Банско се готви да отбележи 111 години свобода на 5 октомври

111 години ни делят от онзи паметен 5-ти Октомври, когато е провъзгласена свободата на Банско. Във връзка с това знаменателно събитие и по случай Деня на Банско, Община Банско организира поредица от събития, които започват на 29 септември, а кулминацията е на 05.10.2023 г.

Община Банско и Българска национална филмотека продължават поставеното миналата година начало да показват на публиката в Банско стари киноленти, които са свързани с миналото на града и страната. В първия ден от програмата, посветена на 111-та годишнина от Освобождението на Банско, в Туристическия информационен център ще има прожекция на филмите ,,Балканската война‘‘ (1913, реж. Александър Жеков) и ,,Банско‘‘ (1973, реж. Иван Цонев). През 2022 БНФ осъществи дигитална реставрация на филма „Балканската война“ (1913). Автентичният кинодокумент е заснет от Александър Жеков на фронта по време на военния конфликт от 1912-1913 година. Това е най-ранният филм изцяло създаден от български автор и едно от малкото произведения в световен мащаб, които по завършен начин отразяват военен конфликт от онова време. Веднага след него ще бъде излъчена и документалната миниатюра ,,Банско‘‘. Заснета и режисирана през 1973 от големия български оператор Иван Цонев, творбата само за 8 минути показва красотата на тогавашното малко градче, сгушено под върховете Тодорка, Вихрен и Кутело. Ще видим и неговите жители в автентична атмосфера от 70-те години на ХХ век.

На 5 октомври в 09,00 часа в църквата „Света Троица” ще започне тържествената литургия за празника на града. Веднага след нея ще бъдат положени цветя пред паметниците и паметните плочи в града. В същото време ще се проведе и Националната кампания по повод Световния ден на ходенето с поход от Банско до местността „Пещерите”.В 10,30 часа ще започне възпоменанието „Банско помни героите” пред паметника в центъра на града. От 10,00 до 18,00 часа в Туристическия информационен център ще тече детска кинопанорама, а в Музеен комплекс Банско ще бъде Ден на отворените врати. От 18,00 часа в големия салон на читалище „Никола Вапцаров” ще започне празничният спектакъл „Цветни щрихи от България” на Ансамбъл „Тракия”.