Лисиците в Странджа са в окаяно състояние

Лисиците в Странджа са в окаяно състояние, твърдят ловци от село Фазаново в община Царево. Мършави, гладни, опърпани, те търсят контакт с хората, за да имат шанс да оцелеят. Не ги гонете, не ги отстрелвайте, а ги нахранете, защото за това им състояние сме виновни само ние – хората. Промяната в климата, унищожаването на горите, прекалената употреба на отрови – всичко това се отразява върху популациите на животните и от него всички страдат, защото са навързани на хранителната верига, твърдят еколозите. Можем да живеем без да се глезим кой знае колко с храната, всеки човек с мозък може да го направи, но при животните въпросът е на живот и смърт. Да, темата е неприятна и ни разваля настроението, но е време да променим отношението си към дивите животни и природата. Те са вписани от Бог в хармонията на планетата!

Две международни събития в Културния календар на Мъглиж

Културният календар на община Мъглиж за 2022 г. вече е готов. Две международни културни прояви са заложени в него. Международни поетични празници ще се проведат за втори път в община Мъглиж на 31 май. Организатори на проявата са Община Мъглиж, НЧ „Пробуда 1869” и вестник „Мъглижки нюанси”. В програмата е предвидено и провеждането на Осмият международен арт пленер „Изкуство в Мъглиж”, който ще се проведе от 20 до 26 юни. Организатори на пленера са Община Мъглиж и Фондация „Център за правно и културно застъпничество – ТЕМИДА АРТ”

Четири прояви на национално ниво са предвидени в културния календар на общината. Онлайн фотоконкурс „Мъглиж – вчера и днес” е първата от тях с дата 20-ти май. НЧ „Пробуда 1869” ще организира Петия национален фестивал на етносите „Еднакви в различното” под патронажа на кмета на община Мъглиж д-р Душо Гавазов. Проявата е планирана за 16 юли. Завръща се и Фестивала на рок музиката „We are going to Мъглиж”, организиран от Иво Руев от 3 до 5 септември. На 1 октомври ще се проведе Петият национален фолклорен фестивал на любителските клубове за танци „Приятелю ела и виж, хора се вият из Мъглиж”, който също ще премине под патронажа на кмета на общината. В проявите на регионално ниво е предвиден Вторият фестивал на здравето и минералната вода „Когато водата лекува, душата пее и танцува”. Негови организатори са Кметството в село Ягода и НЧ „Гео Милев 1926” в селото. Празникът на град Мъглиж „Цветница” ще бъде отбелязан на 17 април. Рок групата „Диана Експрес” ще изнесе концерт на този ден на площада в Мъглиж. Културните прояви на общинско и местно ниво са над 20 на брой.

Спят ли зимен сън мечките в Минерални бани?

Край Минерални бани се намира древното светилище с астрономическа обсерватория „Мечите дупки”. На една от скалите там бе открит и изсечен профил на мечка. Според древните най-вероятно мечката е била свещеното животно на светилището. Отворите на древната обсерватория пък сочеха към съзвездията Голяма мечка и Малка мечка. Истински мечки в района, който е съвсем близо до националния курорт обаче не са забелязани.

През последните години климатичните промени водят до все по-чести срещи на хора с мечки и през зимата. Сега сякаш се очертава промяна в тенденциите – зимуват ли наистина мечките през настоящия сезон, когато снегът пристигна още през ноември. Климатичните промени влияят и на кафявата мечка. Така например миналата година вследствие на сушата имаше много обилно плодоносене на жълъдодаващите видове, основно бук. Това до такава степен задоволи мечките, че част от горските твърдяха, че са изчезнали. Тази година лятото също беше сухо, но вече изтощените горски растения не дадоха никакъв плод. Това доведе до повишена, спрямо предишните години, активност на мечки в близост до населените места. Съответно и щетите бяха повече, което разбира се доведе и до субективното усещане, че мечките са станали твърде много. Липсата на храна се отразява и на зимния сън. Към момента получавам редовно сведения от колеги горски за активни животни. Следя също и голям брой ловни, туристически и планинарски групи, където също се случва да се публикуват снимки на следи в снега. Редно е да кажем, че това не е изключение и винаги има животни, които не спят или поне не цялата зима. Затова е рано да се правят заключения.