Гъбите в горите край Синеморец тръгнаха, внимавайте какво късате

Ноември е благоприятен за растежа на гъбите, а дъждовете от последните дни доведоха до истинско изобилие от гъби в горите край Синеморец. Странджа е изключително богата на видове. Вече са излезли първите гъби – сърнели и печурки. Започнали са да излизат и маслолките. Очакват се още орешарките, резейките, бисерната гъба, есенния пачи крак, полската биволетка, сълзливата гъба, тополките и голубките. Есента през тази година е влажна, но все още е рано да се каже какъв ще бъде растежът им до края на годината.

Любителите, които берат гъби обаче трябва да бъдат особено внимателни. Всички натравяния стават от незнание и непознаване на видовете. Ако се чувствате несигурни е по-добре да вземете със себе си опитен гъбар. В Странджа има над 500 вида гъби като само 200 от тях са описани в учебници. 150 вида от тези описани гъби са ядливи. Хората тук консумират около десетина от тях, тъй като нямат познания за другите.  Сърнелата и бисерната гъба например, могат лесно да бъдат сбъркани с пантерката, която е изключително отровна. Много си приличат по цвят и обикновено, любителите гъбари не виждат разликата“. Най-опасната гъба в Странджа обаче е Зелената мухоморка. Тук тя расте обилно. Рядко може да се види и Червената мухоморка, която също е много отровна. Има и няколко вида от отровните манатарки, които се срещат на територията на парк Странджа. „Такава е Дяволската гъба, която често се бърка за ядлива. От така познатите печурки също има отровни видове, но консумацията и няма фатални последици. Общото състояние е неразположение и гадене. Всъщност най-много двойници има полянската печурка. Карболовата печурка, която е отровна, никак не се отличава от другите. Единственият начин да бъде разпозната е по мирис“.

Община Минерални бани участва в инициативата „Капачки за бъдеще”

Община Минерални бани участва в инициативата „Капачки за бъдеще”. Днес и утре желаещите ще могат да се включат в инициативата „Капачки за Бъдеще“, като освен пластмасови капачки, вече ще се събират и алуминиеви кенове. Алуминиевите кенове са едни от най-екологичните опаковки за напитки, тъй като алуминият може да бъде рециклиран безкрайно много пъти и на 100%. При разделно събиране, рециклираните алуминиеви кенове могат да бъдат произведени отново само след 60 дни. Чрез участието в акциите на „Капачки за Бъдеще“, всеки ще може да допринесе не само за рециклирането на вложения алуминий, но и ще подкрепи една благородна и стойностна кауза. За последните 4 години от неправителствената организация „Капачки за Бъдеще“ са дарили 22 кувьоза за 22 общински болници в страната. Закупена е медицинска апаратура за детски и неонатлани отделения за още 14 български лечебни заведения и са осигурени средства неонатална линейка със специално оборудване в помощ на най-малките пациенти от страната. Продължават с набиране на средства за втора неонатална линейка, като освен пластмасови капачки, вече ще могат да се предават и алуминиеви кенове.