Ново огнище на птичи грип е регистрирано в село Жълти бряг

Ново огнище на птичи грип е регистрирано в Хасковска област, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Вирусът е установен в животновъден обект за отглеждане на пекински патици в землището на село Жълти бряг, община Стамболово.

Фермата е разположена в 10-километровата наблюдавана зона, районирана във връзка с огнище на заболяването от края на 2021 година. Положителната проба е констатирана при изпълнението на пасивен надзор в зоната. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта. В животновъдния обект се отглеждат около 5 800 патици от различни възрастови категории.

Около засегнатата ферма е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата от община Стамболово – Жълти бряг, Стамболово и Царева поляна, както и хасковското село Книжовник. В 10-километровата наблюдавана зона попадат селата Войводово, Манастир, Малево, Криво поле, Корен, Маслиново, Горно Войводино, Долно Войводино, Малък извор, Голям извор, Кралево, както и кърджалийските – Сестринско, Рудина, Татково, Звиница и Крин. Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите. От Агенцията по храните припомнят, че птичето месо и продукти от ферма, в която е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството. Припомняме, че на 6 януари беше ликвидирано огнище на птичи грип в хасковското село Криво поле. Тук бяха унищожени близо 40 000 кокошки.

Яворовите януарски дни започват днес в Чирпан

Яворовите януарски дни започват днес в Чирпан. Това се случва всяка година на 13 януари – рождения ден на поета Яворов. По традиция на рождения ден на прочутия български лирик и харамия, в Къща-музей „П.К.Яворов“ ще бъде тържествено запален огънят на Яворовата поезия.

Празниците продължават няколко дни с различни прояви. Организират се изложби в памет на поета в градската-художествена галерия. В къщата-музей на Яворов се разиграват сцени от негови творби, с участието на представители от театъра на гимназията в града, представят се книги и се организират литературни четения. Това е едно истинско преживяване, както за жителите на града така и за неговите гости, които желаят да се докоснат до живота на Яворов, както и да обогатят културния си опит.

По този повод през 2022 г. се организират за пореден път Националният литературен конкурс „И ти си в мене – ти, родино моя!” и десетото издание на Националния конкурс за рисунка „Недорисуван свят” в памет на Василия Стоилова.

Край Сърница е била решителната битка между траките и римляните

Край Село Сърница в община Минерални бани е била решителната битка между тракийското племе одриси и римляните. Според легендата под Шарапаните е бил най-мощният сблъсък между одрисите с римските легиони. Римляните победили в битката и дъщерята на одриския владетел се хвърлила от висока скала, за да не бъде пленена и отведена в робство. Затова и народът от онези далечни времена нарича скалата Черната.

В района на община Минерални бани са открити множество археологически находки от праисторическата епоха, античността и средновековието, което е свидетелство за хилядолетното използване на обилните и горещи минерални води. Сред интересните места е скалният комплекс Орлови скали до село Сърница. В камъка са издълбани трапецовидни култови ниши, за които се счита, че в тях са били поставяни урни с праха на представители на по-низшето съсловие. На възраст около 2600-2800 години са и шарапаните, в които древните преработвали гроздето за виното си. Някои от тях обаче са разположени на големи разстояния от терени, в които би могло да е имало лозови масиви. Това логично води до версията, че е възможно те да са се използвали от траките за отливане на златото. И тук мистиката, която е в края на всеки камък в минералните бани, примамва любопитството.

Стамболово партньор по проект с Гълъбово и Горна Оряховица

Община Стамболово е партньор по проект „Въвеждане на мерки за адаптация към променящия се климат в общините Гълъбово, Горна Оряховица и Стамболово”. Той се финансира чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021г. Изпълнява се в партньорство с общините Гълъбово, Горна Оряховица и Утгард АС, Норвегия. Вчера на онлайн встъпителна среща, в която участваха представители на трите български общини и на норвежкия партньор Утгард АС, бяха разпределени задачите между партньорите при реализирането на проекта. Проектът предвижда подобряване на компетентността на общинските служители в областта на предприемане на мерки за смекчаване и адаптиране към климатичните промени.