Созопол посреща Нова година на площада

2022 година наближава, а Община Созопол възнамерява да превърне новогодишната нощ в незабравим и много приятен спомен. Плануваме посрещането на една по-добра, по-успешна и по-щастлива нова година и каним всички вас – жители и гости на общината на празник на открито. Площадът на Коледния базар ще бъде огласян от музика в изпълнение на пленителния Вениамин, финалистите от Гласът на България 2021 Нани и Сонай и взривяващия и единствен имитатор на Майкъл Джексън в страната – Иван Драганов. Пъстрата музикална палитра на Оркестър „Бургас” пък ще ни подтикне да почувстваме и изживеем величието на българският фолклор, съобщават от общинската администрация. Хубавите емоции помагат на човек да бъде здрав и да вярва, че всичко предстоящо ще бъде прекрасно. Добрата музика, шампанското и баницата с късмети са осигурени, чакаме теб и твоите приятели във великолепно празнично настроение, за да вдигнем заедно наздравица за една благодатна нова 2022 година. Началото на вечерта ще бъде дадено точно в 22:00 ч. на Коледния базар в град Созопол.

Община Чирпан посреща Новата 2022 година без празнична заря

Чирпан ще посрещне 2022 година без празнична заря. Общината се присъединява към призива на фондация „Четири лапи ” за отговорно честване на Нова година без пиротехническо шоу. Средствата за новогодишната илюминация ще бъдат добавени към обновяването на площадката за игра и дресура на четириногите любимци в парк „Д-р Теньо Стоилов“. Това каза кметът Ивайло Крачолов на последната общинска оперативка за годината в подкрепа на кампанията на неправителствената организация „Красивото за нас е ужaсяващо за тях“. Отсъствието на заря ще намали оглушителния шум в празничната нощ, когато хората по традиция се сбогуват с изминалата година и посрещат новата с множество пиротехнически чествания – опасни за нищо неподозиращите животни, счита общинското ръководство. От Администрацията призовават гражданите да ограничат фойерверките и пиратките в предстоящите празнични дни. Обновяването на специализираната площадка за четириноги ще приключи до края на месец януари, ще бъде възстановен и шадраванът с декоративно приспособление с течаща вода за тях, каза Крачолов, споделяйки, че обещаното пред собствениците на домашни любимци се изпълнява. За Нова година грейнаха и алеите в парк „Д-р Теньо Стоилов“, поставени са около 40 осветителни тела.

В Първомай обявиха мерки против пожари от фойерверки

В община Първомай обявиха мерки против пожари от празнични фойерверки. Когато използвате фойерверки, постарайте се да разполагате с вода или пожарогасител. които могат да ви бъдат полезни при евентуално възникнал пожар. Внимавайте с фойерверките, когато духа силен вятър. Зарята може да се разпространи в посока на наблюдаващите. Бъдете внимателни при пренасянето на фойерверките! Постарайте се да предотвратите евентуалното им изпускане. Никога не пушете, когато носите пиротехническо изделие със себе си. Не използвайте фойерверките като оръжие. Никога не насочвайте и не хвърляйте фойерверки към хора или предмети. Бъдете внимателни с животните около вас! Шумът и светлините от фойерверките често плашат домашните любимци, затова се убедете, че те са прибрани и затворени вкъщи, докато вие правите заря. Купувайте фойерверки от лицензирани магазини. Никога не разглобявайте пиротехническо изделие и не внасяйте промени в начина му на сглобяване! Винаги спазвайте инструкциите за употреба на изделията!

Екип на РЗИ-Бургас ваксинира днес желаещи в град Ахтопол

Екип на Регионална здравна инспекция – Бургас ще бъде днес в град Ахтопол, за да постави ваксина на желаещите да се ваксинират граждани. Ваксинацията ще се проведе от 13:15 ч. в здравния кабинет на ул. „Свети Никола“.

Община Чирпан призова за внимание при боравене с пиротехника

Община Чирпан призова за внимание при боравене с пиротехнически средства. Увеселителните пиротехнически изделия не са играчка, а взривни вещества по смисъла на чл.8 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия  и са поставени под разрешителен режим, контролиран от органите на МВР.

