Мумия на около 800 години откриха археолози край Лима

Археолози откриха мумия, която е най-малко на 800 години, предаде Ройтерс. Екипът от учени я е намерил в гробница в покрайнините на столицата Лима. Полът на мумията все още не може да се установи, каза археологът Пиетер ван Дален Луна от държавния университет „Сан Маркос“. Цялото й тяло е било увито с въжета, а ръцете са покривали лицето. Учените предполагат, че по този начин са се извършвали погребения. Според археолозите останките са на човек, който е живял във високопланински район в Андите. Радиовъглеродно датиране ще даде по-голяма яснота. В гробницата, където е била мумията, са открити също керамични съдове, останки от растения и каменни инструменти. Перу, където се намира древния град на инките Мачу Пикчу, е дом на стотици археологически обекти.

Къде изчезнаха диворастящите гъби от планинските села на Мъглиж?

Тази есен реколтата от диворастящи гъби в района на село Борущица, община Мъглиж е изключително слаба. Това твърдят берачи и купувачи. Манатарката, която е най-търсената гъба,  почти я няма, затова цената й на килограм е стигнала до рекордните петдесет лева. Ако тази тенденция се запази догодина ще бъде още по-скъпа. Намирането на отделни екземпляри от нея сега е истински късмет.

Голям глад за гъби има в цяла Европа, казват търговци на гъби. Както е известно почти цялата реколта от диворастящи гъби в Стара планина се изнася. В Италия се търси манатарка, в Испания – рижика, позната като рижийка, във Франция – челядинка и пачи крак, а в Белгия, Австрия и Германия предпочитат пачи крак. По думите на дългогодишни купувачи на гъби предишни години на ден са изкупували по 20 тона, а сега не могат да стигнат до един-два тона. В момента се среща само рижийка, но количествата са ограничени. Цената е от пет до десет лева на килограм. Но качеството се развалило и се очаква да падне до 4-5 лева. В региона най-разпознаваемата и предпочитаната за консумация гъба от голяма част от населението е сърнелата, но и тя е в ограничени количества. През последните години брането на диворастящи гъби се превърна в поминък за доста хора, не само в Борущица, но в планинските села на община Мъглиж. Някои  от тях вадят доста добри пари, но тази година няма да е така.

Златна есен радва сетивата на туристите в Минерални бани

Златната есен радва сетивата на туристите в националния курорт Минерални бани. Обагрен в невероятни топли цветове, балнео-курортът се радва на туристи по всяко време на годината. Тук сезонът продължава през цялата година, защото за здравето си хората са готови да отделят внимание по всяко време. А главният лекуващ тук е минералната вода, която просто си извира, независимо от сезона. Водата в Минерални бани е равна по показатели на тази в Карлови Вари. Това било оценено още по време на Римската империя, когато римляните построили град край минералните извори, известен като „Топлицос”.