70-годишен юбилей на Сафет Ерен отбелязаха в Ардино

Културната общественост на град Ардино отбеляза на 21-ви октомври 70-годишния юбилей на поета Сафет Ерен. Тържеството по този повод се проведе в Заседателната зала на община Ардино. Сафет Ерен е роден  през 1952 г. в с. Теменуга, Ардинско. Завършва гимназия в Ардино, след което дълги години е организационен работник в града. Пише стихове от ученическите си години. Публикува във в. ”Нов живот”, „Словото днес” и др. През 1996 г. излиза от печат дебютната му книга на български език „Крайпътен знак”.

Координатор e на международния литературен форум „Братство”, който се провежда в Ардино. Член на Съюза на българските писатели. Издал е три книги със стихотворения. Бил е главен редактор на излизащия в Ардино двуезичен вестник „Ардински глас”. Община Ардино, Съюзът на българските писатели и Народно читалище „Родопска искра” организираха юбилейното му честване в  красивия родопски град. След това стиховете на поета от Ардино прозвучаха в изпълнение на млади момичета.

Специални гости на празника бяха зам. главния редактор на вестник „Словото днес” и член на Съюза на българските писатели Иван Есенски и проф. Мюмюн Тахир – преподавател в УНИБИТ – София, автор на значими романи, белетристика, разкази и поет в прозата, както и Мехмед Чавушоглу от Бурса, издател на последната книга със стихове на Сафет. Кметът на община Ардино Изет Шабан направи кратко обръщение към Сафет Ерен.

Много от нашите приятели вече ги няма, но поетът остава във времето, каза в словото си Иван Есенски. Много хора си отиват от този свят без да кажат нищо, а ролята на поета е да бъде глас във времето на тези, които не могат да говорят или не им е дадена такава възможност. Поетът не се създава, той се ражда такъв, каза още Иван Есенски. Човек, комуто Господ е дал такава дарба, не трябва да си прави паметник сам. В този мой живот двама или трима български творци, чието лично поведение и характер се припокриват с това, което пишат и един от тези хора е Сафет Ерен. Да живееш и да създаваш неща, далеч от столицата, това прави двоен и троен товара на изящната словесност. Поезията не е внушение, тя е притежание на поетичен език. Гьоте прави от Ваймар нещо, което днес е известно като „Културата Ваймар”, а това днес е еталон за култура в целия свят. Сафет е успял да постигне най-сложното нещо в поезията – тишината, добави още Иван Есенски.

След неговото слово прозвуча песента „Не остарявай, любов!”

Ардино е в душата и сърцето ми повече от 30 години и съвсем отговорно мога да заявя, че Ардино е културна столица на целите Източни Родопи, каза проф. Мюмюн Тахир. Той прочете поздравителен адрес до Сафет Ерен от председателя на Съюза на българските писатели. За поезията на Сафет Ерен той каза, че тя е светла и човечна, създадена от един светъл талант и подчерта, че поезията е възникнала в света още преди търговията и политиката. Нейните ориентири са словото и красотата, без словото светът просто не съществува, а писателите са законни духовни посланици на своите народи. Сафет Ерен е щедър поет и нека нашата обич е с него в следващите времена, пожела още проф. Мюмюн Тахир. След това думата бе дадена на самия Сафет Ерен, който бе пестелив по отношение на писането на поезия, но прочете най-новите си стихотворения.