Спортна зала „Арена” откриха днес в Чирпан

В Чирпан днес бе открита спортна зала „Арена“ в Професионалната гимназия по селско стопанство. Модерното съоръжение, построено за около 5 месеца, бе финансирано от Министерството на образованието и науката на стойност близо половин милион лева. Залата е построена с термопанели, с отлична изолация, със специална подова настилка, с телескопични сгъваеми трибуни, електроника управлява аспирационната и климатичната система.

“Имахме нужда от такова спортно съоръжение и очакванията ни са както училището, така и спортните деятели в града да изпълнят залата със съдържание, каза кметът Ивайло Крачолов. По думите му по линия на Местната инициативна група по мярка 7.2 на ДФ “Земеделие” предстои изграждането и на спортна зала тип “балон” за 400 хил. лв. в най-голямото село в общината – Зетьово, за нуждите на училище “Отец Паисий” и на всички млади хора там. „Отделно от това приключваме проектирането за основен ремонт на градския стадион в Чирпан, с обновяване на трибуните, съблекалните и лекоатлетическата писта. Само след седмица там ще открием площадка с изкуствена трева, средствата за която са осигурени чрез местната комисия за борба с противообществените прояви. Със средства на Министерството на образованието е направена и спортна площадка в училище “П.К. Яворов”, която също беше открита днес, а следващите два месеца нови спортни площадки, основно за минифутбол, ще придобият още две училища в града. В рамките на този мандат Чирпан ще бъде преобразен по отношение на спортната си инфраструктура. Вече функционира тенис-школата, предстои учредяване на клуб по тенис с над 40 деца, след като през 2021 г. със средства на дарители беше направен първият тенис-корт с шамотена настилка в градския стадион. Ще бъде направен и втори, с тартанова настилка”, увери кметът.

“Тук съм днес, за да изразя своето възхищение от начина, по който е реализиран този проект. Съхранете устрема си. Борете се за своите мечти! Министерството на образованието и науката продължава тази политика и през 2022 г. ще бъдат заделени още 163 милиона лева за подобряване на материално-техническата база на училищата в цялата страна, с акцент нови спортни площадки, физкултурни салони, реновиране на корпуси на сгради, както и с акцент върху професиналното образование и обучение”, каза в приветствието си зам.-министър Мария Гайдарова.

До м. юни на това място имаше комбайни, през 1981г. е започнат градеж на складова постройка и е останал недовършен в гимназиалния двор. На 15 юли т.г. е направена първата копка на спортния обект по проект, одобрен оттогавашния министър на образованието Красимир Вълчев. “За мен е радост и удовлетворение да видя тази инвестиция в завършен вид. Откакто г-н Крачолов е кмет, той не ми даваше да забравя като министър Чирпан. Едно от предизвикателствата пред Министерството на образованието и пред общините е подобряване на спортната инфраструктура в училищата. Защото според проучванията децата, които учат и спортуват, се справят по-добре от децата, които само учат. В този смисъл – поздравления за Общината и за кмета, че това е един от акцентите в неговата работа. Желая на учениците да ползват със здраве и радост този физкултурен салон” – сподели по време на откриването на залата ексминистърът на образованието Красимир Вълчев.

Кметът Георги Лапчев: Здравеопазването ще е приоритет за Царево

Здравеопазването ще е приоритет за Община Царево през 2022 г. Плановете на администрацията са сграда за медицински център, която да прерасне в лечебно заведение. Меморандумът за сътрудничество с „Пирогов“ не е прекратен и оборудването, което ни беше доставено, е още на отговорно пазене при нас, коментира Георги Лапчев. Обмисляме партньорство с лечебни заведения за развитието на здравеопазването при нас: „Ние планираме една сграда, която в следващите 15 или 20 години, да има шансът да се развива или да се превърне наистина в болнично заведение. В МБАЛ – защо не?“, коментира кметът. В бъдещата сграда има и планирано място за спешната помощ, поясни Лапчев.  За тази година ще се заложат ремонти на някои улици в Царево, на зелени площи, както и свързването с осветена велоалея на Арапя с Оазис. Ще се търси финансиране и за продължаване строежа на спортната зала и за пристанището. Няма да се завишава такса смет, ще успеем да се справим с настоящите средства, посочва кметът.

Данъчната кампания стартира от днес в община Минерални бани

Данъчната кампания 2022 г. ще започне на 10 януари в община Минерални бани. Декларациите за доходите на физическите лица могат да бъдат подадени най-рано на тази дата – както по електронен път, така и на място в офисите на НАП или по пощата. Годишната данъчна декларация на самоосигуряващите се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване се подава само по електронен път. 5% отстъпка, но не повече от 500 лв. може да се ползва при ранно деклариране по ел.път – до 31.03.22г. и плащане – до 31.03.22г. при условие, че лицата нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, напомнят от приходната администрация. Годишното приключване на данъчно-осигурителните сметки на фирми и граждани ще бъде извършено от НАП в периода от 12 часа на 31.12.21г.  до 10 януари 2022 г. най-късно. Плащанията, чрез физически ПОС терминал в офис на НАП ще бъде възможно до 12 часа на 31.12.21г., като преди това ще бъде спрян достъпа за плащане и с виртуален ПОС терминал, както и през e-pay. Образците на данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за облагане с корпоративни данъци се публикуват на сайта на НАП, след обнародването им в „Държавен вестник“. Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.