Община Асеновград ще изгражда нови велоалеи

Община Асеновград продължава да представя поетапно обектите от Концепцията си за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) – ето кои са планираните обекти, при реализирането на които ще се подобри градската среда.

Изграждане на велоалеи на територията на Асеновград е една от тях. Проектната идея е насочена към изграждането на 5 км. велоалейна мрежа, която да е естествено продължение на изградената до момента велоалея и да дава достъп до различни части и зони на града. Целта е да се изгради благоприятна инфраструктура за развитие на велосипедния транспорт – и като средство за придвижване, и като средство за отдих, спорт и прекарване на свободното време. Очакваните резултати от реализацията на проекта са: оптимизиране на пътните пространства; понижаване нивото на стрес и осигуряване на по-голяма сигурност за велосипедистите; бързо достигане от точка А до точка Б, при интензивен автомобилен трафик; намаляване броя на пътнотранспортните произшествия (ПТП) и др. Добре развитата велоинфраструктура ще е мотивация за повече хора да използват този екологичен и евтин начин на транспорт, което ще  разтовари до определена степен тежкия трафик в града. Прогнозната стойност на тази инвестиция е 3 000 000 лв.

Шарапаните над Горно Брястово са хитът за туристите това лято

Няколко знакови места привличат това лято с особен магнетизъм туристите в община Минерални бани. Едно от тях е местността „Шарапаните“ над село Горно Брястово. Наречена е така заради много добре запазените забележителни  мегалитни паметници отпреди 2800 години преди н.е.

Името шарапани идва от турската дума шарап, която означава вино. Някои археолози смятат, че това са винарни, издълбани в скалите. Те са кръгли, с диаметър до 2 метра и дълбочина 0,60 м. Имат оформен улей за изтичане на течността, като едното корито е разположено под другото. В района непосредствено до пътя за хижа „Аида“ има няколко запазени шарапани. Смята се, че са свързани с култа към бог Дионисий. Има ги на много места в Родопите, но най-вече в община Минерални бани. Шарапаните са на възраст около 2600-2800 години. В тях тракийските жреци мачкали грозде за да добият вино. Те издълбавали в скалите коритата с улеи за изтичане на течността.

С местността „Шарапаните“ се свързва края на господството на траките в последните пет века преди новата ера. Легендата твърди, че точно под тази местност се е състоял най-титаничния сблъсък между одрисите и римските легиони. Римляните победили, а дъщерята на тракийския цар се хвърлила от висока скала, за да не бъде пленена и отведена в робство.

Има и друга версия, че шарапаните не са били точно винарни, а са използвани от траките за отмиване на златото. Затова и наричат региона Тракийския Клондайк. В района на Айкаас има и запазено укрепление, използвано за охрана на златодобива, както и за убежище на рударите при военна опасност.

Именно Шарапаните бяха единия от обектите, предизвикали интереса на БНТ и заснети в документален филм, който предстои да бъде излъчен по националната телевизия.