Извършването на търговска дейност с пиротехнически изделия в магазини без издадено разрешение, както и при неправилно съхранение се наказва с глоба и/или с имуществена санкция. Съгласно чл. 60, ал.6 от ЗОБВВПИ е забранена употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, с изключение на пиротехническите изделия за превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, молитвени домове, храмове и манастири и употребата на пиротехнически изделия, с изключение на фойерверки от категория 1, в закрити помещения. Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки не е съвсем безопасно развлечение. Когато при възпламеняване се задържат в ръка или близо до лицето и косата, когато се употребяват в закрити помещения, могат да предизвикат локални изгаряния и травми. Травми на крайниците може да предизвика и натискането им с крак. Пиротехническите изделия от Категории 2, З и 4 са предназначени за използване само на открито!

Общинския съвет в Минерални бани заседава извънредно

Общинският съвет в Минерални бани заседава извънредно от 10,00 часа днес. В проекта за дневен ред са включени три докладни записки, каза председателят на Общинския съвет Мехмед Лятиф. Местните парламентаристи ще трябва да вземат решение за предоставяне на безлихвен заем за общинското предприятие „Стройкомерс” ЕООД.

Общинари честитиха рождения ден на кмета на Царево

Общинарите от Царево честитиха рождения ден на кмета на общината инж. Георги Лапчев! С пожелания за крепко здраве, щастие, лични и професионални успехи, много сбъднати мечти и реализирани планове. Бъдете все така борбен. Бъдете честит, отправи пожелание колектива на Общинска администрация – Царево.

Съветват хората в Стамболово как да предпазят дома си от крадци

Полицията в община Стамболово съветва хората как да предпазят дома си ако отсъстват за празниците. Когато заминавате на почивка или за дълго време извън града, имайте предвид, че обикновено извършителите предварително проучват района и живущите там. Обект на тяхното внимание са предимно жилища, разположени на ниските етажи. Влизайки с взлом крадците търсят основно пари, злато, сребро и скъпа техника като лаптопи например. Малките по обем вещи дават възможност на крадците да се измъкнат и отдалечат незабележимо и да не правят впечатление, дори ако някой ваш комшия ги срещне по етажите. На първо място (това важи не само за почивките, когато ви няма, а по принцип) е хубаво да обърнете внимание на някои важни моменти от сигурността на вашия дом. Обърнете внимание на здравината и вида на входната си врата. Ако тя е прекалено стара и нестабилна е хубаво да намерите начин да я смените с по-здрава и нова.

Поставят къщички за кучета и котки в община Царево

В продължение на кампанията „За хуманно отношение към бездомните животни“ на територията на Община Царево ще бъдат разположени къщички за кучета и котки. Продължава и кастрацията на безпризорни животни. От общината призовават гражданите и посетителите на Община Царево за съпричастност към този сложен проблем и апелират да не се изоставят безпризорни домашни любимци, а при възможност да се полагат грижи за такива, които са останали без стопани. Оттам припомнят и за съществуващата към момента „Информационна стратегия за хуманно отношение към бездомните животни на територията на Община Царево“

В Минерални бани вземат мерки срещу безразборните фойерверки

В Минерални бани вземат мерки срещу безразборните фойерверки. Не хвърляйте безразборно фойерверки и бенгалски огън! Не разрешавайте на малките деца да си играят с кибрит, бенгалски огън, сигнални ракети и фойерверки! На по-големите деца разяснете какви са опасностите при тяхното използване! Внимавайте с употребата на алкохол, когато ползвате фойерверки!

Спазвайте законовите изисквания за притежание и използване на фойерверки. Четете всички упътвания и предупреждения на всеки етикет, за да сте наясно с начините за използване им. Никога не използвайте фойерверките на закрито или в стъклени, или метални  контейнери. Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора.

Използвайте подходящи средства за запалване на фойерверките – кибрит, специални драскала за пиратки или специални електро запалки, които ще ви позволят да бъдете на достатъчно безопасно разстояние. Ако е необходимо използвайте джобно фенерче, за да можете да различите фитила в тъмното, но не поставяйте в близост до фойерверка лесно запалими  материали, които мотат да се взривят. Запалете фойерверка и бързо се отдалечете. Не използвайте неизправни или самоделно направени фойерверки! Ако закупеният от вас фойерверк не се възпламени, оставете го настрана и изчакайте около 5 минути, след което го  залейте с вода.