към проблемите и обещаната подкрепа за ремонтите на двата храма.

В Механа „При Колчо“ в Минерални бани клиентите са над всичко

На снимката: Галина Колева и Яна Григорова

Няколко дни след поредния Международен детски етнофестивал в Минерални бани се намираме в Механа „При Колчо“. Услугата, която предлагаме за нашите клиенти всъщност е 3 в 1 – хотел, механа, баня с минерална вода, сподели едната от собственичките Галина Колева. Освен стаи за гости, които са със 17 места за нощувки, обектът има ресторант със 130 места, просторна тераса, и жива музика.

Собственици на Механа „При Колчо“ са сестрите Галина и Янка Колеви. Те винаги имат добро отношение към представителите на медиите, въпреки, че в дните на етнофестивала заведението буквално се задъхва от участници и гости на проявата. Въпреки, че капацитетът на заведението е 130 души, по време на етнофестивала тук се хранят тройно повече, сподели още Галина Колева. Това става с добра организация и прецизно изработен график за гостите.

Иначе сме имали случаи, когато клиенти се обаждат със заявка за 30 души след един час, а впоследствие се оказва, че става въпрос за двойно повече. Знаете, че е много трудно да се покрие такава заявка, защото продуктите ни са замразени във фризера и трябва да минат поне 4-5 часа за тяхното размразяване. Тогава тичаме до големия град за да купим пресни продукти, но въпреки всичко осигуряваме поръчката, споделят собственичките. Напоследък се наблюдава една такава тенденция в българските заведения, че никой от готвачите не иска да работи на поръчка. Всеки предпочита да приготвя храна за шведска маса, защото е много по-лесно. А знаете, че има огромен проблем с кадрите в заведенията – готвачи, сервитьори, но ние се справяме и клиентите остават доволни, споделят още от Механа „При Колчо“.