В Царево подпомагат млади семейства за инвитро процедури

Започна приемането на документи за подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, след като бяха разработени и приети Правила за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми на територията на Община Царево, нуждаещи се от инвитро процедури. Община Царево ще поема разходите за инвитро процедури, съобщават от пресцентъра на общината. Заявления могат да се подават във фронтофиса на общината при запазване на пълна конфиденциалност.

Община Минерални бани и област Киркларели приключиха общ проект

Делегация, водена от кмета на община Минерални бани участва в заключителна пресконференция по проекта „Промотиране и развитие на туризма чрез историята /PATH/” в Киркларели, Турция. Община Минерални бани бе организация изпълнител на проекта, съфинансиран от Европейския съюз чрез програма Интеррег-ИТП за трансгранично сътрудничество България-Турция 2014-2020. Партньор по проекта бе Специалната провинциална администрация Киркларели, Турция. Продължителността му бе 24 месеца, а стойността му е 421 584 евро. Договорът за субсидията бе подписан на 26.02.2020 г.

Проектът включваше изграждане, рехабилитация и атрактивно ескпониране на крепостта Топликос /Минерални бани/ и с. Хамдибей, осигуряване на достъпна архитектурна среда за хора с увреждания и осигуряване на условия за ускорено развитие на туризма и насърчаване на богатия природен, исторически и културен потенциал на района.

В рамките на проекта бяха изпълнени мерки за рехабилитация и експониране на крепостта Топликос. Извършени са дейности за благоустрояване на прилежащите пространства около крепостта, реконструкция и рехабилитация на алейната мрежа в парковата среда, повишаване на достъпността до обекта, включително за хора в неравностойно положение, осигуряване на парково и художествено осветление на археологическия паметник, създаване на места за отдих и обособяване на зона за организиране на събития, пърформанси на открито и временни туристически атракции. В допълнение, крепост „Топликос“ бе експонирана посредством съвременни методи и средства, целящи максимално достъпно представяне на историята на Минерални бани през вековете. Мултимедия в комбинация от звук, светлина, анимация и пушечно шоу представи развитието на крепостта в различните епохи. Това аудиовизуално шоу е съвременен метод за маркетинг и реклама на археологическия обект чрез пресъздаване на образи, картини и движения.

Историята се съживява и в село Хамдибей. Там дейността е продължение на дългогодишната работа на местната администрация за обновяване на културната и историческа инфраструктура в Хамдибей и превръщането му в туристическа дестинация. Бяха обновени древни калдъръмени улици и изградена панорамна платформа, от която жителите и гостите на населеното място могат да се насладят на откриваща се красива гледка.

Разработен бе туристически пътеводител и други информационни материали, насочени към широко популяризиране и рекламиране на местните природни, културни и исторически дадености и създаване на интегриран висококачествен туристически продукт. Организиран бе семинар за насърчаване на туризма в трансграничния район, който имаше за цел да насърчи работата в мрежа за развитие на устойчив туризъм, като преразгледа съществуващия модел на управление на туризма и препоръча промени, които да превърнат целевия регион в конкурентна и привлекателна туристическа дестинация.

В рамките на проекта в Киркларели бяха отпечатани 750 рекламни брошури за България и 250 на английски и турски език. Гостите от България имаха възможността да се запознаят и с други културно-исторически забележителности в Киркларели. Те посетиха къщата музей на Кемал Ататюрк, която е прецизно копие на родната къща на Ататюрк в гръцкия град Солун. Кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер написа в почетната книга за гости на музея: „Поклон пред Кемал Ататюрк, един от великите световни реформатори”.

В старата част на града гостите разгледаха и Музей на Балканската култура, в който бяха представени експозиции с восъчни фигури от България, Гърция, Черна гора и Турция. По време на финалната пресконференция и двете страни изразиха задоволството си от реализирания проект и решиха след откриването на новия програмен период да бъдат готови за кандидатстване с нови проекти за развитие на туризма в двата региона.